Ανήμερα της 25ης Μαρτίου τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Τσίπρα στο Αγαθονήσι και έκαναν 47 παραβιάσεις - Αμηχανία στο Μαξίμου για τις γκάφες Κατρούγκαλου και Τσιρώνη
Ξεπέρασε κάθε προκλητικότητα η Άγκυρα, παραβιάζοντας έναν άγραφο κανόνα που τηρούσε εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια: ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου έπεφταν οι τόνοι.
Αντιθέτως, φέτος προχώρησε σε ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο ελληνικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε 47 φορές από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, τρείς σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά 4 F-16 και 2 F-4 καθώς και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε 45 παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (29 από τα CN-235 και 18 από τους σχηματισμούς).
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, λίγο πριν αυτό προσγειωθεί στο Αγαθονήσι για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της εθνικής επετείου. Στέλνοντας, μάλιστα, μήνυμα στην Τουρκία σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει σε κάθε πλευρά της Ελλάδας ακόμη και αν πρέπει να πάει κολυμπώντας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο και την κυριαρχία μας».
Μέσω τηλεγραφήματος, η Άγκυρα έσπευσε να διαψεύσει το περιστατικό. Το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας της γειτονικής χώρας, εξέδωσε δήλωση ότι «Τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε καμιά παρενόχληση στο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη έκαναν το συνηθισμένο καθήκον τους». Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε εμμέσως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα. «Το «Μολών Λαβέ είναι η μόνη μας απάντηση σε όποιον επιβουλεύεται την ελευθερία μας» είπε.
Η νευρικότητα της Τουρκίας, ειδικά μετά από τις εξελίξεις στην τριμερή του Ισραήλ και τη στήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι έκδηλη. Έκδηλη είναι και η αμηχανία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για «κάποιου είδους συνεκμετάλλευσης» και του τέως υπουργού Γιάννη Τσιρώνη ότι «το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο». Μένει να αναρωτηθεί κανείς: διεξάγεται στο παρασκήνιο κάποιου είδους διαπραγμάτευση για «συμφωνία πακέτο», παρόμοια με αυτή των Πρεσπών;
Ακόμα, όμως, και να μην ισχύει κάτι τέτοιο, είναι να απορεί κανείς τί συνέπειες ενδέχεται να έχουν τέτοιου τύπου δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύονται από την Άγκυρα ως προλείανση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι επικοινωνιακά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει άρδην η πολιτική ατζέντα. Η φθορά του «Μακεδονικού» είναι τεράστια και δεν είναι δυνατόν σε αυτή να προστεθεί και μία μόνιμη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Μεταξύ άλλων, το «μήνυμα» αυτό έλαβε και ο Τσιρώνης, ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών. «Δεν είπα ποτέ ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Συζητούσαμε για το που βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια από την Κύπρο. Γεωγραφική ήταν η συζήτηση» ανέφερε ο κ Τσιρώνης. Ως παράδειγμα ανέφερε τα Κύθηρα που διοικητικά ανήκουν στην Αττική αλλά «είναι νησί του Μυρτώου. Αυτή είναι η διαφορά του που βρίσκομαι και που ανήκω» πρόσθεσε. Διόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας απάντησε στον κ. Τσιρώνη, εξηγώντας ότι «το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγιακού γεωδυναμικού χώρου».
Δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών να απεγκλωβιστεί επικοινωνιακά. Να επιχειρήσει δηλαδή να κάνει άλμα προς τα εμπρός, αλλάζοντας την ατζέντα. Ακόμα και αν περιορίσει τα «λεκτικά ατοπήματα» στελεχών της, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Και αυτό επειδή τη στιγμή που η Άγκυρα πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα στην οικονομία, τις κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, καθίσταται εξαιρετικά σπασμωδική. Ως εκ τούτου, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο θα συνεχίσει να χτυπάει «κόκκινο».
Πηγή: Protothema.gr