Πότε έρχονται οι ρυθμίσεις για χρέη σε εφορίες και ταμεία

Πότε έρχονται οι ρυθμίσεις για χρέη σε εφορίες και ταμεία

Θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Πριν από το Πάσχα και με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκαλύψει το σχέδιο της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν – σβήνουν τα κριτήρια και τους όρους υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, η οποία θα είναι έκτακτη και θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, αφού από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι. Οσοι δεν το πράξουν, θα βρεθούν σε ασφυκτικό κλοιό κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν στην Καραγεώργη Σερβίας προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Δηλαδή δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και τα 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Και αυτό γιατί η ρύθμιση θα συνοδεύεται με αυστηρά κριτήρια, με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα αποκλείονται αυτομάτως από το ευνοϊκό καθεστώς.

Προϋποθέσεις

Οι μηνιαίες δόσεις που θα κερδίζουν όσοι καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά:

Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φθάνουν τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το ποσοστό της διαγραφής ενδεχομένως να βρίσκεται σε συνάρτηση με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής. Τον αριθμό δηλαδή των μηνιαίων δόσεων.

Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρους, πρόστιμα και τέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι το 2018.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της Εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα παραμείνει ανοιχτή για διάστημα τριών μηνών.

Μικροποσά

Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας ή για την ακρίβεια 2,2 εκατ. φορολογούμενοι σε σύνολο 4 εκατ. οφειλετών χρωστούν μικροποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Τα χρέη έχουν πνίξει τους φορολογουμένους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και οφειλές των 200, 300 και 500 ευρώ που έχουν γράψει στα τεφτέρια των ΔΟΥ και προέρχονται από απλήρωτους φόρους.

Αν προστεθούν και οι 1,545 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν φορολογικές οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ, τότε οι εννιά στους δέκα οφειλέτες έχουν αφήσει χρέη στην Εφορία που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και περιμένουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τα ρυθμίσουν και να γλιτώσουν από κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Στο αντίποδα συναντάμε 4.514 ή το 1% των φοροοφειλετών οι οποίοι βαρύνονται με χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, ενώ αντίθετα όσοι χρωστούν πάνω από 500 και μέχρι 10.000 ευρώ έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των οφειλετών, το οποίο ανέρχεται στο 38%.

Το 2018 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση αυξήθηκε κατά 4,44 δισ. ευρώ, και διαμορφώθηκε στα 104,36 δισ. ευρώ.

Ρύθμιση για τα Ταμεία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 120 μηνιαίες δόσεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Παράλληλα άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού. Τα βήματα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ έχουν ως εξής:

1. Η διαδικασία επανυπολογισμού της αρχικής οφειλής με κούρεμα λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα παλαιά χρέη από το 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία ο οφειλέτης, τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν.

2. Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα γίνεται με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

3. Η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους κι έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν.

4. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Συνεπώς, για οφειλές από 6.000 ευρώ και άνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, πιθανότατα τα 30 ευρώ. Ειδικά για τις οφειλές των μη μισθωτών για το διάστημα από το 2002 έως το 2016 θα δίνεται το δικαίωμα επανυπολογισμού του χρέους, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών. Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.

5. Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι την 31/12/2018 οφειλές, συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019, ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

6. Περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Αλλοι περίπου 30.000 αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ