Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), με διαφορά ελάχιστον ψήφων δηλαδή
Στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών βρίσκονται από το πρωί οι ψηφοφόροι στα Σκόπια. Ο μεγαλύτερος φόβος της κυβέρνησης είναι η επανάληψη της πολύ χαμηλής συμμετοχής, όμοιας με αυτής στον πρώτο γύρο. Αναλυτές εκτιμούν πως οι ψήφοι των Αλβανών θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), με διαφορά ελάχιστον ψήφων δηλαδή.
Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.
Το ενδιαφέρον ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία δεν επικεντρώνεται μόνο στον ποιος από τους δύο υποψήφιους θα είναι ο νικητής, αλλά και στο εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, που αποτελεί όρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες. Σε περίπτωση που η προσέλευση στις κάλπες στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.
Πάντως, η χώρα δείχνει να είναι διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αν δε επικρατήσει η Σιλιάνοφσκα τότε δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία και η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.
Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε μόλις στο 41,7%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, κάτι που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η προσέλευση, στον αυριανό δεύτερο γύρο, ξεπεράσει το 40%.
Πάντως, η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος στον πρώτο γύρο, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εικάζουν πως η συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν για τον δεύτερο γύρο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο.