Συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό δημοψήφισμα πραγματοποιούν σήμερα οι εύρωστες βόρειες περιφέρειες του Μιλάνου, Λομβαρδία, και της Βενετίας, Βένετο, που ελέγχονται πολιτικά από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Στις κάλπες καλούνται 11.900.000 ψηφοφόροι για να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων. Το δημοψήφισμα, που κάθε άλλο παρά […]
Συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό δημοψήφισμα πραγματοποιούν σήμερα οι εύρωστες βόρειες περιφέρειες του Μιλάνου, Λομβαρδία, και της Βενετίας, Βένετο, που ελέγχονται πολιτικά από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.
Στις κάλπες καλούνται 11.900.000 ψηφοφόροι για να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων.
Το δημοψήφισμα, που κάθε άλλο παρά αναγκαίο είναι καθώς η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διευθετηθεί με επιστολή στην κυβέρνηση της Ρώμης, δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα την πραγματικότητα.
Όμως, ένα «ηχηρό» ναι θα δώσει στους προέδρους των περιφερειών Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην ιταλική κυβέρνηση, ώστε να επιδιώξουν μεγαλύτερη αυτονομία σε ό,τι αφορά τους εξής τομείς: φορολογία, δαπάνες, μετανάστευση, εκπαίδευση, περίθαλψη, ενέργεια και υποδομές.
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας, το σύνταγμα της οποίας παρέχει ήδη διάφορα επίπεδα αυτονομίας σε πέντε περιφέρειες.
Στο Βένετο οι κάτοικοι θα ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρτινο ψηφοδέλτιο. Αλλά, στη Λομβαρδία η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με καταγγελία του Δημοκρατικού Κόμματος, πάντως, τουλάχιστον το 4% των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις δοκιμές που έγιναν χθες, παρουσίαζε προβλήματα.
Οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι η μη δεσμευτική ψηφοφορία δεν έχει νόμιμη βαρύτητα, δεν είναι απαραίτητη για την έναρξη διαπραγματεύσεων αυτονομίας και είναι δαπανηρή σπατάλη πόρων.
Από την πλευρά του ο Μαρόνι έγραψε στο Facebook πως «η εκστρατεία για το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές, είμαι βέβαιος γι΄αυτό. Αλλά ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήδη το πέτυχε: να δείξει ότι η Λομβαρδία είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιφέρεια».
Το Δημοκρατικό Κόμμα παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να απέχουν από την ψηφοφορία, αλλά επίσημα τους έχει αφήσει να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Πάντως, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».
Πρόκειται για τα πρώτα δημοψηφίσματα που θέτουν το ερώτημα στους ψηφοφόρους, ενώ η περιοχή Εμίλια Ρομάνα ξεκίνησε πρόσφατα συνομιλίες με τη Ρώμη για μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς ψηφοφορία όμως.
Η εκστρατεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στον ιταλικό βορρά ολοκληρώθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Καταλονία.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου πέντε μήνες αναμένεται να στηθούν οι κάλπες και για τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.