Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε κι ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της άμεσης προκήρυξης εκλογών για τις 19 Μαίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τις ευρωεκλογές
To τελευταίο καταφύγιο του… κάθε πικραμένου Συριζαίου που έβλεπε τις εκλογές να πλησιάζουν και τη διαφορά με τη ΝΔ να μην κλείνει ήταν η υπόθεση της Novartis. H αδυναμία, ωστόσο, να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος πολιτικών προσώπων καθιστά πλέον δύσκολο και το εγχείρημα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.
Το αντίθετο μάλιστα μπορεί να συμβεί. Η υπόθεση Πετσίτη, οι αποκαλύψεις για την γ.γ. καταπολέμησης της διαφθοράς, κ. Ξεπαπαδέα, και το τρίγωνο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μαξίμου – Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αρτέμη Αρτεμίου, έχουν στριμώξει για τα καλά την ίδια την κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι αν όλο αυτό το κλίμα ευνοεί τις εκλογές και πότε αυτές μπορούν να γίνουν, νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η διαρροή που έκανε η Κουμουνδούρου, μετά την εκδήλωση στο Γαλάτσι, είναι ενδεικτική του τι σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως διέρρευσε, όταν ο πρωθυπουργός είδε γεμάτο το κλειστό και τον κόσμο να έχει παλμό (έστω κι να ήταν μεταφερόμενος με πούλμαν) στράφηκε στον Πάνο Σκουρλέτη και του είπε πώς είδε την εκδήλωση.
Και ο γραμματέας του κόμματος φέρεται να του είπε «πρόεδρε μετά απ’ αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις».
Δεν ξέρει κανείς αν ο Σκουρλέτης το εννοούσε, αν δηλαδή ήταν κι αυτός πεπεισμένος ότι μπορεί το κόμμα να πάει σε εκλογές και να τις κερδίσει, βλέποντας την προσέλευση του κόσμου. Το θέμα είναι ότι στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου το ξανασυζητούν για πρόωρες κάλπες ή ακόμη και για το σενάριο των τετραπλών εκλογών στις 26 Μαίου.
Η θεωρία λέει ότι ένα κόμμα που χάνει στις ευρωεκλογές με ένα Χ ποσοστό, στις εθνικές λίγο μετά θα χάσει με διπλάσιο. Το έπαθε άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς, το έπαθαν κι άλλοι πρωθυπουργοί, έτσι στο Μαξίμου οι υποστηρικτές των πολλαπλών καλπών επιμένουν ότι τους ευνοεί αυτός ο σχεδιασμός.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησε κι ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της άμεσης προκήρυξης εκλογών για τις 19 Μαίου, μία εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή από τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», και του Αρη Ραβανού, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αλλάξει άποψη περί του χρόνου των εκλογών και μένει στη γραμμή περί της εξάντλησης της τετραετίας και εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο. Οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, αν και θεωρούν ότι όντως αυτό το σενάριο έχει τις πιο ισχυρές πιθανότητες με βάση τα όσα συζητούνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, λένε πως υπάρχουν και αστερίσκοι.
Εκτενής σύσκεψη
Πριν από την επίσκεψη στα Σκόπια έγινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτενής σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και στενούς συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης κ.ά., και εκεί συζητήθηκαν όλα τα σενάρια. Σε αυτήν τη συζήτηση εστίασαν και στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, όχι μόνο όσων δημοσιοποιούνται, αλλά και αυτών που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, και η κεντρική απόφαση ήταν, αν και υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις – δηλαδή, ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και ευρωεκλογών – για εξάντληση της τετραετίας. Ομως, γενικά στις συζητήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με σημαίνοντα στελέχη με βαρύ πολιτικό φορτίο μπήκε και η 19η Μαΐου ως ημερομηνία εκλογικού αιφνιδιασμού. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο θα πρέπει να έρθει νομοθετική ρύθμιση – τροπολογία – για να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα νωρίτερα ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηθούν κάλπες στις 19 Μαΐου για τις βουλευτικές και τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές και στις 26 του ίδιου μήνα να γίνουν οι οριζόμενες ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς πρόκειται για υψηλού ρίσκου κίνηση και θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες της τετραετούς θητείας. Συνεπώς, το δίλημμα του Τσίπρα – εάν θα προχωρήσει σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο ή εάν, όπως δημόσια διακηρύσσει, θα εξαντλήσει την τετραετία, με τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται τον Οκτώβριο – παραμένει.
Πολλά κορυφαία στελέχη, ακόμη και όσα έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα της επιλογής, λένε πως η απόφαση για τον Οκτώβριο έχει «κλειδώσει», αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Εξάλλου οι μετρήσεις είναι αρνητικές και αυτό επηρεάζει αρκετά και την ανάγνωση των πολιτικών δεδομένων, παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τις λαμβάνουν, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν, υπόψη τους.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου της 19ης Μαΐου υποστηρίζουν ότι μια εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα από τις ευρωεκλογές έχει πολλαπλά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα υπάρχει και αυξημένη συμμετοχή λόγω και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε. Σε περίπτωση τετραπλών εκλογών, το σενάριο της 26ης Μαΐου δεν έχει βάση, λένε οι γνωρίζοντες, διότι σε μια τέτοια περίπτωση το μήνυμα των βουλευτικών θα χανόταν στις πολλές κάλπες. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Οκτωβρίου πιστεύουν ότι αυτό το σενάριο εδράζεται σε μια «ανάγνωση» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που θα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίδες για τη μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.
Τα ίδια πρόσωπα λένε ότι αντίθετα η προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο, είτε 19 είτε 26, θα συνιστά επί της ουσίας παράδοση εξουσίας, καθώς ουδείς εκτιμά ότι στο δίμηνο που μεσολαβεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανατρέψει το διψήφιο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ.
Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, καθώς στις ευρωεκλογές λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθούν προς μικρότερα κόμματα, απ’ ό,τι σε μια αναμέτρηση εθνικών εκλογών, με ισχυρά διλημματικό χαρακτήρα.
Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει ο κίνδυνος να υποχωρήσουν σημαντικά και η διαφορά από τη ΝΔ, που καταγράφει ισχυρότατη συσπείρωση, να εκτοξευθεί. Ακόμη δεν αποκλείουν η ευρωκάλπη να προσδώσει νέα δυναμική στο ΚΙΝΑΛ.
Ενα νέο κόμμα
Παράλληλα στις εσωτερικές συσκέψεις έχει κατατεθεί και το επιχείρημα ότι εάν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα, μπορεί οντότητα να αποκτήσει όχι μόνον ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και κάποιο από όσα κινούνται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λύσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εάν βρει πιο ισχυρό το σχήμα ΜέΡΑ25 υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ή την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε ένα τέτοιο σκηνικό ορισμένοι εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα θα απειληθεί με κατάρρευση στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου και θα απολέσει ένα βασικό «κεκτημένο» του Τσίπρα, να αποτελέσει τον έτερο κυρίαρχο πυλώνα του νέου δικομματισμού. Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί ζητούν να υπάρξει κίνηση όχι μόνο στην Κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία, όπως γίνεται μέχρι στιγμής με το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και προς τα αριστερά και σε αλλοτινούς συνοδοιπόρους και συντρόφους.
Πάντως, εκτός από τα προαναφερόμενα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών, υπάρχει και η συζήτηση για τον Ιούνιο και οι υποστηρικτές της λένε ότι εάν η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα, μη ρισκάροντας τον Οκτώβριο, διότι και μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα, και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην το κλίμα.