Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE και για την εμπλοκή που μπορεί να έχει ο εκλεκτός του Μαξίμου ο Μανώλης Πετσίτης
Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE και για την εμπλοκή που μπορεί να έχει ο εκλεκτός του Μαξίμου, φίλος του Τσίπρα και του Παππά, ο Μανώλης Πετσίτης. Οι κυριακάτικες εφημερίδες έρχονται να προκαλέσουν σοκ στην κυβέρνηση και το (αν)ηθικό πλεονέκτημά της και τώρα το Μαξίμου καλείται να απαντήσει επί στοιχείων.
Ισως, μάλιστα στην κυβέρνηση να γνώριζαν για τις «βόμβες» που είναι απασφαλισμένες στην αυλή του Μαξίμου και γι’ αυτό να ξεκίνησαν τον δικαστικό αντιπερισπασμό.
Πρώτα με τα δάνεια των κομμάτων, μια υπόθεση που έχει κακοφορμίσει και που ακόμη και η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν κατάφερε να βρει οτιδήποτε. Και στη συνέχεια με τις φήμες ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται βροχή δικογραφιών για την υπόθεση της Novartis.
Ενας καλός αντιπερισπασμός για τα ρεπορτάζ – φωτιά του Βήματος και του Πρώτου Θέματος, τόσο για την αποκάλυψη λογαριασμών με χρήματα που δεν δικαιολογούνται, όσο και με το ότι υπήρξε παραίτηση – βόμβα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Μια όχι τυχαία παραίτηση αλλά του προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής ο οποίος συνδέει την προσπάθεια εκπαραθύρωσής του με το ότι ερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE, της εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δηλαδή.
Το Πρώτο Θέμα έφερε στο φως στοιχεία για την τρυφηλή ζωή του πρώην σερβιτόρου των 5.000 ευρώ το χρόνο που σε μικρό χρονικό διάστημα είχε αμοιβές πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ από τον Λαυρεντιάδη και μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ ως απεσταλμένος του Μαξίμου, αν και υπάλληλων της ELFE η οποία χρώσταγε δεκάδες εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, κατόπιν της εισαγγελικής εντολής για άνοιγμα των λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη σε Ελλάδα και Κύπρο, εντόπισε μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς του χωρίς όμως να υπάρχουν εξηγήσεις και στοιχεία για το λόγο που κατατέθηκαν.
Πρόκειται για ποσά «άγνωστης αιτιολογίας» σύμφωνα με την Αρχή, που στάθηκε αδύνατο να βρει στοιχεία και δικαιολογητικά, ώστε να εξηγηθεί για ποια δουλειά ή παροχή υπηρεσίας πήρε αυτά τα χρήματα ο κ. Πετσίτης.
Αντίθετα, εντοπίστηκε η προέλευση των χρημάτων: τα αδικαιολόγητα εμβάσματα προέρχονται από κυπριακές εταιρείες.
Την ίδια ώρα δε που στην Ελλάδα οι συνεχείς αποκαλύψεις για τον Μανώλη Πετσίτη, τη μυστηριώδη επαγγελματική σταδιοδρομία του, τους δεσμούς του με το Μαξίμου και τους γεμάτους λογαριασμούς απασχολούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν σοβαρές σκιές στο αφήγημα της κυβέρνησης περί ηθικού πλεονεκτήματος και «αμόλυντου» ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετσίτης έχει καταφύγει στην Κύπρο και διάγει πολυτελή βίο, ελπίζοντας προφανώς το όλο θέμα απλώς να ξεχαστεί.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα διαμένει σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών με πισίνα έξω από τη Λάρνακα, για τη μίσθωση του οποίου χρησιμοποίησε την προσφιλή μέθοδό του: έχει φροντίσει να είναι αόρατος και όλα τα χαρτιά και τα αναγκαία για το σπίτι να είναι στο όνομα φίλων και συνεργατών.
Η αποκάλυψη του Βήματος
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και κάποιοι «βγάζουν στη σέντρα» τον Πετσίτη, προφανώς για να γλιτώσουν οι ίδιοι, περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει έγγραφο παραίτησης του προϊσταμένου του τμήματος ερευνών της Α’ μονάδας, λίγο καιρό αφ’ ότου ο εν λόγω διευθυντής μετατέθηκε σε θέση – ψυγείο.
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη, τονίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Α.Χ. έδωσε στην επικεφαλής της Αρχής κυρία Αννα Ζαΐρη και στον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Ιωάννη Αγγελή αναφορά με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση». Μέσω αυτής συνδέει ευθέως την εκπαραθύρωσή του με σειρά υποθέσεων, με πρώτη το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη.
«Κυρία Πρόεδρε», γράφει στην αναφορά του, «Με κατάπληξη πληροφορήθηκα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ, και να με τοποθετήσετε στη Β΄ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων), και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου». Μάλιστα δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών για τις προθέσεις της Προέδρου της Αρχής. «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE – Λαυρεντιάδη, υπόθεση Πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, κ.ά.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς, ωστόσο, κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε», επισημαίνει.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στην έντυπη έκδοση του Βήματος, όμως, πλέον ο κλοιός για το Μέγαρο Μαξίμου έχει στενέψει. Ισως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τον Μανώλη Πετσίτη σε «Ιφιγένεια» βγάζοντας στη φόρα τους… άδηλους λογαριασμούς του. Από την άλλη, όμως, υποθέσεις – βόμβα, που χτυπούν στην καρδιά της κυβέρνησης, φαίνεται να παγώνουν, και μάλιστα ο προϊστάμενος της έρευνας να μετατίθεται και τελικά να στέλνει επιστολή παραίτησης – κόλαφο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά γιατί τίθενται και πολλά θέματα.
Υπάρχει κάποια αόρατος χειρ που σταματά αυτές τις υποθέσεις;
Τι συμβαίνει με τις μυστικές συζητήσεις ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη και ποιος ήταν ο ρόλος του Πετσίτη σ’ αυτές;
Γιατί τουλάχιστον πέντε υπουργοί δεν έκαναν τίποτε για να πάρουν τα λεφτά που χρωστούσε ο Λαυρεντιάδης στη ΔΕΠΑ;
Για ποια υπόθεση χρηματοοικονομικού ιδρύματος με βάση πόρισμα της ΤτΕ μιλά ο παραιτηθείς διευθυντής και ποιες αγοραπωλησίες ακινήτων εννοεί;
Πόσο εμπλέκεται η κυβέρνηση σ’ αυτή την κωλυσιεργία των ερευνών ή στην επιλεκτική διαρροή μέρους των ερευνών;