Βέρτιγκο στο Μαξίμου: Αλλαξαν τροπάρι και τώρα λένε ότι φταίει η… υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

Οι ίδιοι που ψήφιζαν τα μνημόνια τώρα λένε ότι δεν είναι καλά και τους τιμώρησε ο κόσμος. Προκλητικός ο Ν. Παππάς, δεν βλέπει ότι αλαζονικές συμπεριφορές σαν τη δική του εξόργισαν τους πολίτες.

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και οι στενοί του συνεργάτες. Μετά από το μνημειώδες κούνημα του δακτύλου στο λαό, ότι αυτός φταίει γιατί δεν κατάλαβε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα άρχισαν τα «τσάμικα».

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συντριβής τις πρώτες ώρες αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δήλωση ήττας την Κυριακή έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς είχε συμβεί και ποιο ήταν το μήνυμα της κοινωνίας.

Από το βράδυ της Κυριακής, σχεδόν τέσσερα 24ωρα μετά χρειάστηκαν για να καταλάβουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου τι ακριβώς είχε συμβεί.

Οχι απόλυτα βεβαίως καθώς οι ιδεοληψίες τους δεν τους επιτρέπουν να κάνουν μια κανονική αυτοκριτική.

Είναι χαρακτηριστικές οι διαρροές από τη χθεσινή συνεδρίαση τη ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ειπώθηκε ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε για τη μεσαία τάξη «δείχνοντας» προς την πλευρά Τσακαλώτου και κατηγορώντας τον ότι υπερφορολόγησε ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που τελικώς αντέδρασε στην κάλπη.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού και των συνεργατών του να αλλάξουν αφήγημα ως προς τα αίτια της συντριβής με 9,5 μονάδες διαφορά είναι δύσκολη. Ειδικά όταν κάνεις γκάφες πάνω στον πανικό σου.

Και τι δεν ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες για το πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι 10 μονάδες πίσω από τη ΝΔ. Από τον «άχαστο» που δεν πρόκειται να επιτρέψει στον «Κούλη», όπως έλεγαν υποτιμητικά για τον Μητσοτάκη, να γίνει πρωθυπουργός, καταλήξαμε στο ότι φταίει ο κόσμος που δεν ξέρει τι ψηφίζει.

Αυτό που γινόταν ήταν μια προσπάθεια να πειστεί ο πολίτης ότι έρχεται η ΝΔ που θα καταργήσει τις συντάξεις, θα ανοίξει τα Μακρονήσια, θα διώξει χιλιάδες υπαλλήλους από το δημόσιο, θα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό Πινοσέτ, θα κάνει νεοφιλελεύθερα πειράματα στην Ελλάδα και άλλα πολλά.

Οταν αντιλήφθηκαν στο Μαξίμου ότι όλα αυτά δεν πείθουν το έριξαν στην… αποχή. Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να γίνουν η συνείδηση της «αριστερής ταυτότητας» που χάθηκε. Οπως ο Νίκος Φίλης που είπε ότι: «Όλοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από το λαό. Ακόμη και ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη που όλοι κάναμε».

Χαρακτηριστική περίπτωση ο άλλος «άχαστος» Νίκος Παππάς ο οποίος το δήλωσε πρόσφατα είπε ότι η μεγάλη αποχή κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν τελικώς αποδείχθηκε ένα ακόμη… fake news του υπουργού άλλαξε και το τροπάριο.

Τώρα δεν είναι η αποχή

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μιλώντας στον Real εγκατέλειψε τα περισπούδαστα σενάρια περί της αποχής και εντόπισε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παππάς ανέφερε πως υπάρχει κόπωση στο λαό από τα προβλήματα που συσσώρευσαν τα μνημόνια και «παρ΄όλο που έχουμε βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε πορεία ανάταξης και υπάρχουν σημαντικά μέτρα ανακούφισης, τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό δεν μπορούμε, ούτε να υπονοούμε με τον τόνο μας ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε». Αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, είπε ότι παρά την αύξηση «πάλι δεν βγαίνει ο μήνας».

«Αυτό πρέπει να το έχουμε βαθειά συνείδηση, δηλαδή ότι θα πάρει χρόνο να αποκαταστήσουμε και τους μισθούς και τις συντάξεις και να ισχυροποιήσουμε ακόμα περαιτέρω το κοινωνικό κράτος» σημείωσε, προσθέτοντας πως παρά την αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού από τα 700 εκατ. στα 3,2 δισ. τα προβλήματα παραμένουν. Επακόλουθο είναι, όπως είπε, να είναι η κυβέρνηση ο πρώτο «υποδοχέας μίας δυσαρέσκειας» η οποία «μπορεί να εκφραστεί είτε με μία ψήφο σε άλλα κόμματα, είτε με μία ψήφο στον βασικό ανταγωνιστή του κυβερνώντος κόμματος, είτε με την αποχή, όπως γίνεται πάντα στις ευρωεκλογές».

«Οι Έλληνες θα κληθούν να επιλέξουν εάν θα συνεχίσει η χώρα στην πορεία της δίκαιης ανάπτυξης ή θα επιστρέψουμε σε πολιτικές τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» είπε και αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ και το ότι ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται καλύτερες δουλειές, διερωτήθηκε: «Πώς υπόσχεται καλύτερες δουλειές; Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και χωρίς τις επαρκείς αυξήσεις στους μισθούς (…). Πώς υπόσχεται λιγότερους φόρους; Αφού το 2014 που ήταν υποτίθεται και το success story, είχε 14%, συνολικά, παραπάνω φόρους». Και συμπλήρωσε ότι ο μόνος δρόμος για να «γιατρέψουμε τη φτώχια» είναι η δίκαιη ανάπτυξη.

Και ο Νίκος Φίλης στη μεσαία τάξη που τους «μαύρισε» απέδωσε τη συντριβή: «Μέσα στην κρίση και η μεσαία τάξη υπέστη μία καθίζηση, η κρίση χτύπησε την μεσαία τάξη». Παραδέχθηκε ότι υπάρχει η πραγματικότητα υπερφορολόγησης, που υπήρχε και εφόσον πιάστηκαν οι στόχοι σήμερα είμαστε σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Παραδέχθηκε εξάλλου πως τα υπερπλεονάσματα ήταν λάθος υπολογισμοί ναι, «που όμως γυρίζαμε κάτι πίσω».

Ψήφιζαν τα πάντα

Βεβαίως, ο κ. Παππάς, αλλά και ο κ. Φίλης δεν έβγαλαν ξαφνικά τα γυαλιά με τα οποία τα έβλεπαν όλα λάθος, κάτι που αποδείχθηκε στις κάλπες. Διότι μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι ψήφιζαν τα μνημόνια που διέλυαν τη μεσαία τάξη. Τότε δεν αντιδρούσαν, αντιθέτως μιλούσαν για αναδιανομή υπέρ των πολλών.

Μιλώντας για τις προοπτικές ενόψει των εθνικών εκλογών, αναφορικά με το κλείσιμο της «ψαλίδας», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της πλήρους αλλαγής στο αποτέλεσμα, μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, «αλλά και η πλήρης αλλαγή μεταξύ Ιούνη ΄14 και Γενάρη ΄15». «Σε μία εκλογική αναμέτρηση εθνική, η οποία έχει πάρα πολύ σκληρά διλήμματα και υπό το βάρος ενός εκλογικού νόμου με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι απολύτως καθαρό ότι οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον πάρα πολύ κρίσιμων επιλογών. Πράγμα που δεν συνέβη με την ευρωπαϊκή κάλπη» σημείωσε.

Το τρίτο στέλεχος που αποφάσισε να «τουμπάρει» και να βρει τις αιτίες της κρίσης ήταν ο Π. Κουρουμπλής ο οποίος είπε ότι «ο λαός δεν έχασε το μυαλό του επειδή δεν μας ψήφισε. Ο λαός κάθε φορά κάνει τις αξιολογήσεις του και οφείλει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψιν τα μηνύματα, αν θέλει να είναι κοντά στην πραγματικότητα».

Και συνέχισε στη γραμμή που χαράχτηκε προφανώς από το Μαξίμου: «Κατόρθωσε ο Μητσοτάκης χωρίς να πει στη μεσαία τάξη, να χρεώσει στον Τσίπρα ότι είναι η αιτία όλου του κακού για τη μεσαία τάξη. Ότι έχει ευθύνες και ο Τσίπρας για τη μεσαία τάξη δεν το αμφισβητεί η κυβέρνηση αλλά δεν είναι η αιτία όλου του κακού».

Συμπεριφορές Πολάκη έχουν οριακή επίδραση στους ψηφοφόρους

Ομως, είναι φανερό στην κυβέρνηση ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι έχουν πάθει.

Στην πιθανότητα να υπήρξαν συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης, που ενόχλησαν, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι «ουδείς μπορεί να είναι αλάθητος, είτε επί της ουσίας, είτε σε επίπεδο επικοινωνίας». Πρόσθεσε όμως ότι οι όποιες δηλώσεις μπορεί να έγιναν, δεν έπαιξαν κρίσιμο ρόλο.

«Δεν μπορεί να με πείσει εμένα κάποιος ότι υπάρχουν ψηφοφόροι οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το ύφος του Πολάκη και γοητεύθηκαν από το ύφος του υπαρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τα σεξιστικά σχόλια του Ψαριανού. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν ενδεχομένως μία μικρή, οριακή επίδραση στο εκλογικό σώμα» σημείωσε.

Ενδεχομένως να πιστεύει ότι η υπόθεση Πετσίτη και οι εξηγήσεις που δεν έχει δώσει ο ίδιος για τα ταξίδια στη Βενεζουέλα και το ρόλο του «Μανόλο» δεν προκάλεσαν ζημιά στην κυβέρνηση.

Δεν είπε κουβέντα από την άλλη ούτε για το ρόλο του «νταραβεριτζή» που είχε αναλάβει, και την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Παππάς βλέπει μικρή ίσως επίδραση του Πολακισμού, αλλά κλείνει τα μάτια στον «Παππισμό», στην αλαζονεία που ο ίδιος επέδειξε, αλλά και κορυφαία στελέχη.

Όσον αφορά το ρόλο που έπαιξε η δήλωση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ώστε να καταλάβει την πρώτη θέση, σε αριθμό ψήφων, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος σε θέση να γνωρίζει εάν πήρε σταυρό από ανθρώπους που θα ψήφιζαν ΝΔ ούτως ή άλλως ή αν μετακινήθηκε κάποιος ψηφοφόρος προς τη ΝΔ για να ψηφίσει τον κ. Κυμπουρόπουλο.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές τάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία πτώση σε περιοχές που παραδοσιακά είχε προβάδισμα. Στην Αττική. Και την υπέστη και οριζόντια όσον αφορά τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες» είπε, προσθέτοντας ότι «υπήρξε ένα γενικό πολιτικό κλίμα» και «λειτούργησε μερικώς το λεγόμενο πολιτικό εκκρεμές».

«Δεν είναι το Μακεδονικό καθοριστικό ζήτημα της ψήφου»

Εξάλλου, στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από ακροατή της εκπομπής, ότι χαρακτηρίζονταν «φασίστες» όσοι αντιδρούσαν στο Μακεδονικό, ο υπουργός απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του «καμία δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που να γενικεύει αυτόν τον χαρακτηρισμό». Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, στα τραγικά επικοινωνιακά και διαχειριστικά λάθη που έκανε η κυβέρνηση, τα στελέχη της δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σκέφτεται η κοινωνία και γι’ αυτό ψηφίζει έτσι.

«Είναι απολύτως προφανές» συνέχισε, «ότι οι φασίστες βγήκαν στους δρόμους μαζί με πολίτες οι οποίοι είχαν ένα υγιή προβληματισμό γύρω από το Μακεδονικό» ενώ υπογράμμισε ότι στις περιοχές της Μακεδονίας, «τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ίδια με τις ευρωεκλογές του 2014», κάτι που σημαίνει ότι «το Μακεδονικό, ως καθοριστικό της ψήφου ζήτημα, είχε υποβιβαστεί».

Το ότι έχασε όλες τις Περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Βόρεια Ελλάδα βάφτηκε μπλε δεν αποτελεί στοιχείο ότι το Μακεδονικό προκάλεσε ζημιά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παππά.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με το νόμο, «η γνώμη της Διάσκεψης των προέδρων μπορεί να παραλειφθεί εάν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής, είτε για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο». Όπως τόνισε «έχω μπροστά μου το νόμο 3841/10. Είναι ο νόμος Καστανίδη, ο οποίος προβλέπει ότι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει διάλυση της Βουλής, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». Έκανε λόγο για παιχνίδια σκοπιμοτήτων από συγκεκριμένα κλιμάκια της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι, με δεδομένο ότι έχει ακολουθηθεί η πρέπουσα διαδικασία από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και υπάρχει, με διακομματική συμφωνία, θετική γνώμη για πρόσωπα δικαστικών, είναι «λίγο…μη ευγενικό, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό, απέναντι σ΄ αυτά τα πρόσωπα, η συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από