Δέκα μήνες μετά και τα γεγονότα από το Μάτι έρχονται να μας θυμίσουν την τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Αλλά κανείς δεν έχει παραιτηθεί και κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του.
Την ίδια πάνω – κάτω χρονική περίοδο όπου το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σκάι μας υπενθύμιζε το έγκλημα στο Μάτι με τους 101 νεκρούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες χόρευαν στην Κρήτη.
Την ίδια στιγμή που ξαναθυμηθήκαμε ότι οι άνθρωποι που κάηκαν στην Ανατολική Αττική και όσοι ζουν σήμερα με τον εφιάλτη της τραγωδίας, είναι θύματα μιας ανίκανης κρατικής και διαλυμένης κρατικής μηχανής, ο πρωθυπουργός μάθαινε σιγανό και πεντοζάλη.
Την ώρα που διαβάζαμε και πάλι τους συγκλονιστικούς διαλόγους από εκείνη τη νύχτα της Αποκάλυψης και καταλάβαμε καλά ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο δήμος Μαραθώνα βούλιαζαν στην ανικανότητά τους, ο Τσίπρας έκανε χιούμορ για τα έργα στην Κρήτη κι έβριζε όσους τους ασκούν κριτική.
Κι ενώ λίγες ώρες πριν στην δεύτερη πατρίδα μας, την Κύπρο, ένας υπουργός παραιτούταν για λόγους ευθιξίας κι έπονται κι άλλες αποχωρήσεις, στην Ελλάδα βλέπουμε τον πρωθυπουργό να κάνει περιοδείες, τον Πολάκη να «γλεντίζει» όσο αντέχει, τη Ρένα Δούρου να διεκδικεί δεύτερη θητεία, τον Ηλία Ψινάκη να θέλει να γίνει ευρωβουλευτής.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο
Η υπόθεση στο Μάτι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και η μεγαλύτερη τραγωδία της Μεταπολίτευσης, για να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του υπουργού της κυβέρνησης. Είναι μια υπόθεση που θα στοιχειώνει τους πάντες για δεκαετίες και που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεχαστεί, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τραγωδία που κόστιζε τη ζωή σε 101 ανθρώπους, αυτό που διακρίνει κανείς στην κυβέρνηση είναι η συνέχεια ενός πολιτικού αμοραλισμού που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας ώρα της 26ης Ιουλίου 2018.
Η κυβέρνηση εκείνη την ώρα που καίγονταν τα πάντα ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη συγκάληψη ευθυνών που έγινε ποτέ. Από τον Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν ταξιδάκι στο εξωτερικό κι έβγαζε σέλφι με τον Ζάεφ, πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Μέχρι τον βασικό πρωταγωνιστή της άθλιας προσπάθειας να μην πληγεί η κυβέρνηση και να μην αναδειχθούν οι ευθύνες της, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Γυρίζοντας 10 μήνες πίσω, και σε συνδυασμό με τους συγκλονιστικούς διαλόγους από την αποφράδα ημέρα, θυμόμαστε ορισμένα γεγονότα που θα έπρεπε να προκαλούν ντροπή. Κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς που εξελέγη για να καθαρίσει τον τόπο από το παλιό και τελειωμένο πολιτικό σύστημα. Το ίδιο σύνθημα που χρησιμοποιεί και τώρα, προεκλογικά, θέλοντας να διαχωρίσει την ηθική της Αριστεράς από τους υπολοίπους.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς μια ουσιαστική, καθαρή, έμπρακτη συγγνώμη και το χειρότερο, χωρίς την αίσθηση για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές κάνουν σα να μη συνέβη τίποτε. Αφού έστησαν άθλιες επικοινωνιακές παραστάσεις, αφού κατηγόρησαν τους νεκρούς για την τραγωδία, αφού «γκρέμισαν» χιλιάδες αυθαίρετα και στη συνέχεια έφεραν νόμους για να τα τακτοποιήσουν κι αφού δεν έκαναν τίποτε για να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του και να αναγεννηθεί το Μάτι, τώρα δεν μιλούν καν για εκείνα τα γεγονότα.
Βρέθηκαν οι «Ιφιγένειες»
Ας θυμηθούμε το έγκλημα μιας κυβέρνησης που το μόνο που την ένοιαζε ήταν να παραμείνει στην εξουσία, να βρεθούν μερικές «Ιφιγένειες» χαμηλού πολιτικού κόστους (Τόσκας, αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Πολιτική Προστασία) και να κάνει ορισμένα σόου στο Μάτι ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Φάμελος, ο Σπίρτζης προτού κλείσει το κεφάλαιο αυτό.
Βράδυ της 26ης Ιουλίου, επικρατεί χάος, άνθρωποι έχουν καεί από τις 7 και τις 8 στο Νέο Βουτζά και το Μάτι. Η έκταση της φωτιάς είναι μεγάλη, όσοι βρίσκονται εκεί ειδοποιούν για πολλούς νεκρούς και τραυματίες και για εγκλωβισμένους.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μόσταρ της Βοσνίας μαζί με τους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων και βεβαίως με τον Ζάεφ.
Λίγο πριν από τις 8, όταν η φωτιά στο Μάτι έχει κάψει τα πάντα από τις 6.30 και μετά, ο Τσίπρας δείχνει στους ηγέτες που βρίσκεται η φωτιά. Τον έχουν ειδοποιήσει ότι κάτι γίνεται αλλά δεν σηκώνεται να φύγει και να επιστρέψει στην Ελλάδα μη τυχόν και χάσει τη φιέστα.
Η επίσημη δικαιολογία; Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ήθελε τρεις ώρες για να ετοιμαστεί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να φύγει αυθημερόν.
Ο Τσίπρας κάθεται στο τραπέζι με τους άλλους ηγέτες και τους αναλύει την κατάσταση, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της τραγωδίας. Στο τραπέζι φαγητά, φρούτα και ποτά και οι τέσσερις ηγέτες προβληματισμένοι. Η ώρα είναι 8 και 44 και οι ηγέτες πηγαίνουν στην ιστορική γέφυρα της πόλης για να ρίξουν λουλούδια και λίγο μετά να υπογράψουν τη «Χάρτα της Ειρήνης». Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκεί, δεν έχει φύγει για την Ελλάδα. Είτε η ενημέρωση είναι ελλιπής κι έχουμε να κάνουμε με έναν ανίδεο πρωθυπουργό είτε ξέρει ότι στο Μάτι η φωτιά εξελίσσεται σε τραγωδία κι επιλέγει να μείνει στη Βοσνία μέχρι να τελειώσει το σόου.
Στις 9 και τέταρτο ο Αλέξης Τσίπρας περιχαρής υπογράφει τη «Χάρτα» όταν στο Μάτι συμπληρώνονται τρεις ώρες από τη στιγμή που η φωτιά έχει περάσει τη Μαραθώνος και κατακαίει τα πάντα. Όλα εκεί έχουν τελειώσει αλλά ο Τσίπρας… στη Βοσνία. Οι ηγέτες πετούν λουλούδια από τη γέφυρα όταν όλη η Ανατολική Αττική είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν αποκαλύπτονται από νωρίς οι πρώτοι νεκροί και ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.
Ο πρωθυπουργός αποφασίζει να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν στις 11.30 το βράδυ γίνεται η περιβόητη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.
Ο Νίκος Τόσκας βγαίνει το πρωί σήμερα στον Σκάι και λέει για εκείνη την ημέρα και για τους νεκρούς: «Η μάχη ήταν για τους ζωντανούς, αυτή ήταν η προτεραιότητά μας. Δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό γιατί ήταν ασαφείς μέχρι εκείνη την ώρα οι πληροφορίες».
Υπήρχαν 13 νεκροί αλλά…
Ηταν ασαφείς οι πληροφορίες αλλά για ποιον; Για τον κ. Τόσκα που προφανώς δεν ήξερε τι του γινόταν όπως αποκαλύπτεται από τους διαλόγους. Σύμφωνα με αυτούς, πριν καν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό γνώριζαν για τουλάχιστον 13 θύματα. Ας δούμε τι έλεγαν τότε:
-Εντός αμαξιού Opel Vectra, απανθρακωμένο άτομο, να γνωρίζετε.
-Εχουμε έναν άνθρωπο, προφανώς στην πόρτα του σπιτιού του είναι απ’ έξω. Είναι μπρούμυτα στο δρόμο νεκρός.
-Εχουμε και άλλα περιστατικά. Κι άλλα κι άλλα, αρκετά. Ακούστε με τώρα.
-Στο Μάτι, στην παραλία, έχουμε έξι καμμένους.
-Οταν λες καμμένους;
-Καμμένους.
-Απανθρακωμένους;
-Ναι, ναι, ναι.
-Δυστυχώς έχουμε κι άλλον νεκρό.
-Περίμενε να το σημειώσω.
-Θέλω να δηλώσω έχουν καεί δύο άνθρωποι στον Βουτζά.
-Κι άλλο κύριε Διοικητά. Μάλλον γυναίκα. Εντάξει, κ.Διοικητά.
-Για να δούμε που θα φτάσουμε…
-Εχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν.
Η τελευταία φράση τα λέει όλα: «Εχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν», ο Τσίπρας είναι στη Βοσνία κι όταν επιστρέφει στο Χαλάνδρι συμβαίνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε καλησπέρα
Αλέξης Τσίπρας: Θα ενημερωθώ και θα σας πω παιδιά.
Πάει στη σύσκεψη όπου μπροστά στις κάμερες «ενημερώνεται» για μια φωτιά στην Κρήτη ή στην Κινέττα και του λένε παρεμπιπτόντως ότι υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι και σπεύδουν να τους πάρουν.
Ούτε μια κουβέντα για τους τουλάχιστον 13 νεκρούς που έχουν βρεθεί. Ο Πολάκης, παρ’ ότι έχει ενημερωθεί για την ανάγκη να βρεθούν σάκοι για να τοποθετηθούν τα πτώματα… παίζει με το κινητό του τηλέφωνο.
Ο Τσίπρας αγωνιούσε για το πότε θα πετάξουν τα πυροσβεστικά όταν η περιοχή είχε γίνει ήδη κρανίου τόπος.
Ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι και οι υπουργοί Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος μιλούσαν για μεταφορά εγκλωβισμένων και βαριά τραυματιών και εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά καμία αναφορά για νεκρούς. Ακόμα και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής το μόνο που είπε ήταν πως επιχειρούν στην περιοχή 80 πυροσβεστικά οχήματα.
Κι όμως, οι εικόνες τους διαψεύδουν. Εκατοντάδες άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι βρίσκονται επί ώρες στη θάλασσα και καίγονται αλλά κανείς δεν τους μαζεύει. Μόνον οι βάρκες από τον Ναυτικό Ομιλο Ματιού και οι αιγύπτιοι ψαράδες σπεύδουν. Το Λιμενικό στέλνει… αντιτορπιλικά.
Οι διάλογοι της ντροπής
Το γίνεται στο συντονιστικό όπου εκτός του Τσίπρα βρίσκεται ο Πολάκης, ο Φάμελος, ο Τόσκας και φυσικά η Ρένα Δούρου;
Αλέξης Τσίπρας: Δηλαδή είναι εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι
Νικος Τόσκας: Ηταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι στο Μάτι…
Τους μεταφέραμε από εκεί συνεχίζεται η επιχείρηση προς τη Ραφήνα.
Σωκράτης Φάμελλος: Τώρα κάνουμε εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας.
Παύλος Πολάκης: Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθανε με το πλωτό του Λιμενικού.
Αλέξης Τσίπρας: Πόσες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή κάτω στο Βουτζά και στη Ραφήνα
Επικεφαλής Πυροσβεστικής: 80 πυροσβεστικά αυτοκίνητα
Αυτά για να μην ξεχνάμε το έγκλημα που συντελέστηκε και το οποίο είχε συνέχεια. Μόνο 1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μεγάλη τραγωδία που δεν μπορεί να κρυφτεί, ανακοινώνονται οι πρώτοι νεκροί.
Εξαφανισμένος πρωθυπουργός
Να θυμίσουμε ότι την επόμενη ημέρα στην περιοχή δεν πάει κανείς επίσημος αλλά αργότερα εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος και ρίχνει ευθύνες στους κατοίκους γιατί έχτισαν παράνομα. Ο πρωθυπουργός… κλεισμένος στο Μαξίμου.
Λίγα 24ωρα μετά ο ενορχηστρωτής της άθλιας προπαγάνδας και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος οργανώνει αυτή την ανεκδιήγητη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Νίκο Τόσκα, τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, από κάτω το Νίκο Παππά ο οποίος έχει φέρει και «ειδικό» της Υπηρεσίας Διαστήματος προκειμένου να «επιβεβαιώσει» ότι πρόκειται για εμπρησμό. Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού συνεχίζεται από φιλικές εφημερίδες που φέρνουν «αποκαλυπτικά» στοιχεία στο φως για τους εμπρηστές. Μια γελοία κατάσταση που γίνεται ακόμη χειρότερη όταν ο προκλητικός Τζανακόπουλος, ο αδαής Τόσκας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες λένε ότι δεν βλέπουν πουθενά ευθύνες και θα έκαναν τα ίδια. Οι 101 νεκροί σίγουρα θα είχαν αντίθετη άποψη.
Να θυμίσουμε και το ρόλο της Περιφέρειας; Παντελώς εξαφανισμένη η κ. Δούρου, συμμετέχει στο βραδινό σόου του Τσίπρα μόνο και μόνο για τις φωτογραφίες. Θυμίζουμε ότι στις 8.30 η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συγκαλεί για τα μάτια του κόσμου σύσκεψη στη Ραφήνα, όταν όλα έχουν καεί.
Η τραγωδία στο Μάτι θα τους ακολουθεί για πάντα. Όπως και οι Ερινύες για τους νεκρούς. 10 μήνες μετά οι κάτοικοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και ο Τσίπρας που θα πήγαινε κάθε μήνα στην περιοχή χορεύει πεντοζάλη στην Κρήτη.
Το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί αν ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε στο ελάχιστο, αν υπήρχε εντολή εκκένωσης, αν είχαν κινητοποιηθεί για να σώσουν κόσμο από τη θάλασσα, αν δεν δίνονταν εντολή από την Αστυνομία να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα μέσα από το Μάτι, αν τελικά η Πυροσβεστική είχε λειτουργήσει στο ελάχιστο επαγγελματικά, αν υπήρχε κυβέρνηση να συντονίσει, αν η Περιφέρεια και ο Δήμος ενεργούσε όπως επιτάσσει ο όρκος που έδωσαν κι όχι για τις κάμερες.
Πολλά αν που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν. Όμως, για την κυβέρνηση και για τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Οι ευθύνες τους είναι απαράγραπτες, όσα χρόνια κι περάσουν.