Τζούλιαν Ασάνζ: Τι κρύβεται πίσω από την «έξωση» του «Mr. Wikileaks»

Τζούλιαν Ασάνζ: Τι κρύβεται πίσω από την «έξωση» του «Mr. Wikileaks»

Μερικές μόλις ώρες μετά από την «έξωση» του Τζούλιαν Ασάνζ από το διπλωματικό του καταφύγιο, ο Ισημερινός δημοσιοποίησε μια λίστα με τις… παραβιάσεις του «Mr. Wikileaks» τα επτά χρόνια που έμεινε στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Μερικές μόλις ώρες μετά από την «έξωση» του Τζούλιαν Ασάνζ από το διπλωματικό του καταφύγιο, ο Ισημερινός δημοσιοποίησε μια λίστα με τις… παραβιάσεις του «Mr. Wikileaks» τα επτά χρόνια που έμεινε στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Βαλένσια, και η υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Πάολα Ρόμο, κατηγόρησαν τον Ασάνζ ότι οδηγούσε σκούτερ μέσα στους διαδρόμους της πρεσβείας, μιλούσε με απαράδεκτο τρόπο στους εργαζόμενους και έριχνε… ακαθαρσίες στους τοίχους της πρεσβείας.

Και παρότι δεν είναι απίθανο ο Ασάνζ να κούρασε τους οικοδεσπότες του, οι πιθανότητες οι λόγοι να είναι τόσο πεζοί, είναι μάλλον μικρές.

Όπως εξηγεί το CNNi, οι λόγοι που άνοιξαν το δρόμο για τη σύλληψη του Ασάνζ, ενδεχομένως, πιο σύνθετοι και πολυδιάστατοι.

Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ότι τα WikiLeaks είχαν αρχίσει να ενοχλούν τις Αρχές του Ισημερινού. Εδώ και μήνες, o Άσανζ έχει κινήσει μια νομική διαδικασία εναντίον της κυβέρνησης που τον φιλοξενούσε, κατηγορώντας την πως οι νέοι κανόνες διαβίωσης που έθεσε για την παραμονή του στην πρεσβεία παραβιάζουν τα δικαιώματά του. Όπως είναι λογικό, δικαστήριο στον Ισημερινό απέρριψε την προσφυγή του Ασάνζ.

Το δεύτερο «φάουλ» του «Mr. Wikileaks» ήταν η απόφασή του να στηρίξει ανοιχτά το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ζήτησε από τον Ασάνζ να σταματήσει τα πολιτικά σχόλια που μπορεί να προκαλέσουν τριβές με άλλες χώρες -ιδιαίτερα την Ισπανία.

Η… κόκκινη κάρτα φαίνεται πως βγήκε πιο πρόσφατα, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου όταν τα WikiLeaks προχώρησαν σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Ισημερινού.

Σε tweet της, η ιστοσελίδα αναφέρθηκε σε έρευνα διαφθοράς με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της χώρας, Λενίν Μορένο. Μάλιστα, παρέπεμπε και σε μια ιστοσελίδα η οποία είχε αναρτήσει ανώνυμα σειρά email, sms και άλλων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει και αφορούσαν στην προσωπική ζωή του Μορένο.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε ανοιχτά τα WikiLeaks για τη διαρροή των εγγράφων αυτών, στα οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «INA Papers».

Τα WikiLeaks αρνήθηκαν την εμπλοκή τους και απάντησαν πως η κυβέρνηση του Ισημερινού προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διαρροή για να βάλει τέλος στην παραμονή του Ασάνζ στην πρεσβεία του Λονδίνου.

Ο Μορένο αρνείται όλες τις κατηγορίες που σχηματίστηκαν εναντίον του μετά από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, ωστόσο η εισαγγελία έχει ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση.

«Ο Ασάνζ δεν έχει το δικαίωμα να χακάρει προσωπικούς λογαριασμούς ή προσωπικά τηλέφωνα» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη ο Μορένο.

Κυβερνητικές «φωνές» από τον Ισημερινό μίλησαν για fake news και πολλοί έβαλαν στο «κάδρο» του υπόπτου τον ίδιο τον Ασάνζ.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών δέχτηκαν νέο… πλήγμα την περασμένη Τετάρτη, όταν τα WikiLeaks διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκαν πως αποκάλυψαν επιχείρηση παρακολούθησης του Ασάνζ μέσα από την πρεσβεία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο διευθυντής σύνταξης των WikiLeaks Kristinn Hrafnsson είπε πως ο Ισημερινός έχει καταγράψει σε σειρά βίντεο και ηχογραφήσεων τις κινήσεις και τις συζητήσεις του Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τη χώρα πως έχει στο αρχείο της βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα από ιατρική εξέταση του φιλοξενούμενού της αλλά και τις συναντήσεις του με τους δικηγόρους του.

«Η μεγαλύτερη προδοσία»

Ο Ασάνζ είναι Αυστραλός αλλά το 2017 έλαβε υπηκοότητα από τον Ισημερινό. Μόλις 24 ώρες μετά από τη συνέντευξη Τύπου, η χώρα προχώρησε στην αφαίρεση της υπηκοότητας ενώ εκλήθη η Μητροπολιτική Αστυνομία για να πραγματοποιηθεί επίσημα η… έξωσή του από την πρεσβεία.

Στο «στόχαστρο» βρέθηκε και ένας στενός συνεργάτης του Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση προς την Ιαπωνία.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε στο CNNi ότι ο συλληφθείς είναι ο Όλα Μπίνι, ένας προγραμματιστής από τη Σουηδία που «επισκέφτηκε πολλές φορές τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Λονδίνου».

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η υπουργός ισχυρίστηκε πως ο Μπίνι και τα WikiLeaks προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Μορένο.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον προγραμματιστή πως συνεργάζεται με τον Ricardo Patiño, πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας επί της προεδρίας του Ραφαέλ Κορρέα.

«Για αρκετά χρόνια τώρα, ένα από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης των WikiLeaks και ένας άνθρωπος που είναι κοντά στον Ασάνζ κατοικεί στον Ισημερινό» είπε η ίδια.

Ο πρώην πρόεδρος Κορρέα, ο οποίος ήταν και αυτός που έδωσε άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε την Πέμπτη πως η απόφαση εκδίωξής του από την πρεσβεία είναι «η μεγαλύτερη, ίσως, προδοσία στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ