Αυτός είναι ο Ελληνας που «έκλεψε» ο κολοσσός Alibaba

Αυτός είναι ο Ελληνας που «έκλεψε» ο κολοσσός Alibaba

Η εταιρεία startup από τη Γερμανία, η οποία προσείλκυσε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού, κρύβει μέσα της ελληνικό DNA, αφού συνιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος είναι ένας νέος έλληνας επιστήμονας, ο Κώστας Τζούμας.

Η εξαγορά της εταιρείας Data Artisans, η οποία προσφέρει λύσεις μαζικής μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις, από τον κινεζικό όμιλο Alibaba Group Holding ίσως μικρό ενδιαφέρον να είχε για το ευρύ ελληνικό κοινό αν δεν είχε μέσα της και κάτι ελληνικό.

 Η εταιρεία startup από τη Γερμανία, η οποία προσείλκυσε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού, κρύβει μέσα της ελληνικό DNA, αφού συνιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος είναι ένας νέος έλληνας επιστήμονας, ο Κώστας Τζούμας. Ο έλληνας επιστήμονας μαζί με τον Stephen Ewen και μια ομάδα συνεργατών τους, νέων ανθρώπων, δημιούργησαν τον Αύγουστο του 2014 μια εταιρεία η οποία παρέχει λύσεις μαζικής επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις και έχει έδρα στο Βερολίνο και παράρτημα στο Λος Αντζελες.

Στο πελατολόγιο της Data Artisans περιλαμβάνονται μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως τα Netflix, ING, Uber και ο κινεζικός κολοσσός Alibaba, ο οποίος προχώρησε τη συνεργασία αυτή ένα βήμα παραπέρα επιλέγοντας μέσω της Data Artisans, όπως ανέφερε πρόσφατα σε δημοσίευμά του το Reuters, να μπει στο πεδίο των νεοφυών εταιρειών του Βερολίνου.

Με καταγωγή από τα Γιάννινα, ο Κώστας Τζούμας αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το 2009 συνέχισε την έρευνά του στο University of Maryland στις ΗΠΑ. Και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό στις Επιστήμες Υπολογιστών από το Aalborg Universitet στη Δανία, στο οποίο είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο. Εχοντας αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επέλεξε πριν από περίπου μία πενταετία να κάνει το δικό του βήμα στον χώρο του επιχειρείν έξω από την Ελλάδα της κρίσης και η πορεία δείχνει ότι αυτός και η ομάδα του τα κατάφεραν.

Η εταιρεία που δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του εξαγοράστηκε από τον Alibaba και το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 93 εκατ. ευρώ (103 εκατ. δολάρια).

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι, όπως ανακοινώθηκε, η επέκταση των τεχνολογιών που ήδη αναπτύσσει η εταιρεία του Κώστα Τζούμα.

Η Data Artisans έχει αναπτύξει την Apache Flink, μια ανοιχτή πλατφόρμα για αξιοποίηση δεδομένων, και τη λειτουργία εφαρμογών μεγάλης κλίμακας για αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται ως μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες παγκοσμίως.

Η συμφωνία με τον Alibaba θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του λογισμικού που δημιούργησε η ομάδα του έλληνα επιστήμονα, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Alibaba Group, Jingren Zhou, «με την αξιοποίηση της τεχνολογικής εμπειρίας των δύο ομάδων και του κοινού πάθους για την ανάπτυξη της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κοινότητας Flink, θα επιταχύνει τις τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων και θα βοηθήσει στην ενίσχυση ενός ανοιχτού περιβάλλοντος για παγκόσμιους προγραμματιστές». Πάντως, εκτός της τελευταίας συμφωνίας με τον κινεζικό κολοσσό, με τον οποίο η Data Αrtisans είχε συνεργασία από το 2016, ο Κώστας Τζούμας και η ομάδα του έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και παράλληλα χρηματοδοτήσεις ύψους 6,5 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, στους επενδυτές των οποίων έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι εταιρείες Intel, Btov, αλλά και η Tengelmann Ventures.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ