Πρόκληση για την ελληνική αεράμυνα η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικού τύπου παραβιάσεις.
Τουρκικό UAV Bayraktar (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου-Λέσβου. Πρόκειται για την 5η παραβίαση από τουρκικά UAV σε διάστημα ενός έτους.
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και αποστέλλουν παράλληλα με τα F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) τα οποία είναι εφοδιασμένα με κάμερες, αλλά και με οπλισμό.
Πράγμα που καθιστά αναγκαίο την αλλαγή σχεδίων στα συστήματα της ελληνικής αεραμύνης. Πάντως πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι η τουρκική δραστηριότητα με τα μην επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθείται στενά και όλα όταν παραβιάζουν αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά.
Πριν από ένα χρόνο, στις 5 Απριλίου οι Τούρκοι έστειλαν το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τους (με την ονομασία«Σημαιοφόρος») να προκαλέσει στο Αιγαίο και να διαπιστώσει τις αντιδράσεις της ελληνικής αεραμύνης. Η παραβίαση έγινε στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Ακολούθησε και δεύτερη παραβίαση στην ίδια περιοχή και έκτοτε ακολούθησαν άλλες τρεις με την πιο πρόσφατη αυτή ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο.
Η πρώτη φορά ήταν 5 Απριλίου του 2018 όταν τουρκικό ANKA παραβίασε στην περιοχή Ανατολικά Ρόδου. Ακολούθησε τον Απρίλιο δεύτερη παραβίαση από ΑΝΚΑ στην ίδια περιοχή.
Στις 16 και 17/3 UAV BAYRAKTAR παραβίασε μεταξύ Λήμνου – Λέσβου.
Στις 19/3 UAV BAYRAKTAR παραβίασε και πάλι μεταξύ Λήμνου- Λέσβου.
Άρα μιλάμε για συνολικά 5 παραβιάσεις από τον Μάρτιο 2018.
Μάλλον έχουν UAV BAYRAKTAR που απογειώνεται από το Α/Δ ΚΕΣΣΑΝΗΣ και UAV ANKA που επιχειρεί από το Α/Δ DALAMAN.
Αυτό που πρέπει να ΄χουμε ήδη καταλάβει είναι ότι οι εποχές άλλαξαν και η Τουρκία ακολουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Κάπως έτσι κάνει παραβιάσεις με μηδενικό ρίσκο και κόστος και εμείς τους αναχαιτίζουμε ρισκάροντας ανθρώπους και πληρώνοντας πολλά λεφτά.