Η ώρα της κρίσης: Πού στοχεύουν τα κόμματα, τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα

Η ώρα της κρίσης: Πού στοχεύουν τα κόμματα, τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί χιλιάδες ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα κυβέρνηση σε μία ιστορική καμπή για τη χώρα.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά τα εκκωφαντικά μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου όπου αποδοκίμασαν τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας το κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θέση – με 9,4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ – οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο και να αποφασίσουν εάν θέλουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση για την επόμενη μέρα , όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ή μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Πού στοχεύουν τα κόμματα
Σε μία γενικά υποτονική προεκλογική περίοδο όπου κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν την επομένη των εκλογών, να κάνουν διακριτές τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων καθώς και να… αλιεύσουν ψηφοφόρους από άλλες δεξαμενές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ουσιαστικά έμεινε χωρίς πολιτικό αφήγημα για τις εθνικές εκλογές, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι θέλει να επαναφέρει τα μνημόνια στη χώρα, λέγοντας συχνά πυκνά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μάχεται για τις ελίτ και όχι τους πολλούς.

Από την πλευρά του Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους και εμφανίστηκε ενωτικός στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα εργαστεί – σε περίπτωση που τον εμπιστευτεί ο λαός – για όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η μεσαία τάξη και το Μάτι
Κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσε η οικονομική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε εν πολλοίς στην κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές και στη θεαματική άνοδο της ΝΔ που αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στα εν λόγω κοινωνικά στρώματα υποσχόμενη γενναίες φοροελαφρύνσεις.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι επανήλθε στο προσκήνιο – λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος – και μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Μάτι. Εκεί όπου είπε για την ώρα της περιβόητης σύσκεψης στο Χαλάνδρι – όταν όλα τα μέσα μετέδιδαν ήδη πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς – πως είχε ακούσει ότι υπάρχει η πιθανότατα να υπάρχουν ένας δύο νεκροί από αναθυμιάσεις.

Οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια αυτοδυναμίας
Η ώρα της κρίσης έφτασε, οι πολίτες αποφασίζουν και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα θα έχουμε μία πρώτη γεύση από τα Exit Poll και μέχρι τις 9 το βράδυ, αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως όλο το τελευταίο διάστημα διενεργήθηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις που κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Όλες «έβγαζαν» αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ακόμη και στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής.

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδα πάνω από 10 μονάδες και καθαρή αυτοδυναμία που μπορεί να φτάσεις τα 165 έδρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε η τελευταία έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35,7%, από 34,3% που είχε στις 24 Ιουνίου σε έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 24,7% (από 23,8%) και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,1% (από 6,6%). Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 5,1% (από 5%), η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 3,5% (από 3,2%), η Ελληνική Λύση 3,4% και το Μέρα 25 3%. Τα δύο αυτά κόμματα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή αλλά πιέζονται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Μεγάλη διαφορά, της τάξης των 12 μονάδων δείχνει και η έρευνα της Κάπα Research.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 40%
ΣΥΡΙΖΑ 28%
Κίνημα Αλλαγής 7,3%
ΚΚΕ 5,4%Χρυσή Αυγή 3,9%
Μέρα 25 3,4%
Ελληνική Λύση 3,1%
Ένωση Κεντρώων 1,5%
Πλεύση Ελευθερίας 1,5%
Άλλο κόμμα 5,9%.

Αέρα νίκης και αυτοδυναμίας υπέρ της ΝΔ αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του καναλιού Star. Η ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έδειξε να προηγείται με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες (34,2 έναντι 25,1%) ενώ στην τρίτη θέση ήταν το ΚΙΝΑΛ με 6,9% και ακολουθούσε το ΚΚΕ με 5%.

Στο σενάριο της επτακτομματικής βουλής, η ΝΔ εκλέγει 155 βουλευτές, σε εξακομματική, 159 και σε πεντακομματική 164.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ