Το αντάρτικο της κυβέρνησης… κρύφτηκε στην πρώτη κατοικία – Εντολή δανειστών να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο

Το αντάρτικο της κυβέρνησης… κρύφτηκε στην πρώτη κατοικία – Εντολή δανειστών να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση έλαβε ισχυρά μηνύματα από τους θεσμούς πως τυχόν κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία χωρίς προηγούμενη συμφωνία θα έθετε σε δυσμενή κατάσταση τις σχέσεις ανάμεσά τους με πάγωμα όχι μόνο της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και των κυβερνητικών σχεδίων πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Προσωρινό (ή μήπως οριστικό) όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες που υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε αναφορά με την πρώτη κατοικία. Η Παρασκευή, όπου υποτίθεται ότι θα κατέθεταν το νομοσχέδιο για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη, χάθηκε στα συρτάρια του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών.

Και οι… λεβέντικες πιρουέτες υπουργών και βουλευτών κατά των δανειστών φαίνεται ότι έχουν γίνει παζάρι, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Η κυβέρνηση έλαβε ισχυρά μηνύματα από τους θεσμούς πως τυχόν κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία χωρίς προηγούμενη συμφωνία θα έθετε σε δυσμενή κατάσταση τις σχέσεις ανάμεσά τους με πάγωμα όχι μόνο της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και των κυβερνητικών σχεδίων πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Το μήνυμα που εστάλη στην κυβέρνηση θα μπορούσε κωδικοποιημένα να έχει τη μορφή «μην καταθέσετε το νομοσχέδιο πριν από το EwG της 25ης Μαρτίου χωρίς να έχουμε συμφωνήσει». Αυτό σημαίνει ότι μέχρι αύριο θα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», την Τετάρτη, η κυβέρνηση έχοντας βρει απέναντί της ένα τείχος αντιρρήσεων από τους θεσμούς, μέσω διαρροών, είχε διαμηνύσει πως προτίθεται μονομερώς να καταθέσει την Παρασκευή το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας που έχει πετύχει με τις τράπεζες.

Γρήγορα όμως το σκηνικό άλλαξε, άρχισαν οι διαρροές περί μικρής πιθανότητας κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη και κάπως έτσι το αντάρτικο έγινε παζάρι.

Μετά τα μηνύματα των θεσμών, ακολούθησε μπαράζ τηλεδιασκέψεων. Ενδεικτικό είναι ότι μία από αυτές ξεκίνησε στις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού επί των ορίων (τουλάχιστον) τα οποία θα άνοιγαν τον δρόμο για την κατάθεση ενός λειψού σχεδίου υπό διαρκή συμπλήρωση τις επόμενες εβδομάδες, μέσω δευτερογενούς νομοθεσίας και υπουργικών αποφάσεων.

Πλέον ως πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου εμφανιζόταν πια η Τρίτη 26 Μαρτίου, μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Τι ζητούσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μαξιμαλιστικά. Έβαλε τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας σε αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, πρόσθεσε υποχρεωτικό κούρεμα του υπολειπόμενου στεγαστικού δανείου εφόσον αυτό δεν ξεπερνούσε τα 130.000 ευρώ, επιδίωξε να εντάξει στο ίδιο πλαίσιο και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, ετοιμάστηκε να ανοίξει ένα πουγκί επιδομάτων ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ για τη δόση των μη εχόντων αλλά οι θεσμοί θεώρησαν πως αυτό το σύστημα ήταν «τρύπιο».

Όπως έλεγε τις προηγούμενες ημέρες πηγή κοντά στη διαδικασία, πρέπει να υπάρχει απόλυτο «φιλτράρισμα» των δεδομένων που θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία θα προκύπτουν οι δικαιούχοι προστασίας ή και επιδότησης.

Κοινώς, ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων και εξαιρέσεων ώστε να αποτρέπεται κατηγορηματικά η στήριξη στρατηγικών μπαταχτσήδων.

Και οι θεσμοί από την πλευρά τους ξεκίνησαν μαξιμαλιστικά. Όχι επί των ορίων, όπου η κοινή εκτίμηση είναι πως «πέντε πάνω, πέντε κάτω, θα τα βρούμε», αλλά επί του πλαισίου.

Οι θεσμοί ιδανικά θα ήθελαν να ξηλωθεί ολοκληρωτικά το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη που παραμένει, και κυρίως η πρόβλεψη η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όποιον δανειολήπτη απορριφθεί από την πλατφόρμα να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μπλοκάροντας τον πλειστηριασμό.

Επίσης εμφανίζονταν αμετακίνητοι στην πρόβλεψη ρευστοποίησης λοιπών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, όπως για παράδειγμα δευτερεύουσες κατοικίες, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα και κυρίως καταθέσεις.

Δεν δέχονταν κουβέντα για προστασία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς και κούρεμα δανείου για όσους είχαν καταθέσεις έως 65.000 ευρώ, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο εάν επρόκειτο για επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στο ιδανικό δικό τους σενάριο θα έπρεπε να μη μετέχουν καθόλου στο σχήμα προστασίας όταν είναι γνωστό πως η φοροδιαφυγή παραμένει στα ύψη.

Όλες οι διαφορές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν στο διάστημα 1-4 Απριλίου οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα για τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Αν δεν βρεθεί καθολική λύση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αναβολή της συζήτησης στο Eurogroup του Ιουνίου, με την τρίτη αξιολόγηση. Τον Μάιο η Ευρώπη έχει ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ