Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Τρίπολη και πάνω από 35 έχουν σκοτωθεί, σαν αποτέλεσμα της δράσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ.
Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης και πάνω από 35 έχουν σκοτωθεί από τις 4 Απριλίου, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ, εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας.
Ωστόσο, η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στον 59χρονο επικεφαλής της κυβέρνησης Φάγεζ ας Σάρατζ, ο οποίος προέρχεται από μια πλούσια επιχειρηματική οικογένεια.
Όπως ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκτός από τους εκτοπισμένους, πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ενώ πληθαίνουν οι διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Νέος Καντάφι στη θέση του Καντάφι;
Ο 75χρονος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ξεκίνησε την προέλαση του και την κυριαρχία του το 2014, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι από τα ανατολικά, όταν εξαπέλυσε με τον στρατό του επιχείρηση κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Βεγγάζη.
Έκτοτε αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος Καντάφι.
Ο Χάφταρ, 8 χρόνια μετά την πτώση και τον θάνατο του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, προελαύνει αργά αλλά σταθερά σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με τον ΟΗΕ – υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε σήμερα έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Η Μογκερίνι κάλεσε τους Λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η ίδια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σημερα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να στείλουν αυτό το μήνυμα.
Το Κρεμλίνο ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη, για να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος» αν και η Ρωσία απέτρεψε την Κυριακή την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσουν την προέλασή τους στην Τρίπολη.
Το κείμενο που υπέβαλε στο ΣΑ η Βρετανία ανέφερε ότι «όσοι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης θα θεωρηθούν υπεύθυνοι», υπονοώντας σαφώς τον ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, ενώ επαναλάμβανε την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον εθνικό διάλογο που υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν προσεχώς, για να οργανωθούν εκλογές στη Λιβύη.
Από την πλευρά της, μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την προέλαση των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη και ότι δεν επιχειρεί να υπονομεύσει κρυφά την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.
«Η άμεση ανάγκη στη Λιβύη είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού, ο τερματισμός των συγκρούσεων και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλων των βασικών παικτών στη Λιβύη», είπε ο μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι η Γαλλία «δεν έχει κάποια κρυφή ατζέντα».