Τη διαμόρφωση μια νέας θετικής αφετηρίας και δυναμικής για την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, σημειώνει μάλιστα ότι η […]
Τη διαμόρφωση μια νέας θετικής αφετηρίας και δυναμικής για την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, σημειώνει μάλιστα ότι η επίσκεψη ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη, κατά την οποία η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ένταση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και επισημαίνει ότι το θετικό κεκτημένο από την παρουσία Ερντογάν στην Ελλάδα είναι ότι άρχισε εκ νέοτ ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με πρόθεση και των δύο πλευρών να συζητήσουν με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.
Σε ό,τι αφορά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει αφ’ ενός τη σταθεροποίηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας και αφ’ ετέρου την έξοδο στις αγορές.
»Και ως προς τα δύο αυτά ζητούμενα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση. Περαιτέρω, όλα τα ποιοτικά μεγέθη, και όχι μόνο η άνοδος του ΑΕΠ, φαίνεται ότι βελτιώνονται με τρόπο που δεν είναι αναστρέψιμος, αλλά σταθερός και σταθερά ανοδικός», αναφέρει.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτει ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν θα έχουμε πλέον την επιτροπεία των μνημονίων, αλλά την εφαρμογή και σε εμάς των γενικών κανόνων που βαρύνουν όλα τα κράτη μέλη. Θα βρισκόμαστε, συνεπώς, στην κατάσταση που είναι σήμερα η Πορτογαλία, με την υποχρέωση να τηρούμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ υπόκεινται σε σχετικό έλεγχο ως προς το έλλειμμα, το χρέος κ.λπ., αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τις δικές μας πολιτικές χωρίς προληπτικούς ελέγχους και κηδεμονία. Στο πλαίσιο αυτό, η Πορτογαλία, για παράδειγμα, κατάφερε να πετύχει μίωση του ελλείμματος, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα συντάξεις και μισθούς. Εγκαταλείποντας δηλαδή πλήρως τις πολιτικές λιτότητας».
Η έξοδος από τα μνημόνια, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «είναι σημαντικός στόχος όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά κυρίως από δημοκρατική, γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή σε πλήρες καθεστώς λαϊκής, δημοκρατικής κυριαρχίας στη χώρα μας».
Πηγή: UNFOLLOW