Την πόρτα των 120 δόσεων άνοιξε διάπλατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τις επιχειρήσεις.
Την πόρτα των 120 δόσεων άνοιξε διάπλατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τις επιχειρήσεις οι οποίες με τα έως σήμερα δεδομένα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις ( για έκτακτες ) ανοίγει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το περιεχόμενο της οποίας ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές των επιχειρήσεων και 36 για τις έκτακτες οφειλές. Με το μέτρο αυτό επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων στις 120, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς την εφορία.
Διαβλέποντας το «ναυάγιο» λόγω χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι ήταν λάθος να εξαιρεθούν από τις 120 δόσεις οι επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειές και φορολογικά έσοδα στη χώρα.
Η αγορά άλλωστε ζητούσε τις περισσότερες δόσεις για να μπορέσει να… αναπνεύσει.
Οι θεσμοί για 120 δόσεις
Σε επιφυλακή βρίσκονται πλέον οι Βρυξέλλες καθώς η ρύθμιση για τις 120 δόσεις δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό για το εάν η ελληνική οικονομία για μια ακόμη φορά έχει πάρει τον δρόμο της οπισθοδρόμησης.
Οι θεσμοί δεν επικροτούν το νέο πλαίσιο των 120 δόσεων καθώς όπως αναφέρει η έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση «η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής».
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Οι θεσμοί δέχονται μόνον τη ρύθμιση των δόσεων σε 12 ή 24 δόσεις στη βάση της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με την ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία είναι προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.