Δεν γνώριζαν ούτε ποιος είναι ο επικεφαλής. Το 199 και η Αστυνομία τα είχε χάσει, επικρατούσε πανικός. Και το κυριότερο. Ολοι ήξεραν από το απόγευμα για την τραγωδία και κυρίως ο Νίκος Τόσκας. Είχαν ενημερωθεί αλλά ο μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος ή διαλυμένος
Οποιος μπορεί να διαβάσει το πόρισμα των εισαγγελέων για την τραγωδία στο Μάτι, με το οποίο ασκήθηκαν διώξεις σε 20 πρόσωπα, θα συγκλονιστεί. Και ταυτόχρονα θα εξοργιστεί ακόμη περισσότερο με τα όσα περιγράφονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις καθώς και τις τηλεφωνικές συνομιλίες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Η λέξη χάος είναι λίγη για να περιγράψει κανείς όλα όσα έγιναν από τις 4.30 περίπου το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν όλοι ήξεραν ότι κάηκαν άνθρωποι και συνέβη μια απίστευτη καταστροφή αλλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εμφανίζονταν ανίδεοι και ρωτούσαν για τον άνεμο και για το πότε θα πετάξουν ξανά τα αεροπλάνα.
Οι διάλογοι που καταγράφονται με απελπισμένους κατοίκους στο Μάτι και το Νέο Βουτζά να ζητούν βοήθεια από το 199 και την αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην ξέρουν τι να κάνουν.
«Είναι προφανές, αναφέρουν οι εισαγγελείς, ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων, που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, αγνοεί ποιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».
Οι διάλογοι της ντροπής
Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι των αρμοδίων που αφήνουν άφωνο κάθε πολίτη.
Ερμής Αθηνών προς Αξ. Υπηρεσίας του 199: «Ρε, καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια-βορειοδυτικά, έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας».
Αξιωματικός του 199: «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»
Eρμής Αθηνών: «Όχι, όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια».
Αξιωματικός 199: «Ποιος τα διαχειρίζεται;»
Eρμής Αθηνών: «Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιος τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε…»
Όπως λένε οι εισαγγελείς, η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές στο 199 και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ είναι προφανές ότι είχε επιπτώσεις στην κοινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφειλόταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της.
Στις 19.00 αξιωματικός επιχειρήσεων του ΕΣΚΕ/199 ζήτησε από τη Γραμματεία να του φέρει 2-3 τηλεφωνητές ακόμη λέγοντας «φέρε δύο άτομα ακόμη τρία για τηλεφωνητές, γίνεται χαμός. «Εχουμε θέμα, δεν ξέρουμε σε ποιον να διαβιβάσουμε πλέον συμβάντα, είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι, δεν έχουμε εικόνα, τι γίνεται κι αν μπορεί να περάσει κανένας.
Οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο. Λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συμβάντων διαπιστώθηκαν απρεπείς συμπεριφορές.
Χαρακτηριστικός ο διάλογος: «Ερχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου έρχονται».
«Αυτό σας λέω κυρία μου, ότι μπορούμε κάνουμε δέκα, πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα».
«Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε»… Όχι όχι τι είσαστε εσείς, τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική δεν το κατάλαβα…»
«Κι εγώ δεν κατάλαβα… εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε, κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ‘ρθει».
Και συνεχίζουν: «Καπνό στην Αττική ο καπνός, μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι»
Οι άνθρωποι καίγονταν και στο 199 δεν ήξεραν τι να κάνουν…
Στη συνέχεια το πόρισμα αναφέρει: Όμως ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς, όπως λ.χ. σε συνομιλία με την Αμεση Δράση:
«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα. Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, Μαλάκα είναι να πεθάνει ο παππούς. Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».
Μόνο να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ας μπει ορισμένων οργάνων του ΠΣ, παρατίθεται και η συνομιλία του Αξιωματικού του ΠΣ με τον αξιωματικό υπηρεσίας του 199 όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέττας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».
Το ΠΣ λάμβανε, λέει το πόρισμα, κλήσεις στο 199 από πολίτες που ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς του Νέου Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, δεν προέβη προσπάθεια διάσωσης ατόμων από πυρκαγιά αλλά διαβίβαζε τα περιστατικά αυτά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις που και δεν είχαν αρμοδιότητα και γνώση και μέσα για να κάνουν διάσωση.
Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι έπαιρναν από τις 18.13 τηλέφωνο ότι καίγονται, άρα όλοι γνώριζαν ότι είναι σε εξέλιξη η τραγωδία και δεν έπρεπε να φτάσουμε έξι ώρες μετά για να κάνει το σόου ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί.
Γυναίκα τηλεφωνεί: «Γύρω – γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα κι εμείς είμαστε μέσα έχει πολύ καπνό. Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε τι λέτε τώρα;»
Και ο χειριστής απαντά: «Σιγά – σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Εχετε αυτοκίνητο»; Και μια γυναίκα απαντά: «Όχι ρε, παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι.
Ο ίδιος χειριστής λέει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»
Ακόμη, στην οδό Μυκόνου όταν πολίτης ειδοποίησε στις 18.57.03 το 199 για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες στην ως άνω διεύθυνση όπου καίγονταν δέντρα έξω από το σπίτι και ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά τους σε ασφαλή περιοχή απάντησε ο τηλεφωνητής: «Ντάξει πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας, και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός». Και «Να σας πως, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν και αυτοί να κάνουν μεταφορά».
Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος ξενοδοχείου ζήτησε από το 199 εξαιτίας του ότι καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ του, την εκκένωση του, αυτό κάλεσε το ΚΕΠΠ για να διαβιβάσει στην Αστυνομία το περιστατικό.
Που είναι η φωτιά;
Ενδεικτικός της έλλειψης συνεννόησης των αξιωματικών είναι η εξής συνομιλία: «Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;»
Για να λάβει την απάντηση: «Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης;»
Τραγική κατάσταση αποτυπώνει και η συνομιλία του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ και του αξιωματικού υπηρεσίας του 199.
Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ: «Εεε, με ρωτάν απ’ το ΓΕΕΘΑ ο επιτελάρχης, εεε… για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αν αυτή η φωτιά πλησιάζει το Ζούμπερι εκείνες τις περιοχές, τα όριά του γιατί υπάρχουν κατασκηνώσεις παιδικές…. Το ξέρω έχουνε δώσει –εννοείται εκκένωση- της αεροπορίας αλλά θέλει να μάθει αν πλησιάζει Ζούμπερι.
Αξιωματικός: «Ωραία εντάξει θα το κοιτάξω να δούμε που έχει φτάσει, ντάξει; Και σας σας πούμε Οκ».
Σε άλλη περίπτωση, στις 18.35.08 η άμεση δράση ζητά από το 199 να πάει σε συμβάν στο Ν. Βουτζά όπου υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο καθώς και σε συμβάν στο Μάτι γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω πυρκαγιάς.
Από τη συνομιλία αποκαλύπτεται ότι την ώρα που η πυρκαγιά είχε περάσει τη Λ. Μαραθώνος προς το Μάτι στις 18.30, περίπου, ο τηλεφωνητής του 199 σε σχετική ερώτηση της Αμεσης Δράσης αν είχε περάσει απάντησε «Δεν ξέρω ακριβώς που βρίσκεται η φωτιά αυτή τη στιγμή για να σας πληροφορήσω περισσότερο».
Ο εγκλωβισμός της Μαραθώνος
Στο εισαγγελικό πόρισμα, με στοιχεία και σε βάθος αξιολογήσεις, οι εισαγγελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο της Μαραθώνος ήταν θάνατος για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή.
«Αναφορικά, τονίζεται στο πόρισμα, με την επίδραση που είχε η εκτροπή των οχημάτων που έγινε στον συγκεκριμένο χρόνο και στα συγκεκριμένα σημεία, πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα.
Κατ’ αρχήν, στο χρόνο που έγινε η εκτροπή 18.25-18.30, όσα οχήματα βρίσκονταν ήδη επί της Μαραθώνος, βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο κλειστές διόδους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφύγουν και έτσι μπροστά στην απειλή της φωτιάς, που εκείνη την ώρα έβλεπαν να είναι στη Μαραθώνος, αντιδρώντας ενστικτωδώς, έστριβαν προς το Μάτι και εισέρχονταν από κάθετες διόδους…»
«Περαιτέρω, επειδή οι εκτροπές έγιναν και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου στο Μάτι δημιουργήθηκε ξαφνικά μποτιλιάρισμα στα οχήματα, που κινούνταν ήδη εκεί, καθώς ξαφνικά η διακοπή της κίνησης δημιούργησε συμφόρηση εσωτερικά στην περιοχή και έτσι δεν μπορούσαν να απεγκλωβιστούν τα οχήματα και να διαφύγουν από την περιοχή.
«Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν τελικά να εισέλθει μεγάλος αριθμός οχημάτων στο Μάτι, πλέον αυτών που υπήρχαν ήδη και κινούνταν εκεί, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να κινούνται πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν. Έτσι, η κίνηση γινόταν άτακτα με συνέπεια να δημιουργηθεί συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά οι άνθρωποι να εγκλωβιστούν».
Οι εισαγγελείς περιγράφοντας το απόλυτο μπάχαλο της κρατικής μηχανικής, κάνουν λόγο για «πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στους διάφορους οικισμούς» και παραθέτουν ότι «δεν γνώριζαν ποιος ήταν κάθε χρονική στιγμή ο επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς» και ότι «αγνοούσαν σε ποια πυρκαγιά ήταν επικεφαλής ο Διοικητής Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης. Και ειδικότερα, για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός του ΠΣ που διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης»!
Βεβαίως, στο πόρισμα καταγράφονται σκηνές εγκληματικών συμπεριφορών από αρμόδια όργανα, όταν οι πολίτες καλούσαν πανικόβλητοι για να μάθουν που είναι η φωτιά, οι πυροσβέστες και λοιποί, δεν ήξεραν και απαντούσαν ακόμα και με εγκληματικό τρόπο, αρνούνταν να καθοδηγήσουν τους πολίτες και επεδείκνυαν συμπεριφορές που δεν περιγράφονται.
Όμως, οι εισαγγελείς, πέραν όλων των άλλων, καταγράφουν πως και ο υπουργός τότε Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε άμεση ενημέρωση.
Οι εισαγγελείς, αφού αναφέρονται με λεπτομέρειες για τις αρχικές ενημερώσεις από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας προς τον κ. Τόσκα, σημειώνουν ότι πήγαν στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και στη συνέχεια έδωσαν εντολή να μεταβούν επιπλέον δυνάμεις και εναέρια μέσα στο συμβάν.
Ηξεραν όλοι
Και καταλήγουν, «για το συγκεκριμένο θέμα, συνολικά, υπήρξε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε χρονική φάση υπήρχε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα…».
Οι περιγραφές των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν, καθώς και η επίκληση συγκεκριμένων διαλόγων πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι σοκαριστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος των ποινικών ευθυνών. Επίσης, είναι συγκλονιστική η παραδοχή πως αν υπήρχε έστω κατ΄ελάχιστον συντονισμός των υπηρεσιών οι κάτοικοι στο Μάτι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν.
«Εάν είχε κατ΄ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης- προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροσταίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πολυσέλιδη εισαγγελική διάταξη με βάση την οποία αρχειοθετήθηκε ο φάκελος για τέσσερις, από τους είκοσι τέσσερις, ποινικά ελεγχόμενους.
Οι τρεις εισαγγελείς -Ηλίας Ζαγοραίος, αντεισαγγελέας εφετών και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Νίκος Φιστόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, εισαγγελείς πρωτοδικών- αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους για να συντάξουν ουσιαστικά μία… ακτινογραφία ποινικών ευθυνών.
Στο πόρισμά τους καταδεικνύεται ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί η εκατόμβη των νεκρών.
«Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε τελικά, και του εκ του αποτελέσματος, ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη- και όχι επί χάρτου- κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το ΝΤΑΟΥ Πεντέλης.
Ποιοι ευθύνονται
Επίσης από τα ανωτέρω προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς», όπως περιγράφουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ήλεγξαν τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμοδίων τόσο πριν από το στάδιο της πυρκαγιάς , όσο και κατά την εκδήλωση της φονικής φωτιάς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς «ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητες του. Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως:
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Στο Πυροσβεστικό Σώμα
Την ΕΛ.ΑΣ
Την Περιφέρεια και τους Δήμους
Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους ουσιαστικά απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ότι δεν είχε εκείνη την ευθύνη της εκκένωσης των πληγέντων περιοχών. «Η λήψη της απόφασης, αναφέρουν οι εισαγγελείς, για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας…» και διευκρινίζουν ότι «όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο η απόφαση λαμβάνεται από το αρμόδιο Περιφεριάρχη ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη».
Εχασαν τον… επικεφαλής
Σοκ προκαλεί η εισαγγελική παραδοχή με παράθεση δεκάδων ότι ήταν τέτοιο το μέγεθος της ασυνεννοησίας των κρατικών υπηρεσιών και τέτοιο το χάος που δεν ήξεραν ούτε ποιός ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων.
«Είναι προφανές αναφέρουν οι εισαγγελείς ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων, που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, αγνοεί ποιός είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιός διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Επίσης οι εισαγγγελείς κάνουν λόγο για «πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στου διάφορους οικισμούς» και παραθέτουν ότι «δεν γνώριζαν ποιός ήταν κάθε χρονική στιγμή ο επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς» και ότι «αγνοούσαν σε ποιά πυρκαγιά ήταν επικεφαλής ο Διοικητής Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης. Και ειδικότερα, για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιός ήταν ο αξιωματικός του ΠΣ που διαχεριζόταν τα εναέρια μέσα στην Περιοχή του Νταού Πεντέλης».