Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στο στόχο «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα
Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο πραγματοποιεί γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil, σύμφωνα με την ενημέρωση που ξεκίνησε πριν λίγο στη Λευκωσία, με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπη να δηλώνει ότι η ποσότητα του κοιτάσματος είναι 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στο στόχο «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.
Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν κοιτάσματα στον πρώτο στόχο του τεμαχίου 10, το στόχο Δελφύνη, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα αποδεικνύουν τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Άσπρεϊ κατά τη συνέντευξη τύπου επεσήμανε ότι αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, μιλώντας για δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Εξέφρασε ακόμα το ενδιαφέρον της ExxonMobil για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.
Οι γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC.
Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.
Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.