Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι εκδρομείς του Πάσχα καθώς η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι εκδρομείς του Πάσχα καθώς η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Οι περισσότεροι πολίτες θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά στην τσέπη ενόψει της εξόδου του Πάσχα, λόγω των αυξημένων τιμών αλλά και της φορολογίας, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 15,9 σεντς το λίτρο, λόγω των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι το γέμισμα του ρεζερβουάρ είναι κατά 7,95 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με πριν 4 μήνες.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα 1,61 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά έχει σπάσει το «φράγμα» των 1,80 ευρώ, παρασύροντας τον πανελλήνιο μέσο όρο στα επίπεδα των 1,64 ευρώ.
Οκτώ από τους δέκα νομούς όπου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές βενζίνης κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα αφορούν σε νησιά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τους Νομούς Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου. Τη δεκάδα συμπληρώνουν δύο νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυτός της Ευρυτανίας και εκείνος της Φωκίδας.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να γίνει μόνιμο έπειτα και από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ περί επιβολής κυρώσεων από τις αρχές Μάϊου σε χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν. Οι χώρες αυτές (Κίνα Ινδία Τουρκία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιού.
Η απαγόρευση των ΗΠΑ για εισαγωγή του ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα και άλλες χώρες δρομολογεί εξελίξεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, αυτές οι αλλαγές ακόμη και εάν δεν οδηγήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις των τιμών, θα σταθεροποιήσουν για μεγάλο διάστημα τις υφιστάμενες υψηλές τιμές.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια αλλαγή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην χώρα μας, δεδομένης της υψηλής φορολογίας που επιβαρύνει τις τιμές των καυσίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες μαζί με τους Νορβηγούς και τους Ολλανδούς συγκαταλέγονται στις χώρες με το υψηλότερο κόστος καυσίμων, όπως αναφέρει το GlobalPetrolPrices.com.