Να άρει πλήρως και επειγόντως τον αποκλεισμό, που επιβάλλει στην Υεμένη καλούν την Σαουδική Αραβία αξιωματούχοι διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η Unicef. Με επιστολή τους ζητούν «να δοθεί πλήρης πρόσβαση στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικού […]
Να άρει πλήρως και επειγόντως τον αποκλεισμό, που επιβάλλει στην Υεμένη καλούν την Σαουδική Αραβία αξιωματούχοι διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η Unicef.
Με επιστολή τους ζητούν «να δοθεί πλήρης πρόσβαση στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού», αναφέρουν σε επιστολή τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
«Η Υεμένη παραμένει υπό την απειλή ενός από τους μεγαλύτερους λιμούς της σύγχρονης εποχής», υπενθυμίζουν και προσθέτουν πως «περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν λάβουν επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα».
Τρία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα έλαβαν τις τελευταίες ημέρες έγκριση να εισέλθουν στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, όμως «τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν βενζίνη [απαραίτητη για τη λειτουργία των κέντρων υγείας και τον καθαρισμού του νερού], καθώς και άλλα δέκα πλοία που μετέφεραν τρόφιμα περιμένουν να λάβουν άδεια εισόδου», υπογραμμίζουν.
«Ο ΟΗΕ αποστέλλει μια ομάδα στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσει με τον συνασπισμό και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κάθε πρόβλημα που μπορεί μα έχουν σε σχέση με τα λιμάνια αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα τελευταία δύο χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στην Υεμένη 8 χιλιάδες 750 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες ενώ 50 χιλιάδες 600 έχουν τραυματιστεί ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται
Αντιμέτωποι στον πόλεμο οι δυνάμεις του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι οποίες ως τώρα συμμαχούσαν με το αντάρτικο φιλοϊρανικό κίνημα Χούτι, και ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: UNFOLLOW