Σε νέα… λατινοαμερικάνικα μπλεξίματα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους προσγείωσης του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σε νέα… λατινοαμερικάνικα μπλεξίματα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους προσγείωσης του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η «ομολογία» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι… πάτησε ελληνικό έδαφος ο ΥΠΕΞ του Νικολά Μαδούρο, ήρθε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το παρασκήνιο που μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή.
Ειδικά από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ή υποπτεύονται περίεργες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Καράκας. Κι όχι για αγορά τροφίμων από τα βενεζουελάνικα σούπερ μάρκετ ή πετρελαίου που θα έρθει φθηνό στην Καισαριανή.
Το μυστήριο και τις σοβαρές υποψίες επιτείνει η ίδια η στάση των κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι μετά το αρχικό μούδιασμα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γνώριμη έως τώρα γραμμή του Μαξίμου σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, «σιγή ασυρμάτου» εμπλουτισμένη με δόσεις ειρωνείας κατά της αντιπολίτευσης.
Μόνο που πλέον η τακτική αυτή έχει εξαντλήσει τη δυναμική της. Οι πολίτες δεν αρκούνται πια σε απλοϊκές απαντήσεις του τύπου «θεωρίες συνωμοσίας που θα ζήλευε και ο Αρτέμης Σώρρας», ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας υπόθεσης που αρχίσει να κάνει την επίσκεψη των Παππά-Αρτεμίου στο Καράκας να μοιάζει με ταξιδάκι αναψυχής.
Ταυτόχρονα, όσο το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να τηρεί στάση απαξίωσης απέναντι στον δημοκρατικό έλεγχο της αντιπολίτευσης, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να πολλαπλασιάζει το ειδικό βάρος των ερωτημάτων.
Τα κενά και οι περίεργες στάσεις
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με το δρομολόγιο που ακολούθησε το Falcon 900 της κρατικής πετρελαιακής εταιρείας της Βενεζουέλας (PDVSA) κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, δηλαδή πως πρόκειται για μια πτήση που ήρθε από την Ασία και προσγειώθηκε στη χώρα μας αναγκαστικά, για ανεφοδιασμό.
Σύμφωνα με την ΥΠΑ και το σχέδιο πτήσης, το αεροπλάνο είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτή ήταν η διαδρομή όπως υποστηρίζει η ΥΠΑ. Αραγε γιατί τότε –σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο- το κρατικό τζετ της Βενεζουέλας δεν προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο;
Η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας καλύπτεται ακόμη και τώρα από μυστήριο.
Αφενός το στίγμα του χανόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα συστήματα ανίχνευσης πτήσεων, αφετέρου αποκαλύφθηκε πως προτού φθάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» φρόντισε να προσγειωθεί σε χώρες που είναι κάτι περισσότερο από ύποπτες για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Το χρονικό της πτήσης
Το Falcon με τα διακριτικά YV2486 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μαϊγκέτια του Καράκας στις 24 Φεβρουαρίου. Στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα καταγγέλλουν πως την ημέρα εκείνη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έβγαλε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας 8 τόνους χρυσού.
Την ίδια ημέρα ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει στην Πορτογαλία στο νησί Σάντα Μαρία στις Αζόρες, που αποτελούν πορτογαλικό έδαφο, απειλώντας τις τοπικές αρχές ότιαν δεν δοθεί άδεια προσγείωσης το αεροπλάνο θα πέσει, καθώς τελείωναν τα καύσιμα.
Αφού ανεφοδιάστηκε, συνέχισε την πτήση προς άγνωστο προορισμό αφού στο διάστημα αυτό (μιλάμε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες!) το στίγμα του είχε χαθεί από τα ραντάρ.
Στις 28 Φεβρουαρίου, το Falcon εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης απ’ όπου πραγματοποίησε εσωτερική πτήση προς το επίσης ελβετικό αεροδρόμιο της Γενεύης το πρωί της ίδιας μέρας.
Σημειώνεται πως στο μεταξύ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρνηθεί στο αεροσκάφος να προσεγγίσει, με δεδομένες τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. σε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο. Σε αυτούς δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το στίγμα του έγινε ξανά άφαντο μέχρι τις 2 Μαρτίου όταν προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα διεθνώς γνωστή ως φορολογικός παράδεισος.
Το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας φέρεται να ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική πτήση.
Προσθέστε στα παραπάνω και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας περί φυγάδευσης χρυσού από τα θησαυροφυλάκια του Καράκας και δένει ένα περίεργο σενάριο που κανείς δεν ξέρει μέχρι που εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε συνάντηση
Στην Αθήνα παρέμεινε επί 3,5 ώρες, διάστημα κατά το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο φέρεται να έμεινε στην αίθουσα VIP. Ισχύει ότι δεν συνάντησε κανέναν και ποιος μπορεί να το πιστοποιήσει αυτό;
Στον Σκάι μίλησε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρας ο οποίος ισχυρίστηκε ευθέως ότι η άφιξη του Χόρχε Αρεάσα στην Αθήνα έχει σχέση με τον χρυσό της Βενεζουέλας που το καθεστώς Μαδούρο βγάζει έξω από τη χώρα,
«Βγάζουν τον χρυσό από τη χώρα με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανό, να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο Χοσέ Γκέρα και πρόσθεσε: Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πάρουν ευρώ τα οποία εισάγουν στο Καράκας.
Ο Χοσέ Γκέρας είναι κατηγορηματικός ότι η στάση έγινε επειδή η Ελλάδα είναι στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κοιτίδα της Δημοκρατίας στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.
Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για υπόγειες διαδρομές χρήματος από το Καράκας στο κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου των Βενεζουελάνων να στηρίξουν αριστερά κόμματα ανά τον κόσμο.
Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας
Τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά στο Καράκας φούντωσαν ακόμη περισσότερο τα σενάρια, ειδικά του δεύτερου ο οποίος πήγε ταξίδι παρέα με «σκοτεινούς» επιχειρηματίες και με δικηγόρους off shore εταιρειών. Οι φήμες λένε ότι σ’ εκείνη την αποστολή το 2013 υπήρχαν και εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών και όλοι αυτοί συζήτησαν πολλά φανερά και κρυφά ζητήματα.
Πώς, όμως, προέκυψαν όλες αυτές οι σχέσεις Ελλάδας και Μπολιβαριανής Δημοκρατίας; Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» και ο Β. Λαμπρόπουλος, όλα φαίνεται να ξεκινούν πριν από 12 χρόνια. Ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας, Τσάβες, είχε στείλει δύο στενούς συνεργάτες του στη χώρα μας για να προσεγγίσει στελέχη του τότε «Συνασπισμού» όπως κι άλλους θαυμαστές της «μπολιβιριανής επανάστασης». Λίγο καιρό αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στο Καράκας όπου συναντήθηκε με τον Ούγκο Τσάβες και μεταξύ άλλων του κατέθεσε μια ουτοπική πρόταση. Οπως αναφερόταν στα ΜΜΕ «ο Ούγκο Τσάβες αναλαμβάνει τη… θέρμανση των κατοίκων της Καισαριανής και άλλων εργατουπόλεων της Ελλάδας».
Η πρωτοβουλία ανήκε στον τοπικό δήμαρχο. Με αυτή ο ιστορικός δήμος θα προμηθεύονταν υποτίθεται φθηνότερο πετρέλαιο απευθείας από τη Βενεζουέλα. «Σύμμαχος» του δημάρχου σε εκείνη την προσπάθεια ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν στο Καράκας ως μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας. Βεβαίως, ακόμα και συνεργάτες του Ούγκο Τσάβες φέρεται να είχαν χαρακτηρίσει την πρόταση σαν εντελώς ασύμφορη για όλους. Η Βενεζουέλα, σε απόσταση περίπου 9.400 χιλιομέτρων, δεν ήταν τοπικό πρατήριο καυσίμων στην Kαισαριανή, ώστε να δώσει μια καλύτερη «τιμή» και το πρότζεκτ κρίθηκε αδύνατο.
Το σύστημα επικοινωνιών
Ακολουθούν συνεργασίες που αφορούν θέματα προβολής και συνεργασίας ΜΜΕ σε Καράκας και Αθήνα, ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία η κυβέρνηση Τσάβες προμήθευσε δύο χρόνια αργότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ειδικό σύστημα επικοινωνιών για αποφυγή υποκλοπών.
Τον Μάρτιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς μετέβησαν στη Βενεζουέλα για να παραστούν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Εκεί συνάντησαν τον τωρινό πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.
Λίγο καιρό μετά, από την Αθήνα φέρεται να στέλνεται «αρμοδίως» εμπιστευτική επιστολή προς τον Μαδούρο, με την οποία ενημερωνόταν ότι ο εδώ πρεσβευτής της Βενεζουέλας κατηγορούνταν ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά επί οκτώ μήνες τις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας. Ο πρεσβευτής απομακρύνθηκε, λίγους μήνες μετά την επιστολή, από την πρεσβεία και επέστρεψε στο Καράκας.
Τον Αύγουστο του 2013 καταγράφεται το περιώνυμο ταξίδι του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, του τότε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ησυχου και του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα. Ενα ταξίδι που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη του «Ελεύθερου Τύπου» που είχε συνομιλήσει στο Καράκας με «συνδέσμους» του Ούγκο Τσάβες με την Αθήνα. Το 2016 είχε προκύψει ότι ο Αρτεμίου είχε επισκεφθεί «εν κρυπτώ» το Μαξίμου και τότε είχε αρχίσει να ανιχνεύεται η συνεργασία του με κυβερνητικά στελέχη.
Η αγορά… προϊόντων
Τότε ο Ν. Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι «στο ταξίδι στο Καράκας υπήρξε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό». Επιπλέον ο Ησυχος είχε αναφερθεί σε ένα «συνολικό σχέδιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια και την αγροτοδιατροφική συνεργασία και ελληνικές εξαγωγές». Επιπλέον ο Αρτεμίου ανέφερε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα και η επίσκεψη στο Μαξίμου αφορούσε σχέδια νομίμων επενδύσεων. Ομως την ίδια ώρα πλήθαιναν οι «περίεργες» αναφορές στα ΜΜΕ.
Και στη µέση ο συµµαθητής
Τελευταίο κομμάτι του παζλ αποτελούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του πρώην συμμαθητή και συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη. Ο τελευταίος από τα τέλη του 2014 ήταν φορολογικός εκπρόσωπος δύο κύπριων δικηγόρων, συνεργατών του Αρτεμίου. Η ίδια ομάδα δικηγόρων είχε αναφερθεί στην υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από άγνωστους χρηματοδότες, μέσω offshore εταιρειών που διαχειρίζονται από την Κύπρο. Για αυτήν την υπόθεση είχε κατηγορηθει και φυλακισθεί στην Κύπρο ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχε σπεύσει να επισκεφθεί στη φυλακή της Λευκωσίας και ο Νίκος Παππάς, όταν συνόδευε σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον Αλ. Τσίπρα.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που δείχνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Καράκας είχαν ανοιχτή γραμμή εδώ και χρόνια. Τώρα, αν αυτό σχετίζεται με την… αριστερή ιδεολογία τους, αν δηλαδή ο ένας στηρίζει τον άλλον για συντροφικούς λόγους, αυτό κανείς δεν το ξέρει. Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στην υπόθεση εμπλέκεται μαύρο πολιτικό χρήμα, αν δηλαδή η Βενεζουέλα εδώ και χρόνια χρηματοδοτούσε αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ.