Το υπουργείο Παιδείας θέλει να δώσει την αίσθηση στους υποψηφίους και στους γονείς τους ότι «ανοίγει διάπλατα τις πύλες των ΑΕΙ» προκειμένου να απορροφηθούν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές από κάθε άλλη χρονιά
Το δικό της «λιθαράκι» στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών ετοιμάζεται να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει αριθμό – ρεκόρ εισακτέων για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι φετινοί χιλιάδες υποψήφιοι για τις πανελλαδικές που έχουν μπει στην τελική ευθεία των εξετάσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου (για τους μαθητές των ΕΠΑΛ) και στις 7 για τους μαθητές λυκείων, περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και το νέο μηχανογραφικό δελτίο το οποίο έχει προκύψει από τις συνέργειες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει να δώσει την αίσθηση στους υποψηφίους και στους γονείς τους ότι «ανοίγει διάπλατα τις πύλες των ΑΕΙ» προκειμένου να απορροφηθούν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές από κάθε άλλη χρονιά.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμα στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στο in.gr, ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων πλέον εστιάζεται στον συνολικό αριθμό εισακτέων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και κυρίως στην κατανομή τους ανά τμήμα και ίδρυμα.
Και αυτό διότι, ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες – μαζί με το βαθμό ευκολίας/δυσκολίας των θεμάτων – διακύμανσης των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες από το υπουργείο θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι όταν και είχαν εισαχθεί περίπου σχεδόν 75.000 υποψήφιοι, αριθμός μάλιστα που ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2017 κατά 4.000.
Τι θα γίνει με τα τμήματα υψηλής ζήτησης
Ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την πλειονότητα των υποψηφίων οι οποίοι θα διαγωνιστούν φέτος για τελευταία φορά στο συγκεκριμένο εξεταστικό σύστημα, είναι πόσες θέσεις θα δοθούν στα τμήματα υψηλής ζήτησης, δηλαδή σε Πολυτεχνικά, Ιατρικά, Νομικά και Οικονομικά τα οποία αποτελούν κάθε χρόνο «πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους. Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει σε ορισμένα τμήματα, είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο γίνεται «σφαγή» μεταξύ των αριστούχων για μία θέση στα τμήματα που απαιτούν βαθμολογίες από 17.000 μόρια και πάνω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από όλες τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις, κάθε χρόνο επικρατεί «συνωστισμός» σε σχολές Νομικής, Ιατρικής, Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.ά, καθώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις από το υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις – ειδικά σε τμήματα κεντρικών ΑΕΙ – το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων που δηλώνει ένα τμήμα ως πρώτη προτιμήσεις ξεπερνά μετά βίας το 15%.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Η διαφορά ωστόσο σε σχέση με τις περσινές πανελλαδικές που αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω, είναι ότι στο μηχανογραφικό του 2019 έχουν… εξοστρακιστεί τα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, μετά τις συγχωνεύσεις τους με τα πανεπιστήμια της χώρας. Έτσι περιζήτητα τμήματα των πρώην ΤΕΙ όπως, Φυσικοθραπείας, Εργοθεραπείας κ.λ.π θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό ως πανεπιστημιακά τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μόρια που θα χρειαστεί να επιτύχουν οι υποψήφιοι.