Την ώρα που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Μανώλης Πετσίτης ως πολυέξοδος μπον βιβέρ και τίποτε άλλο, θέλοντας να αποσυνδεθεί από το Μαξίμου, νέες αποκαλύψεις αναμένονται σε ό,τι αφορά κάποιες «περίεργες» αγοραπωλησίες ακινήτων.
Και ξαφνικά, εκεί που δεν είχαμε ακούσει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Πετσίτη, εκεί όπου δεν υπήρχε κανένα ουσιαστικό στοιχείο για το πώς κατάφερε ο σερβιτόρος να γίνει μεγαλοπαράγοντας και νταραβεριτζής του Μαξίμου, άρχισαν να βγαίνουν στο φως τα… οικονομικά του.
Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης, δόθηκαν επιλεκτικά στοιχεία για την τρυφηλή ζωή του «Μανόλο του Παππά». Δόθηκαν στη δημοσιότητα αντιγραφα των κινήσεων που έκανε, πώς και που πλήρωνε δηλαδή για να περνά μια ονειρεμένη ζωή.
Μάλιστα, σε μια εμφανή προσπάθεια να καταδειχθεί ότι ο Πετσίτης είναι μόνο ταμίας του εαυτού του και ότι ξόδευε ό,τι έβγαζε εμφανίστηκαν και αγορές που έχει κάνει και οι οποίες δείχνουν ότι πράγματι είχε λεφτά και τα ξόδευε.
Ωστόσο, τα νέα στοιχεία σε καμιά περίπτωση δεν απαντούν στα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Και στο κυριότερο: Πώς είναι δυνατόν οι επιχειρηματίες με τους οποίους νταραβεριζόταν ο Μανώλης Πετσίτης να τυγχάνουν ευνοϊκής ρύθμισης και να παγώνουν οφειλές και πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων;
Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι ο μεσολαβητής πάντα παίρνει ένα καλό… χαρτζιλίκι, το τι κρύβουν είναι το ζήτημα. Και η υπόθεση Πετσίτη, όπως και οι περίεργες υποθέσεις αγοραπωλησιών ακινήτων με λεφτά από τη Βενεζουέλα, ενδεχομένως να κρύβουν μαύρο πολιτικό χρήμα και συγκεκριμένους πολιτικούς.
Προσπάθεια να «πέσει» το θέμα
Η Βουλή αλλά και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσουν όλη αυτή τη δαιδαλώδη σχέση του Μανώλη Πετσίτη με δικηγόρους, off shore, με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με τη ΔΕΠΑ και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτή την ώρα γίνεται μια προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ειδικά από τον άμεσα εμπλεκόμενο, υπουργό Νίκο Παππά, να «εξαφανιστεί» ο Πετσίτης ή στην καλύτερη περίπτωση να παρουσιαστεί ως ένα τύπος καταφερτζής που «πούλαγε» τις πολιτικές του φιλίες και κάποιοι «ανόητοι» επιχειρηματίες του έδιναν μισθούς 200 και 300 χιλιάδων ευρώ.
Επιχειρούν να αποσυνδέσουν τον Μανόλο από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς όμως να απαντούν σε καίρια ερωτήματα.
Πώς όλως τυχαίως ο Πετσίτης ήταν επί της ουσίας υπάλληλος του Αρτέμη Αρτεμίου με τον οποίον ο Παππάς έκανε εκείνο το περίεργο ταξίδι στη Βενεζουέλα;
Πώς ο Μανόλο, όταν δεν τριγύριζε στα μπαράκια και στα μπουζούκια, πήγαινε στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, κάτι που καταγγέλλει και ο Θ. Κιτσάκος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ;
Πώς τελικά ο Πετσίτης ενώ ήταν εκπρόσωπος δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου (συνδεόμενες με τον Αρτεμίου) από το 2014 μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το 2015 και ποιος ξέρει μέχρι πότε άλλοτε;
Νέες αποκαλύψεις
Τα «ΝΕΑ» της Παρασκευής και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκαλύπτουν και μια άλλη πτυχή που ενδεχομένως να συνδέεται με τον Πετσίτη, αλλά σίγουρα ρίχνει νέες σκιές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται, στην επιστολή παραίτησης του στελέχους της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος αναφέρεται: «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε από τη θέση μου, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις, όπως οι αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε».
Στην ουσία ο εν λόγω ελεγκτής καταγγέλλει ότι είχε φτάσει κοντά σε αποκαλύψεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα.
Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» τα αναφερόμενα για «αγοραπωλησία ακινήτων και εισροή χρημάτων από αλλοδαπή» αφορούν δίαυλο ροής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα μέσω των υποκαταστημάτων δύο ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να επενδύθηκαν στην Ελλάδα από το 2015 (όταν κι ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση) σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως δηλαδή ακριβώς μνημονεύεται στο έγγραφο του πρώην κεντρικού ερευνητή της Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από αυτά είναι ακίνητα στην Αττική και αλλά σε νησιά του Αιγαίου. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θεωρείται ότι διατέθηκε είναι μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω συναλλαγές και επενδύσεις δεν αφορούν μια επιχειρηματική επιλογή ιδιωτών, αλλά πρόκειται για πιο οργανωμένο σχέδιο να μεταφερθούν χρήματα στην Ελλάδα! Ακολούθησαν αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, προκειμένου σε δεύτερη φάση να διασφαλιστεί ρευστό για να χρηματοδοτήσουν διάφορες δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι οι τελικοί «αποδέκτες» των αποτελεσμάτων όλων αυτών των πρωτοβουλιών. Πρόκειται για μια άγνωστη μέχρι σήμερα έρευνα που πιθανόν θεωρήθηκε εξαιρετικά δυσάρεστη από πολλούς στην Αθήνα.
Και 35 ΙΚΕ στο στόχαστρο
Σημείο ενδιαφέροντος στην εν λόγω έρευνα είναι αν όσοι προχώρησαν στο «κύμα» των αγοραπωλησιών αυτών των ακινήτων στην Ελλάδα είχαν το οικονομικό αντίκρισμα για να τις δικαιολογήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει ζητηθεί συνδρομή των αμερικανικών ελεγκτικών υπηρεσιών για να εξετασθεί η ροή χρημάτων από τράπεζες της Βενεζουέλας στα δυο παραρτήματα ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ (σ.σ. κυρίως στη Νέα Υόρκη).
Ακόμη στο στόχαστρο της Αρχής είναι περίπου 35 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για τις εν λόγω «επενδύσεις» από το Καράκας στην Ελλάδα. Μάλιστα ποσοστό τουλάχιστον 50% εξ αυτών δεν φαίνεται να είχαν ενεργοποιηθεί ακόμη κι ίσως σχετίζονταν και με άλλες αγορές ακινήτων, με εξεταζόμενο τρόπο χρηματοδότησης…