Η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι σταθερή και φάνηκε από πολύ νωρίς χθες. Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφ' όλης της ύλης, σε υψηλούς τόνους, σε κάθε επίπεδο. Εκλογές εδώ και τώρα η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι σταθερή και φάνηκε από πολύ νωρίς χθες. Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφ’ όλης της ύλης, σε υψηλούς τόνους, σε κάθε επίπεδο. Αυτό έκανε άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός όταν εξαπέλυσε ανοίκεια επίθεση στον πολιτικό του αντίπαλο, στηριζόμενος στην… αρχή της οικογενειακής ευθύνης.
Το δεύτερο πεδίο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας είναι η πολυδιαφημισμένη «έξοδος από τα μνημόνια» σε αντιπαραβολή με «εκείνους που μας έβαλαν σε αυτά», η μάχη του «νέου» απέναντι στο «παλιό πολιτικό σύστημα», οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη διαπλοκή, την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών, και για την γενικευμένη διαφθορά.
Εκλογές εδώ και τώρα
«Ο τίτλος της συνεδρίασης είναι τυπικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης στην πλάτη του ελληνικού λαού. Μιας παράστασης που σκοπό έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, και να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρήσει τα σχετικά προνόμια ο αρχηγός του».
Με αυτή τη διατύπωση περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διήμερη συνεδρίαση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια «κυβέρνηση-κουρελού».
Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στρατηγική αναμένεται να ακολουθήσει και σήμερα, αναδεικνύοντας το επιχείρημα πως ακόμα κι αν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του θα έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά στη συνείδηση του κόσμου.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εντείνει την κριτική του τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς τον Πάνο Καμμένο για την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας την αρνητική στάση της ΝΔ σε αυτή, στάση από την οποία στην Πειραιώς περιμένουν πολλά εκλογικά οφέλη.
Γρίφος η στάση του Ποταμιού στην Συμφωνία – Τα σενάρια
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί από χθες η στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη Σεβαστουπόλεως κυριαρχεί ο θυμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την υφαρπαγή του «πρόθυμου» Δανέλλη, εξέλιξη που προκάλεσε την απόφαση για επανακαθορισμό της -σταθερά- θετικής στάσης που είχε έως χθες το κόμμα στο ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε από το βήμα της Βουλής: «Δυστυχώς από τα «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» πήγατε στα «θα σας ταράξουμε στη σκοπιμότητα». Η γνώμη μας δεν αλλάζει, η στάση μας αλλάζει; Πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και θα βρούμε τρόπο να το εκφράσουμε με καθαρό τρόπο».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου με δημοκρατικές διαδικασίες να καθοριστεί εάν θα στηριχθεί η Συμφωνία ή όχι. Πάντως, ο Γ. Μαυρωτάς, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ανέφερε πως «οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε τη συμφωνία, οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε».
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται -και για πολλούς προκρίνεται ως πιθανότερη- είναι να απέχουν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του Ποταμιού, προκειμένου να μην αναγκαστούν να ψηφίσουν «όχι» σε μια συμφωνία την οποία θεωρούν θετική. Αυτό το ενδεχόμενο βέβαια βολεύει την κυβέρνηση καθώς θα περάσει ευκολότερα η Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, αν αποφασίσουν στη Σεβαστουπόλεως να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία καταψηφίζοντας, η κυβέρνηση θα χάσει τρία «ναι» και θα δυσκολευτεί να την κυρώσει.