Την αναστολή της χρήσης των όπλων LBD ζητά από τη Γαλλία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την αναστολή της χρήσης των όπλων LBD ζητά από τη Γαλλία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς κάλεσε τις γαλλικές αρχές να μην προκαλέσουν «υπερβολικούς περιορισμούς στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης».

Υπόμνημα προς τις γαλλικές αρχές «να αναστείλουν τη χρήση των όπλων τύπου LBD στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης» στη Γαλλία, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», έστειλε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Εν αναμονή μιας αναθεώρησης της αρχής χρησιμοποίησης όπλων ενδιάμεσης ισχύος», οι γαλλικές αρχές πρέπει να «αναστείλουν τη χρήση των LBD (όπλα εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών) στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης», δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε πως τα όπλα τύπου LBD ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν», απάντησε η γαλλική κυβέρνηση.

Στις 4 Φεβρουαρίου, 2.060 διαδηλωτές και 1.325 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η επίτροπος καταδίκασε τη βία που διαπράχθηκε σε βάρος των αρχών, ωστόσο σημείωσε πως «το κύριο καθήκον τους συνίσταται στην προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

«Ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυμάτων» των διαδηλωτών, «θέτουν εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης με τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών», εκτίμησε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Κάλεσε τις αρχές να μην προκαλέσουν «υπερβολικούς περιορισμούς στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» μέσω της πρότασης ενός αμφιλεγόμενου νόμου «κατά των “μπαχαλάκηδων»» που ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου η Εθνοσυνέλευση.

Η Ντούνια Μιγιάτοβις, η οποία επισκέφθηκε τον Ιανουάριο το Παρίσι πρότεινε να μην μετατραπεί σε αδίκημα «η εθελοντική απόκρυψη “χωρίς νόμιμο κίνητρο” όλου ή μέρους του προσώπου μέσα ή στην άμεση περιοχή μιας διαδήλωσης».

Στη επίσημη απάντησή της, η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως θέλησε να ορίσει επακριβώς τη φύση του αδικήματος για τις διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων «διαπράττονται ή κινδυνεύουν να διαπραχθούν ταραχές στη δημόσια τάξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ