Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός έκανε ερώτηση στον Νίκο Παππά για τα λεφτά που έχει δώσει η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρόταση στον ΠΑΟΚ ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο
Το θέμα της απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ομάδων της Σούπερ Λίγκας από την ΕΡΤ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες, καθώς το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.
Μια κίνηση που αν μη τι άλλο ήταν εξωφρενική, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα χρήματα του ελληνικού λαού για ψηφοθηρικούς λόγους.
Και δεν είναι μόνο η συμφωνία που υπεγράφη πριν από μερικούς μήνες και η οποία είναι βέβαιο πως ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και για την αποκάλυψη που έχει κάνει to10.gr, για την πρόταση της ΕΡΤ στον ΠΑΟΚ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Μια πρόταση που προκαλεί την κοινή γνώμη καθώς ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Θα πρέπει λοιπόν εδώ να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Ψηφιακής πολιτικής τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, Νίκο Παππά.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κάνει λόγο στα όσα προαναφέραμε και ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης στην ΕΡΤ.
Αναλυτικά η ερώτηση του Γρηγόρη Ψαριανού:
Ερώτηση με ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Θέμα: «Έμμεσες επιδοτήσεις ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών από την ΕΡΤ;»
Σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ και ενδεχόμενου πελατειασμού εγείρονται από την διαφαινόμενη προοπτική έμμεσης επιδότησης μεγάλης ΠΑΕ της SuperLeague με τη μορφή συμβολαίου δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρα ενημερωτικών ιστοσελίδων, υπάρχει πρόταση μεγάλης ΠΑΕ προς την ΕΡΤ με την οποία ζητάει από τη δημόσια τηλεόραση 30εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων της για τα επόμενα τρία χρόνια, με τα 25,5εκατ. ευρώ να λαμβάνει η ΠΑΕ, ενώ τα υπόλοιπα να διατίθενται σε λοιπούς φορείς (Αστυνομία, SuperLeague, κλπ).
Δεδομένου ότι οι εντός έδρας αγώνες κάθε ομάδας της SuperLeague είναι δέκα τρεις (13) ανά σεζόν, το ανά μετάδοση κόστος είναι 769 χιλιάδες ευρώ, πλέον περίπου 25 χιλιάδες ευρώ κόστος παραγωγής, δηλαδή περισσότερο από 790 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα! Το κόστος αυτό είναι αστρονομικό. Την τελευταία περίοδο που η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα εκπομπής ChampionsLeague (2017-18) το ανά μεταδιδόμενο αγώνα κόστος ήταν περίπου 235 χιλιάδες ευρώ.
Το οικονομικό βάρος για την ΕΡΤ θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό και αδυνατεί να το καλύψει. Αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση κατά 68 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε από την ΚΥΑ της κυβέρνησης για τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, ανώτατο στέλεχος της διοίκησής της φέρεται ήδη να έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός ο οποίος κατά νόμον κατετέθη στην εποπτεύουσα υπηρεσία τον Οκτώβριο 2018, έχει ήδη αναπροσαρμοσθεί τον Φεβρουάριο 2019.
Το κόστος όμως, των νέων συμβολαίων θα καλυφθεί είτε μέσω αύξησης του ανταποδοτικού τέλους επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους είτε εις βάρος του προσφερομένου προγράμματος.
Μόλις τον Αύγουστο του 2018, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε επτά ομάδες της SuperLeague έναντι 17 εκατ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το υπέρογκο τίμημα.
Πέραν των δικαιωμάτων εκπομπής, η ΕΡΤ επωμίσθηκε πρόσθετο κόστος με καταβολή προς τη διοργανώτρια SuperLeague και για την παραγωγή των εκπομπών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για την εταιρεία κατά τη σεζόν 2018-19 σε 28 εκατ. ευρώή 267 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της SuperLeague τη σεζόν 2018-19 μόλις που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ζημία της από τις μεταδόσεις SuperLeague ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2018-19.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ το ChampionsLeague μέχρι πέρυσι κόστιζε 3.3 εκατ. ευρώ το χρόνο,τώρα η κυβέρνηση συζητάει να πληρώσει σε μία ΠΑΕ 25,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, συν το πρόσθετο κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που καταβάλλεται σε εργολαβίες.
Αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει, διότι η ΕΡΤ δεν έχει φντίσει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό που κοστίζει περίπου όσο και οι εργολαβίες ενός έτους και ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες μεταδόσεις, κάνοντας έτσι απόσβεση του κόστους του εντός ενός έτους.
Το κόστος της ενδεχόμενης νέας συμφωνίας προστίθεται στο προϋπολογιζόμενο κόστος μετάδοσης από την συμφωνία του Αυγούστου 2018, ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ – πλέον το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων των νεοσύστατων κατηγοριών SuperLeague 2 και FootballLeague, εκτιμωμένων σε 20εκατ. ευρώ.
Οι εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας προβλέπουν εισηγήσεις από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας ή ειδικώς απασχολούμενους συμβούλους. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε τον Αύγουστο 2018, ούτε τώρα κατατέθηκαν εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, του Διευθυντή Εκμετάλλευσης, του Προϊσταμένου του Αθλητικού Τμήματος, του Γενικού Διευθυντή Προγράμματος, του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι: τα έσοδα από την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων δεν δικαιολογούν την υπογραφή πλουσιοπάροχων συμβολαίων τηλεοπτικής κάλυψης υπέρ συγκεκριμένων ΠΑΕ και εις βάρος όλων των πολιτών.
Δεδομένου ότι: βάσει των στοιχείων εκμετάλλευσης των 105 αγώνων που ήδη γνωρίζουμε η ενδεχόμενη νέα σύμβαση θα είναι μετά βεβαιότητος ζημιογόνος.
Δεδομένου ότι: τέτοιου είδους πρακτικές ενδεχομένως εγείρουν και νομικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση του Δημοσίου υπέρ ανώνυμης εταιρείας,
Δεδομένου ότι: ολοκληρώθηκε η μετάδοση ενός ολόκληρου πρωταθλήματος χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις ομάδες, ενώ ξοδεύτηκαν προϋπολογισμένα 28 εκατ. ευρώ με προσύμφωνα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Αληθεύει ότι ανώτατο στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΤ έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού;
- Υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και αν ναι, ποιο το ποσό της αύξησης και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα; Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι πολίτες στους οποίους θα μετακυληθεί το κόστος μέσω των λογαριασμών ρεύματος ή και να αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω οι επενδύσεις τεχνολογίας και προγράμματος;
- Ποιοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί πέραν της ΕΡΤ έχουν ενδιαφερθεί για την κάλυψη των αγώνων της SuperLeague και ποιο εκτιμάται πως είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν;
- Γιατί η ΕΡΤ συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφέρει το ποσό που της ζητείται από μεγάλη ΠΑΕ ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί εκ νέου σοβαρή οικονομική ζημία αν υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο;
- Δοθεισών των επί μέρους προβλέψεων των προσυμφώνων (πληρωμή του ποσού 2018-19 και τα επόμενα δύο έτη στις υποβιβαζόμενες ομάδες), συμφωνούν οι υπουργοί με την εκτίμηση ότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός και στις χαμηλότερες κατηγορίες; Επιπροσθέτως, η ΕΡΤ πληρώνει ξανά για τα δικαιώματα εκπομπής αγώνων ομάδων, τα οποία έχει ήδη αγοράσει με τις συμφωνίες με SL2 και Football League.
- Δεδομένου πως έχει αποδειχθεί πως το κόστος της συμφωνίας για την ΕΡΤ είναι 20 φορές υψηλότερο από το όφελος, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, χωρίς εσωτερικές εισηγήσεις αλλά με εντολή υπουργού, εμφανίζεται να χρηματοδοτεί ανώνυμες εταιρείες. Με βάση ποια νομική εισήγηση έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις; Υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ;
- Να κατατεθούν τα απολογιστικά στοιχεία διαφημιστικών εσόδων από την εκμετάλλευση των 105 αγώνων που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, τι ποσό τελικά πληρώθηκε, αν υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο συμβάσεις και αν υπήρξαν οι σχετικές εισηγήσεις.