Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί να υπάρξει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διατυπώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento μια διαφορετική κατεύθυνση και υπεραμύνεται επί της ουσίας της απόφασης να πωληθεί πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, στη συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα […]
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί να υπάρξει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διατυπώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento μια διαφορετική κατεύθυνση και υπεραμύνεται επί της ουσίας της απόφασης να πωληθεί πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Δ. Χατζηνικόλα, υποστηρίζει ότι κατανοεί την ηθική διάσταση και προβληματισμό που διατύπωσαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όπως ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα που να απαγορεύει την πώληση στη Σαουδική Αραβία» και ότι «όταν έγινε η συμφωνία δεν υπήρχε σχετικός διάλογος».
Απαντώντας έμμεσα σε όσους διατύπωσαν την κριτική ότι το πολεμικό υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον εμφύλιο της Υεμένης, ο κ. Καμμένος δείχνει να συντάσσεται με την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία χτυπούσε τρομοκράτες στην Υεμένη, δεν χτυπούσε το κράτος της Υεμένης και άμαχο πληθυσμό».
Μάλιστα, τεκμηρίωσε την ανάγκη πώλησης όπλων και με βάση την τρέχουσα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης: «Η Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους συνεργάτες της Αιγύπτου, με την οποία έχουμε στενή συμμαχική σχέση. Αλίμονο λοιπόν αν εμείς εκείνη την περίοδο που δεν υπήρχε καμία σκιά δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.»
Για να συμπληρώσει μάλιστα ότι το να γίνεται συζήτηση για το εάν έπρεπε ή όχι από ηθική σκοπιά να πωληθούν όπλα στη Σαουδική Αραβία είναι επιζήμιο για τη χώρα: «Θα σας πω όμως τώρα και αυτό που δεν αναλογίστηκε κανείς, πόση ζημιά δηλαδή μπορεί να κάνει στη χώρα μας μια τέτοια συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι στοχοποιείται η χώρα απέναντι σε εκείνους που θα χρησιμοποιούσαν τα πυρομαχικά τα οποία εμείς θα πετούσαμε. »
Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να μην προχωρήσει η συμφωνία, με αφορμή και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που μπορεί να μην είναι δεσμευτικό θεσμικά (εφόσον ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικών και άμυνας Φ. Μογκερίνι να πάρει πρωτοβουλία), αλλά αποτυπώνει μια σαφή πολιτική δέσμευση.
Πηγή: UNFOLLOW