Δύσκολο και θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για την Ελλάδα εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας που ολοένα και φουντώνει.
Δύσκολο και θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για την Ελλάδα εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας που ολοένα και φουντώνει. Η κίνηση της Αγκυρας να φέρει το Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να σχεδιάζει γεωτρήσεις που είναι παράνομες και καταστρατηγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ισως ακόμη μεγαλύτερος είναι ο φόβος από τις φήμες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι ενισχύονται οι ακροδεξιές φωνές στην κυβέρνηση Ερντογάν η οποία αναθάρρησε και από την πληροφορία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί την Τουρκία.
Στρατιωτικοί κύκλοι φοβούνται ότι η Αγκυρα ενδεχομένως να θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν από την επίσκεψη αυτή μέσω ενός θερμού επεισοδίου ή μιας διαρκούς δραστηριότητας με την οποία θα θέλει να υποδηλώσει την παρουσία της στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου», η Τουρκία μπορεί να ενισχύσει την προκλητικότητά της με την προσπάθεια πραγματοποίησης ερευνών ακόμη κι εντός ελληνικών υδάτων.
Συγκεκριμένα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα σε μια περιοχή που ανέκαθεν επιχειρεί να «γκριζάρει», δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελλόριζου και Καρπάθου.
Στην ελληνική ΑΟΖ
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνα σε μια θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που όμως ισχυρίζεται πως είναι τουρκική. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών είναι άλλωστε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα τριβής μας με την Τουρκία και αυτό που μας έφερε τρεις φορές στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης, το 1974, το 1976 και το 1987. Σε περίπτωση λοιπόν που η ηγεσία της γείτονος αποφασίσει να υλοποιήσει κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση από την εποχή των Ιμίων και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι το «Oruc Reis».
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal «πηγές του ελληνικού πενταγώνου βλέπουν τις προσπάθειες που κάνει η γειτονική χώρα σε πολλά και ταυτόχρονα επίπεδα που όλα έχουν ως βάση τη διαχρονική προκλητική εξωτερική πολιτική των διεκδικήσεων. Στο ένα «σκαλοπάτι»- εξηγούν πηγές του Πενταγώνου- οι Τούρκοι θέλουν να πείσουν το εσωτερικό ακροατήριο και μια μεγάλη μερίδα των νέων της χώρας, πως οφείλουν να συνεχίσουν πάνω στα βήματα που χτίστηκαν και βαδίζουν μέχρι σήμερα, συν να τροφοδοτήσουν και την ακροδεξιά πτέρυγα που συμβαδίζει με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ενδιάμεσο τμήμα των όσων αναφέρονται πιο πάνω είναι πως η Τουρκία διαχρονικά μέσω των διεκδικήσεων, όποια μορφή κι αν έχουν, είτε διπλωματική, είτε στρατιωτική με αεροναυτικά γυμνάσια, ναυτικές οδηγίες, κ.ο.κ. διατηρεί κάτι βασικό: το να δηλώνει με ποικίλους τρόπους πως είναι παρούσα σε κάθε γεγονός. Αυτό κάποια στιγμή πιθανό να το χρησιμοποιήσει, όποτε πιστεύει η ίδια πως θα είναι η κατάλληλη στιγμή, να θυμίσει σε κάποιο διεθνή οργανισμό, πως ήταν κι εκείνη παρούσα, διεκδικούσε και έκανε ότι ήταν θεμιτό ώστε να πείσει πως είναι μια χώρα ρυθμιστής στην περιοχή, που κανείς δεν μπορεί να μην την υπολογίζει. Η άλλη όψη του νομίσματος, έλεγαν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, είναι αυτή που θέλει να κρύβει η Τουρκία. Την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, την άρνηση υπογραφών διεθνών συμβάσεων και πολλά άλλα.
Στο επόμενο «σκαλοπάτι»- συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- υπάρχει ο διαρκής εκνευρισμός της Τουρκίας που προέρχεται από το «πάγωμα» με τις χώρες του νέου ενεργειακού μπλοκ, οι οποίες ακόμη και με τα τριμερή σχήματα διαμέσου της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει μια θωράκιση στην Ανατολική Μεσόγειο με κοινό στόχο: Πρώτον την ηρεμία των εταιρειών εξόρυξης του υποθαλάσσιου θησαυρού, Δεύτερον την ελαχιστοποίηση των παρανομιών δια μέσου των θαλάσσιων οδών, Τρίτον τη διασφάλιση της σταθερότητας και της άμυνας, εξού και οι κοινές ασκήσεις που διεξάγονται συνεχώς ανάμεσα σε δυνάμεις των χωρών.
Το γεγονός πως η Τουρκία εκτός του ερευνητικού Barbaros, μέσω navtex δήλωσε πως προχωρά σε γεώτρηση, αυτό δεν σημαίνει: Πρώτον πως θα την κάνει, έλεγε άλλη στρατιωτική πηγή, Δεύτερον πως θα ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια αύριο το πρωί και Τρίτον πως μια τέτοια πρόκληση θ’ απαντηθεί όπως αρμόζει μέσω κινήσεων που μπορούν να γίνουν στηριζόμενοι πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν σε εξέλιξη επικοινωνίες ανάμεσα σε Αξιωματούχους της Κύπρου με την ΕΕ, ενώ δεν είναι λίγες οι επαφές που γίνονται και από Ελληνικής πλευράς ώστε ν’ αναχαιτιστεί αυτή η ιδιαίτερη πρόκληση που καλούνται Λευκωσία και Αθήνα ν’ αντιμετωπίσουν, συντονισμένες και με κοινό στόχο.
Η ανησυχία
Προ μηνών εξάλλου, σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο τότε αρχηγός ΓΕΑ και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είχε ερωτηθεί τι κάνει η Πολεμική Αεροπορία για τα τουρκικά UAV’s που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Αιγαίο. Το μήνυμα που είχε στείλει στην Αγκυρα ήταν πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας, με τα υπάρχοντα μέσα και με βάση τους θεσμοθετημένους κανόνες.
Πάντως, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τους επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» είναι ότι η Τουρκία έχει πλέον στο οπλοστάσιο ένα σύγχρονο όπλο, τα UAV’s, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για διαφορετικές αποστολές (επιτήρηση, αναγνώριση, επίθεση).