Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέρεθ-Καστεχόν, στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «Marca», καταφέρθηκε εναντίων του Πεπ Γκουαρδιόλα
Ο Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ-Καστεχόν ανέλαβε πρωθυπουργός της Ισπανίας την 1η Ιουνίου 2018, μετά την υπερψήφιση από το ισπανικό Κοινοβούλιο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προκατόχου του, Μαριάνο Ραχόι.
Αναγκάστηκε όμως να προκηρύξει εκλογές μετά την άρνηση του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2019. Κάπως έτσι ο 47χρονος Γενικό Γραμματέα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος μαζί με άλλους 4 υποψηφίους θα διεκδικήσουν το χρίσμα στις εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 28 Απριλίου.
Ο Πέρεθ-Καστεχόν παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα As όπου μίλησε για τον αθλητισμό, το μπάσκετ, την εθνική ομάδα, τα είδωλα της νεολαίας και τους στόχους για την επόμενη θητεία του, αλλά δεν παρέλειψε να… εναντιωθεί στις δηλώσεις του «σεσημασμένου» για τις δηλώσεις του και τα πιστεύω του περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας, Πεπ Γκουαρδιόλα:
«Ένα παιχνίδι του NBA ήταν το τελευταίο αθλητικό γεγονός που μπόρεσα να παρακολουθήσω ήρεμος στο σπίτι. Είμαι οπαδός του ευρωπαϊκού και αμερικανικού μπάσκετ. Και τώρα, καθώς πλησιάζουν τα play-off, έβλεπα μία από τις ομάδες που ξεχωρίζουν αυτή τη σεζόν, τους Μιλγουόκι Μπακς, το βράδυ της Κυριακής. Το μπάσκετ, όπως όλα τα ομαδικά αθλήματα, μεταδίδει αξίες υπέρβασης, ταπεινότητας, εργασίας … Αυτά είναι πολύ καλά για εμένα στην πολιτική. Πάντα λέω ότι η πολιτική είναι ένα ομαδικό άθλημα. Αισθάνομαι τυχερός εξαιτίας των τριών παθών που είχα στη ζωή μου, του αθλητισμού, κυρίως του μπάσκετ, του Πανεπιστημίου και της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του ονείρου να καθοδηγήσω τη χώρα», ανέφερε αρχικά ο Σάντσεθ.
«Σε όλη μου την ζωή είμαι αθλητής. Όταν ήμουν πέντε-έξι ετών, στη γειτονιά του, ζούσαμε πολύ κοντά στο αθλητικό κέντρο και άρχισα να κάνω τζούντο. Παίζαμε επίσης ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα της Ρεάλ Μαδρίτης. Κάποια στιγμή αργότερα, όταν ήμουν 13-14 χρονών, ένας γείτονας με έπεισε να αλλάξω το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ, επειδή ήμουν πολύ ψηλός για την ηλικία μου. Ήταν μια εποχή που το μπάσκετ δεν είχε, για παράδειγμα, την ίδια κινητοποίηση. Ήταν ένα άθλημα που συνδέοταν περισσότερο με τα κορίτσια. Όλα αυτά άλλαξαν μετά το ασημένιο μετάλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες του 1984 και την άφιξη του Φερνάντο Μαρτίν στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι ότι συνειδητοποίησα πως το μπάσκετ έμοιαζε περισσότερο με τον τρόπο μου να βλέπω τον αθλητισμό και να κατανοώ ακόμα και την ζωή. Είναι ένα από αυτά τα πολύ γρήγορα αθλήματα, περισσότερο από το ποδόσφαιρο κατά την άποψή μου, που τα αποτελέσματα κρίνονται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.
«Οι αθλητές πρέπει να μεταφέρουν και να μεταδώσουν αξίες με το παράδειγμά τους στην κοινωνία, ειδικά στους μικρότερους. Για εμένα κάποιος που δεν συμμορφώνεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις του, είναι μία πολύ δυσάρεστη εικόνα. Θέλω να οδηγήσω την Ισπανία στην διεξαγωγή ενός Μουντιάλ ποδοσφαίρου. Είμαι σε συνεννόηση με την πορτογαλική κυβέρνηση καθώς και στην κυβέρνηση του Μαρόκου. Εμένα, πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό, με ενδιαφέρει πάνω από όλα και ο ερασιτεχνικός. Και εκεί οι ομοσπονδίες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο για την προώθηση του αθλητισμού και τη μεταφορά αξιών. Υπό αυτήν την έννοια, νομίζω ότι ο αθλητικός νόμος που προέκυψε από την κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη θητεία, έχει επίσης την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους του Κοινοβουλίου. Υποστηρίζει τη διαφάνεια των θεσμών που διέπουν τον ισπανικό αθλητισμό», συμπλήρωσε, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το νέο VAR:
«Ως φίλαθλος, θέλω να πω ότι στο μπάσκετ υπήρχε ήδη. Όταν οι διαιτητές βλέπουν μία φάση που είναι αμφισβητούμενη, σταματούν και την βλέπουν ξανά σε μια οθόνη. Μου φαίνεται ότι όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι καλές. Ο διαιτητής πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξη του παιχνιδιού και να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι κανόνες του fair play».
Ο Πέδρο Σάντσεθ, απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση εάν τον ενοχλεί που ο Πεπ Γκουαρντιόλα, θεωρεί την Ισπανία ως ένα κράτος «σε αυταρχική και κατασταλτική κατάσταση».
«Ναι, φυσικά. Και με προσβάλλει επειδή τίποτα από αυτό που λέει γι αυτό, δεν είναι αλήθεια. Ο αθλητισμός αποτελεί στοιχείο εθνικής υπερηφάνειας, δεν πρέπει να πολιτικοποιείται».