Ντοκουμέντο για την οικογένεια Τσίπρα στη Χούντα – Μιλά ένας παπάς, αντιστασιακός στην Κρήτη

Ντοκουμέντο για την οικογένεια Τσίπρα στη Χούντα – Μιλά ένας παπάς, αντιστασιακός στην Κρήτη

Ένας από τους πρωτεργάτες της αντίστασης κατά της Χούντας στην Κρήτη, ο παπάς Πέτρος Γαβαλάς μιλά για το πώς γνώρισε τον Ηρακλή Τσίπρα και τονίζει: «Ητο δυνατόν να είναι αντιστασιακός και να του δίνει τόσα δημόσια έργα η Χούντα η οποία δεν έδινε παρά μόνο στους δικούς της;»

Μετά τις σαφείς αναφορές του πρώην υφυπουργού και βουλευτή, Φοίβου Ιωαννίδη, για τη δράση και τη στάση του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του πρωθυπουργού, στα χρόνια της Χούντας, μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία φέρνουν στο φως τα «ΝΕΑ» της Τρίτης και το in.gr.

Πρόκειται για υλικό από ηχητικό ντοκουμέντο συνέντευξης που έδωσε ένας ήρωας της αντίστασης κατά των Συνταγματαρχών στην Κρήτη. Μιλά ο παπά Πέτρος Γαβαλάς, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΕΚΑ (Δημοκρατικής Ενωσης Κρητών Αγωνιστών) ο οποίος συνελήφθη το 1967, βασανίστηκε και καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1968 σε δύο χρόνια φυλάκιση, ποινή την οποία κι εξέτισε.

To ηχητικό ντοκουμέντο διαρκεί περίπου 15 λεπτά και παρουσιάζεται αποκλειστικά από το in.gr. Ο ήχος δεν είναι ιδιαίτερα καλός διότι έχει γίνει καταγραφή σε κασέτα πριν από πολλά χρόνια. Ομως, στο 3o λεπτό γίνεται η αφήγηση για τον Ηρακλή Τσίπρα που περιγράφεται και πιο κάτω.

Ο παπά Πέτρος αφηγείται πριν από χρόνια στον δημοσιογράφο Αντώνη Σανουδάκη, γεγονότα που πραγματικά συγκλονίζουν αλλά και που δημιουργούν νέα ερωτήματα για την οικογένεια Τσίπρα.

Αλλά και προσθέτει στοιχεία για το ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα την εποχή εκείνη, από έναν άνθρωπο που έζησε πρόσωπα και πράγματα. Ο παπά Πέτρος αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τον θείο του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν ήξερα αν θα έχουμε κάποια αντίδραση από τον ελληνικό λαό, όπως είχε δείξει στα Ιουλιανά. Όταν είδα όμως ότι δεν έγινε κάτι, άρχισαν να ετοιμάζομαι για μια οργάνωση αντιστασιακή.

Αυτό το έμαθαν οι άλλοι, Ξυλούρης, Πλεύρης, Φοίβος Ιωαννίδης που ήταν στη Δημοκρατική Αντίσταση Κρήτης. Εμαθαν από τον παπά Σταύρο ότι είχα περίπου 30 άτομα για αντίσταση και μου είχαν αναθέσει τον πρώτο ρόλο.

Ο παπά Σταύρος πώς επικοινώνησε, πώς γνωρίστηκε με τον Ηρακλή Τσίπρα, έναν άγνωστο, τον οποίο εγώ δεν είχα δει ποτέ άλλοτε. Είχα όμως εμπιστοσύνη στον παπά Σταύρο», λέει αρχικά.

Όπως αφηγείται ο παπά Πέτρος Γαβαλάς, κι εδώ έχει σημασία, ο Ηρακλής Τσίπρας που έμενε στο Ηράκλειο, είχε πάρει πάρα πολλές εργασίες από τη Χούντα.

«Ητο δυνατόν να είναι αντιστασιακός;»
«Με εκπλήσσει πολλές φορές πώς ο Πλεύρης, ο Ξυλούρης (σ.σ. ήταν βουλευτές) και ο Φοίβος Ιωαννίδης, τον είχαν πιστέψει. Ητο δυνατόν να είναι αντιστασιακός και να του δίνει τόσα δημόσια έργα η Χούντα η οποία δεν έδινε παρά μόνο στους δικούς της; Δεν τον γνώριζα τον άνθρωπο, παρά μόνο όταν ήρθε την παραμονή της επετείου του Αλβανικού Πολέμου, στις 27 Οκτωβρίου 1967, και μου έφερε δύο βιβλία για τη βιβλιοθήκη που είχα φτιάξει».

Με την αναφορά του αυτή ο παπά Πέτρος ενισχύει τους ισχυρισμούς ενός κεντρικού προσώπου της αντίστασης στην Κρήτη, του Φοίβου Ιωαννίδη, ο οποίος έγραψε στα «ΝΕΑ» άρθρο στο οποίο τόνιζε:

«Εχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του Πρωθυπουργού, επί δικτατορίας.

Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε, παρανόμως, αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η καθεμία.

Μετά, μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα (σ.σ. πατέρας του Πρωθυπουργού), που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού».

Στην απολογία του μάλιστα ο Ηρακλής Τσίπρας είχε δηλώσει: «Μετάνιωσα για αυτό που έγινε και από τότε λέγω ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα ήταν αναγκαίο»

Τόσο ο Ιωαννίδης, λοιπόν, αφήνει υπόνοιες για το ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα, και πώς γλίτωσε τη φυλακή, όσο και ο παπά Πέτρος Γαβαλάς που λέει ότι αυτός δεν τον εμπιστευόταν γιατί δεν τον ήξερε και απορούσε πώς έπαιρνε τόσα πολλά έργα από το χουντικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισολογισμούς της εταιρείας «Ηρακλής» της οικογένειας Τσίπρα στην τριετία 1971-1973 ο τζίρος ήταν πάνω από 33 εκατ. δραχμές, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Αν ισχύει μάλιστα η ανάληψη τόσων έργων αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα πρόσφατα υποστήριξε και ο πρωθυπουργός αλλά και ο εξάδερφός του Γιώργος Τσίπρας ο οποίος είπε ότι ο θείος του και ο πατέρας του έπαιρναν έργα και προ Χούντας και μετά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και αναγκάστηκαν να φύγουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την εξιστόρηση του Γιάννη Χαλκιαδάκη, εκδότη των «Ρεθυμνιώτικων Νέων» ο οποίο είχε πει ότι υπήρχε «Δούρειος Ιππος» στην οργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ