Ο Ερντογάν απειλεί ξανά: Απελάστε τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί», είπε ο Ερντογάν

Πέντε ημέρες πριν από το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην καταλαβαίνει από αβροφροσύνες. Με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά των χωρών που πήραν μέρος στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, MED – 7 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη.

Και ταυτόχρονα επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ξεχασμένο θέμα της έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και κατά την Αγκυρα είναι πραξικοπηματίες.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίαση την Τετάρτη υπό την προεδρία του. Το μήνυμα ήταν σαφές προς την Αθήνα και είναι σίγουρο ότι θα το θέσει επισήμως ξανά στον Αλέξη Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου, θέλοντας να κάνει νέο σόου.

Βεβαίως η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά έκδοση από τις στιγμή που υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν τους 8 Τούρκους. Τα δικαστήρια πιστεύουν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Η κυβέρνηση πάντως έχει κατηγορηθεί κι επίσημα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εκδώσει τους στρατιωτικούς, γεγονός που ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει συχνά στις δηλώσεις του.

Η συνεδρίαση αφορούσε τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και άλλα εθνικά θέματα.

Στο γραπτό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας εναντίων «των τρομοκρατών του ISIS, του PKK και του PYD-YPG».

«Υπογραμμίστηκε έντονα ότι οι εξελίξεις σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», τονίζεται.

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών ο Ερντογάν δεν «τσιγκουνεύτηκε» τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες.

Με διαδοχικές παράτυπες Navtex η Τουρκία, «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», philenews.com.

Συνεχείς Navtex

Η μία από τις Navtex, «δεσμεύει» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος», σύμφωνα με την ίδια πηγή ενώ ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αντίδραση στην Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών, αλλά και στις συνομιλίες του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το Νίκο Αναστασιάδη, που συζητούν ακόμα και για γαλλική αεροναυτική βάση στην Κύπρο, όπως επιβεβαίωσε στα tanea.gr ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από την αναγνώριση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες η οποία οδηγεί – τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων σε δική της απομόνωση στην περιοχή, και αντιδρά επικαλούμενη, το ΝΑΤΟ όσο και ξένες χώρες, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την παραβίαση κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Navtex που εντάσσονται στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας η οποία ακολουθείται υπό τη μορφή απειλών και κυριαρχικών παραβιάσεων στοχεύουν κυρίως τις εταιρείες ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων αντίστοιχα. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9».
Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για την Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει συνάντηση με το Ρ. Ερντογάν, με τον Ρ. Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος, απειλεί την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζει, για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες και τρομοκράτες, ζητώντας την έκδοση τους στην Τουρκία.

«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Ο Τσίπρας

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Ελλήνας πρωθυπουργός από την Κύπρο είπε χαρακτηριστικά:

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι επτά συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από