Τελεσίγραφο Γιούνκερ: Ή τα βρίσκετε μέχρι τις 12 Απριλίου ή Brexit χωρίς συμφωνία και τελωνειακοί έλεγχοι

Τελεσίγραφο Γιούνκερ: Ή τα βρίσκετε μέχρι τις 12 Απριλίου ή Brexit χωρίς συμφωνία και τελωνειακοί έλεγχοι

«Η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου» λέει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Εξάλλου, ο Ζ.Κ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στους Βρετανούς να συμμετάσχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως, είπε, εάν δοθεί μια μακρά παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.

Μοσκοβισί: Τελωνειακοί έλεγχοι στα προϊόντα από τη Βρετανία αμέσως μετά από Brexit χωρίς συμφωνία

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα πως ο κίνδυνος ενός Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου αυξάνεται, καθώς εξηγούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ένωσης για τα τελωνεία.

«Ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ αμέσως μόλις φύγει το ΗΒ», είπε.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν νέοι τελωνειακοί έλεγχοι… Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ελέγχουμε συστηματικά κάθε… φορτηγό… Θα ελέγχουμε αγαθά στη βάση της ανάλυσης κινδύνου.».

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως οι εταιρίες της ΕΕ που συναλλάσσονται με το ΗΒ έπρεπε να είναι έτοιμες για επιπλέον κόστη και γραφειοκρατία που θα συνδέονται με μια αύξηση των ελέγχων στα τελωνεία, ενώ οι ταξιδιώτες και οι αποσκευές τους θα υπόκεινται, επίσης, σε περισσότερους ελέγχους απ΄ό,τι σήμερα.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως ορισμένα μέλη της ΕΕ εκτίμησαν πως οι διατυπώσεις τους για τους εισαγωγικούς/εξαγωγικούς δασμούς θα αυξηθούν έως και 50% στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Είπε πως αναμένονται επίσης «περίπλοκοι υπολογισμοί» αποπληρωμής ΦΠΑ.

«Αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε. «Χωρίς συμφωνία εξόδου, η δραστηριότητα χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα διαταραχθεί από την επαναφορά τελωνειακών ελέγχων.»

Ιρλανδία

Στο πιο ευαίσθητο θέμα, αυτό των ιρλανδικών συνόρων, ο Μοσκοβισί απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση.

Αφότου η Βρετανία δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θέλει να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ καθώς θα αποχωρεί από την ΕΕ, η Ένωση λέει ότι οι έλεγχοι σε ζώα και αγαθά θα πρέπει να γίνονται στο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την ανάπτυξη πολύπλοκων συνοριακών υποδομών στο νησί, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο βίας και να υπονομεύσουν την ειρήνη στην επαρχία, η οποία έζησε τρεις δεκαετίες σεχταριστικής βίας στο τέλος του 20ού αιώνα.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, τόσο η ΕΕ όσο και το ΗΒ θα βρεθούν απέναντι στην πρόκληση να προστατεύσουν τις ενιαίες αγορές τους… Θα χρειαστεί να διεξαγάγουν τους απαραίτητους ελέγχους», είπε ο Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε στενά και εντατικά με την Ιρλανδία προκειμένου να οργανώσουμε τους ελέγχους αυτούς με τον λιγότερο διασπαστικό τρόπο που είναι δυνατό και όσο είναι δυνατό πιο μακριά από τα σύνορα.»

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει στην Ιρλανδία περισσότερα χρήματα και επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόκληση και τόνισε πως η ΕΕ αναμένει από τη Βρετανία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διασφάλιση ενός ανοικτού ιρλανδικού συνόρου βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Οι Εργατικοί δηλώνουν έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες, αν η πρωθυπουργός δεχθεί να χαλαρώσει «κόκκινες γραμμές» της

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει σοβαρά με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το θέμα του Brexit, εφόσον η Μέι είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Εργατικών.

Η Μέι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Εργατικών Κόρμπιν για να προσπαθήσουν να εκπονήσουν έναν συμβιβασμό για το Brexit.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως ο χρόνος εξαντλείται για να βρεθεί ένας τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο σχετικά με ένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε πως νομικά δεσμευτικές αλλαγές στην προτεινόμενη μελλοντική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες των Εργατικών για τη χωριστή Συμφωνία Αποχώρησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ