Σφαγή για τη «μακεδονική μειονότητα» – Το BBC έβαλε φωτιά στην Αθήνα

Ενα άρθρο του BBC που έγινε γνωστό από το πρωί ήρθε να ταράξει τα νερά στην Ελλάδα και να προκαλέσει τεράστια πολιτική κόντρα η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού γινόταν λόγος για «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα την οποία χαρακτήριζε και καταπιεσμένη.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τη νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια και οι πρώτες σκιές ήρθαν να εμφανιστούν γύρω από το όνομα της «Βόρειας Μακεδονίας». Οχι τόσο για το όνομα ίσως όσο για τις επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας κι αν αυτές ανοίγουν νέα αλυτρωτικά παράθυρα και υποθέσεις για «μακεδονικές μειονότητες» στην Ελλάδα.

Ενα άρθρο του BBC που έγινε γνωστό από το πρωί ήρθε να ταράξει τα νερά στην Ελλάδα και να προκαλέσει τεράστια πολιτική κόντρα η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού γινόταν λόγος για «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα την οποία χαρακτήριζε και καταπιεσμένη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σύγκρουση

Αυτό το ρεπορτάζ έφτανε για να πάρουν φωτιά Πειραιώς και Μαξίμου αλλά και να εμπλακεί και το Κίνημα Αλλαγής. Την αρχή έκανε η Νέα Δημοκρατία η οποία κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Η ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της «Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας», να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

Στην αρχή η κυβέρνηση αντέδρασε στο ρεπορτάζ του BBC λέγοντας «διπλωματικές πηγές» ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας».

Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι το δημοσίευμα περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

Λίγες ώρες μετά το Μαξίμου απάντησε με πολύ σκληρό ύφος στη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει «αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα». Στη συνέχεια είπε στην Άγγελα Μέρκελ πως «δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας», συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα «μειονότητας». Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι «ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ» και ως χώρα που «σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της» προσθέτοντας ότι «το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας»», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά» σημειώνεται.

Και η ανακοινώση καταλήγει τονίζοντας: «Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

Η ανταπάντηση δεν άργησε από τη ΝΔ. «Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κι όλας, να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα Μακεδονικής μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν.
ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού.

Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από