Πτώση στις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Εξαίρεση το 1ο πεδίο - Σε ποιες σχολές θα ανέβουν οι βάσεις. Για χαμηλές επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα κάνουν λόγο οι βαθμολογητές. Αρχές Ιουλίου αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις οδεύουν προς το τέλος τους και σιγά σιγά ξεκινά η… αγωνία για τις βάσεις και το πως αυτές θα κινηθούν. Ήδη υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις από τους βαθμολογητές αλλά το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στις αρχές Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, δείχνουν πως οι βάσεις θα ακολουθήσουν φέτος πτωτική πορεία, ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, με μοναδική εξαίρεση το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Αυτό δείχνουν, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα.
Ωστόσο, δεδομένου πως η βαθμολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και σε κάποια μαθήματα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι καθηγητές κάνουν λόγο για χαμηλές επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτός ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές.
Πως θα κινηθούν οι βάσεις
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)
Το μοναδικό πεδίο που δε φαίνεται να έχει πτωτική πορεία στα µόρια εισαγωγής, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά μαθήματα του πεδίου δεν έχουν σημαντικές διακυμάνσεις από πέρυσι. Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους υποψήφιους και οι καθηγητές εκτιμούν ότι οι βαθμολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ούτε ο αριθμός των εισακτέων. Άρα, σε κάποια τμήματα οι βάσεις θα έχουν μικρή άνοδο και σε άλλα θα παραμείνουν σταθερές.
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών)
Σε Μαθηματικά και κυρίως σε Φυσική και Χημεία (ιδιαίτερα σε αυτή) οι επιδόσεις των υποψηφίων αναμένονται χαμηλές. Οι βάσεις σίγουρα θα έχουν πτωτική πορεία. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική ακόμη και στις κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές – όχι µόνο της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής)
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται να καταγράφεται μικρή πτώσητων βάσεων, οριακή στις υψηλόβαθμες σχολές. Ωστόσο, οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους, διότι δεν έχει σχηματιστεί σαφής εικόνα για τη βαθμολόγηση του μαθήματος µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, τη Βιολογία.
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται πτώση στις βάσεις, µε περισσότερο ευνοημένους όσους στοχεύουν στις οικονομικές επιστήμες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι ορατή για τις στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές, Λιμενικού, παιδαγωγικές.
«Κλειδί» και το μηχανογραφικό
Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξει και το μηχανογραφικό. Οι βάσεις θα επηρεαστούν και από τις επιλογές των υποψηφίων. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις για το πως θα κινηθούν οι βάσεις θεωρείται παρακινδυνευμένη.
Σημειώνεται πως φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι δεν έχουν την επιλογή των ΤΕΙ. Στη θέση τους υπάρχουν 125 νέα τμήματα, εκ των οποίων κάποια έχουν νέο επιστημονικό περιεχόμενο και αναμένεται να προβληματίσουν τους υποψήφιους φοιτητές.
Για όσους θέλουν θα μπουν σε στρατιωτικές σχολές, κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων και αυτό κάνει πιο δύσκολη την εισαγωγή.
Πηγή: www.newsit.gr