Οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού προκειμένου να σβήσει η φωτιά του «Μακεδονικού», η στροφή στην πραγματική οικονομία, η κεντροαριστερή διεύρυνση και οι περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο Μαξίμου για αναστροφή του κακού κλίματος που έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση το «Μακεδονικό» αλλά και η διάψευση των προσδοκιών των πολιτών για αλλαγή σελίδας στην καθημερινότητά τους.
Στην κυβέρνηση μετρούν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η συμφωνία των Πρεσπών, κοιτάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων κι έχουν χαράξει μια στρατηγική με φόντο τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Εκτιμώντας ότι «το παιχνίδι γυρίζει» με συγκεκριμένες κινήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στο χρόνο που έχει απομείνει, στη λήθη για τη συμφωνία των Πρεσπών που εκ των πραγμάτων επισυμβαίνει καθώς και στην «ευελιξία» που επιδεικνύουν οι δανειστές σε παροχές της κυβέρνησης που σε άλλες εποχές θα ήταν αιτία πολέμου.
Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να πάει σε κάλπες το φθινόπωρο, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί με τις κινήσεις που ξεκίνησε.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και παράλληλα η έξοδος στις αγορές, δοκιμαστικά και με περιορισμένο ρίσκο, άλλαξαν την πολιτική ατζέντα, κάτι που γνώριζε το Μαξίμου. Ολοι μιλούν για το πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι, τι θα σημάνει για την αγορά, ποια άλλα φιλολαϊκά μέτρα θα ακολουθήσουν κ.λπ. Ξεχάστηκε, προς ώρας τουλάχιστον, η θύελλα των προηγούμενων ημερών με το «Μακεδονικό», τις αποστασίες, τις καταγγελίες για συναλλαγές και το βρόμικο πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε όλο τον προηγούμενο καιρό.
Ξεχάστηκε –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σβήστηκε και από το θυμικό των Ελλήνων- ακόμη και το γεγονός ότι μια άλλη χώρα ονομάζεται Μακεδονία, όπως επιμένει ο Ζάεφ ξεχνώντας τη βασική αρχή της συμφωνίας για γεωγραφικό προσδιορισμό.
Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας έγινε ανοικτό προκειμένου να τονωθεί η χαμένη αυτοπεποίθηση και το πληγωμένο προφίλ του πρωθυπουργού ο οποίος βεβαίως έβαλε την ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής αναγκάζοντας την αντιπολίτευση να ακολουθήσει. Ένα μέτρο άκρως φιλολαϊκό, έστω κι αν απέχει πολύ από την υπόσχεση Τσίπρα για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρη ευφορία στην κυβέρνηση και προβληματισμό στην αντιπολίτευση, αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό που θέλει να κάνει το Μαξίμου.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων (στις οποίες στοχεύει, όπως οι νέοι εργαζόμενοι) θα συνεχιστούν και η αντιπολίτευση θα «πίνει σταγόνα – σταγόνα το πικρό ποτήρι όταν αναγκάζεται να τα ψηφίζει».
Ενδεχομένως να ακολουθήσει η επιδότηση ενοικίου και δόσης δανείου, το σχέδιο «Εστία» για την προστασία της πρώτης κατοικίας με κούρεμα δόσεων σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, οι 120 δόσεις ή παραλλαγή του σχεδίου εξυπηρέτησης των οφειλών.
Και φυσικά οι χιλιάδες προσλήψεις που έρχονται και που αποτελούν πάντοτε τον καταλύτη των αποφάσεων των πολιτών.
Διεύρυνση με… ρετάλια
Από την άλλη ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να παίζει στο ταμπλό της Κεντροαριστεράς, ακόμη κι αν προς το παρόν κατηγορείται ότι συγκεντρώνει μόνο τα «ρετάλια» της. Ακόμη και τη Δευτέρα από την εκδήλωση που οργάνωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης o Αλέξης Τσίπρας έπαιξε με το προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις για ένα μέτωπο κατά της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Με ακροατές όπως τον Γ. Ραγκούση, τον Σπ. Δανέλλη, τον Ν. Μπίστη και την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, πάντως, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φέρει κόσμο από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Όπως επίσης και μετά τις καταγγελίες Καμμένου ότι του είχε υποσχεθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, υπάρχει σοβαρή αντίδραση των κεντροαριστερών δυνάμεων σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ή μετά τις εκλογές. «Εμείς δεν θα κάνουμε τα ρεπό του Πάνου Καμμένου. Ο Τσίπρας επέλεξε το 2015 με ποιους ήθελε να πάει, όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ας μείνει με τα ορφανά της κεντροαριστεράς που δεν έχουν που να πάνε», διαμηνύουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κι όχι μόνο.
Η προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου και η ανάδειξη της ηγεμονίας Τσίπρα θα συνεχιστεί με κάθε ευκαιρία, διαμηνύουν στο Μαξίμου θέλοντας να αναδείξουν το δίλημμα των εκλογών «με το προοδευτικό μέτωπο ή με τη νέα ακροδεξιά».
Επιχείρηση «Μακεδονία»
Σε καμιά περίπτωση δεν ξεχνούν την υπόθεση του «Μακεδονικού» στο Μαξίμου καθώς γνωρίζουν ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η ζημιά είναι τεράστια. Μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι σε ορισμένες περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ… εξαφανίζεται αφού τα ποσοστά του είναι μονοψήφια. Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι πρωτοσέλιδο θέμα, θα «κατατρώει» τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές που το 2015 σάρωσε ενώ ακόμη και τα όποια μεμονωμένα επεισόδια γίνονται προκαλούν αρνητική εικόνα. Για το λόγο αυτό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει εντολή για εξορμήσεις στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο κακή όσο θέλει να την παρουσιάζει η αντιπολίτευση.
Ακόμη και ο Πάνος Σκουρλέτης επιστρατεύεται για περιοδεία με την Κοζάνη, στην οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, να είναι ένας από τους σταθμούς του.
Όμως, οι πληροφορίες που παίρνει η Κουμουνδούρου είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα βράζουν και δεν αποδέχονται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής. Ταυτόχρονα είναι εξοργισμένοι οι πολίτες διότι στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να τους ταυτίσουν με φανατικούς, ακροδεξιούς ή εθνικάπηλους, γεγονός που δεν μπορούν να το δεχθούν.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα πάρει τις αποφάσεις του ο Τσίπρας για το χρόνο των εκλογών. Κι όσο κι αν δείχνει άνετος κι ότι έχει τον έλεγχο των κινήσεων η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ενδεχομένως να επιστρατεύσουν τα… μεγάλα μέσα για να φύγουν τα φώτα δημοσιότητας από την κυβέρνηση, το Μακεδονικό, τις καθημερινές αστοχίες. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τις δικαστικές υποθέσεις που είναι ανοικτές, με πρώτη τη Novartis. Η άσκηση διώξεων σε πολιτικά πρόσωπα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τη διαρρέουν άλλωστε και κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να φτιάξουν κλίμα για όσα έρχονται. Βεβαίως κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και για το σκάνδαλο Πετσίτη και για τις καταγγελίες Καμμένου που φτάνουν μέχρι και σε κατηγορίες για δωροδοκία προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.