Δύο νομοσχέδια και δύο συμβάσεις θα ψηφιστούν εντός της εβδομάδας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «ρουσφετολογικές τροπολογίες».
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η απόφαση του προεδρείου να φέρει στη Βουλή την ψήφιση δύο νομοσχεδίων και δύο συμβάσεων, καθώς και πιθανόν δεκάδων τροπολογιών, μέχρι την Παρασκευή. Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να περάσει ό,τι ρουσφέτι μπορεί την τελευταία στιγμή και πριν διαλυθεί η Βουλή, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδια και τροπολογίες που δεν θα μπορούν ούτε καν να ελεγχθούν από τους βουλευτές. Και χαρακτηριστικό του χάους αλλά και του απίστευτου εξευτελισμού του κοινοβουλίου είναι η δήλωση του Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε οτι εως την ερχόμενη Παρασκευή θα ψηφιστούν δύο Κυρώσεις, οι Κώδικες της Δικαιοσύνης και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος υπογραμμίζοντας πως «δεν αποκλείω να υπάρξει και μικρός αριθμός τροπολογιών. Ευελπιστώ οτι δεν θα ειναι πολλές ούτε θα εχουν φωτογραφικό χαρακτήρα».
Ομολογεί επί της ουσίας ότι ενδεχομένως να γίνει κοινοβουλευτικό πάρτι όπου θα ψηφίζονται εξωπραγματικές ρυθμίσεις που θα ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα ή κοινωνικές ομάδες.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήδη ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας, κάνοντας λόγο για «ρουσφετολογικές τροπολογίες».
Την κατάθεση τροπολογιών επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως από 10 έως 13 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου.
«Η Βουλή διαλύεται με πρόταση του πρωθυπουργού. Μέχρι τότε θα είναι ανοικτή» ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θεωρώ πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα».
Κι εν μέσω της θύελλας ήρθαν οι πρώτες τροπολογίες. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου κατέθεσε τρεις και αφορούν την εκλογική της περιφέρεια την Κεφαλλονιά.
Ειδικότερα, κατέθεσε στην Κύρωση της διεθνής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν που εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια, μία τροπολογία για «Παράταση προθεσμίας καταβολής δαπανών Περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στις 26.1.2014 και 3.2.2014» (αφορούν το νομό Κεφαλληνίας).
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε αφορά την «τροποποίηση όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης». Η τρίτη τροπολογία αφορά «Διαδικασία τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης».
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων, αύριο Τετάρτη στις 14:00 θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν η κύρωση συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και η κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τη βιοποικιλότητα.
Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ενώ την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αποχώρησαν καταγγέλλοντας ΝΔ & ΚΙΝΑΛ
Μετά την προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υπογράμμισε ότι «δεν θα μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν έπρεπε να ανοίξει και άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς», η ΝΔ αποχώρησε από τη Διάσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμπράξει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, συνεπώς δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία αυτή την εβδομάδα.
«Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.
Το ίδιο έπραξε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να μιλάει για την «τρίτη μεθόδευση» της κυβέρνησης μετά την αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την υπόθεση Novartis.
«Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ειχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
«Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Την αποχώρηση εξετάζουν και ΚΚΕ – Ποτάμι
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία το ΚΚΕ, που θα αποχωρήσει από την αυριανή επιτροπή που συζητούνται οι Κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού καταγγείλει την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής και θα εξετάσει τι θα πράξει στην Ολομέλεια.
Την αποχώρηση και του Ποταμιού από την Ολομέλεια εάν τα υπό ψήφιση νομοσχέδια μετατραπούν σε «ξενιστές τροπολογιών», προανήγγειλε και ο Γιώργος Μαυρωτάς.