Η χθεσινή ημέρα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο όσους στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμένουμε. Το σκηνικό ακραίας πόλωσης που αναδείχθηκε, ειδικά ο διχαστικός λόγος που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό.
Η χθεσινή ημέρα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο όσους στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμένουμε. Το σκηνικό ακραίας πόλωσης που αναδείχθηκε, ειδικά ο διχαστικός λόγος που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό.
Η Ελλάδα, 11 μήνες πριν από την κανονική ημερομηνία των εκλογών ασχολείται με… εκλογές, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, στην εμπιστοσύνη των αγορών, στην προσπάθεια ανάταξης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει εκλογές τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ακόμη και με το Μακεδονικό ανοικτό. Είναι εκείνοι που βάζουν πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον τονίζοντας ότι η ζημιά θα πρέπει να περιοριστεί καθώς το ιδιαίτερα έντονο πολιτικό σκηνικό δεν ωφελεί κανέναν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο η κατάσταση.
Προεκλογική περίοδος
Το χθεσινό ντιμπέιτ με απόσταση 500 χιλιομέτρων, άνοιξε την προεκλογική περίοδο για τα καλά, όμως, έμπειροι πολιτικοί λένε ότι ούτε η χώρα αλλά ούτε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντέξει να περάσουν 11 μήνες για να πάει σε εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τις εκλογές βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ορισμένοι υπουργοί στα πηγαδάκια που στήνονται στη Βουλή μιλούν με σιγουριά για πολιτικές εξελίξεις πολύ νωρίτερα από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Κι αν το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο φαντάζει ως το πιο πιθανό, τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται για την άνοιξη.
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές αρχές Μαρτίου μόλις πάρει στα χέρια o πρωθυπουργός τις μετρήσεις που θα επιβεβαιώνουν ότι τα θετικά μέτρα που λαμβάνει περνάνε στον κόσμο. Μόλις η συσπείρωση αρχίσει να ανεβαίνει και τσιμπήσουν τα ποσοστά».
Αυτό λένε με νόημα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης που βάζουν βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο στο πρίσμα της οικονομίας αλλά και του Μακεδονικού.
Κι εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα: Συμφέρει τον Τσίπρα να πάει σε κάλπες με ανοικτό το θέμα ή να το κλείσει πρώτα και μετά να κάνει εκλογές; Ορισμένοι δημοσκόποι τονίζουν ότι αν το Μακεδονικό μένει ανοικτό και ξεκινήσει επίσημα προεκλογική περίοδος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολύ μεγάλη φθορά. Κι αυτό γιατί θα είναι το μείζον θέμα που θα συζητείται και θα τεθεί το δίλημμα και από τη ΝΔ «με αυτούς που ξεπουλάνε γλώσσα και έθνος ή με εμάς που λέμε ότι δεν θα κυρώσουμε ποτέ τη συμφωνία».
Η επιλογή του Τσίπρα να κάνει μια σκληρή προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, δείχνει το φόβο που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για κατάρρευση των ποσοστών του στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι την «άλλη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας και του φωτός» σε αντίθεση με τον σκοταδισμό και την ακροδεξιά. Και είναι φανερή η προσπάθειά του να πείσει για τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και να ενισχύσει το ηθικό των στελεχών του στην περιοχή.
Από την άλλη, στο Μαξίμου υπάρχει και η γραμμή των άμεσων εκλογών ώστε το Μακεδονικό να αποτελέσει την «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση. «Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα ανατρέψει μια διεθνή συνθήκη που τη θέλουν οι πάντες; Θα πάει κόντρα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς;»
Μια άλλη κίνηση που έγινε πάντως χθες έχει τη δική της σημασία. Ο Καμμένος έσπευσε να ανακοινώσει τη συμφωνία του με τον Τσίπρα για να μην μπουν βουλευτές των ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν άραγε τώρα βουλευτές που σκέφτονται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών όταν γνωρίζουν ότι πιθανότατα να υπογράφουν το πολιτικό τους τέλος; Αν π.χ. ο Παπαχριστόπουλος ψηφίσει τη συμφωνία και τεθεί εκτός ΑΝΕΛ θα μπορεί να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν θα κατέβει καν στις επόμενες εκλογές;
Ένας εναντίον ενός
Από τη χθεσινή ημέρα φάνηκε επίσης ότι θα έχουμε μια προσωπική μονομαχία Τσιπρα – Μητσοτάκη. Ο πρώτος παίρνει πάνω του όλο το παιχνίδι και ποντάρει στο επικοινωνιακό του χάρισμα, αν και τελευταία τα ποσοστά δημοφιλίας του έχουν υποχωρήσει. Και δείχνει μόνος στη μάχη καθώς κορυφαία στελέχη έχουν βρεθεί στα μετόπισθεν και μάλιστα είναι «εξαφανισμένοι» στην υπόθεση Πετσίτη.
Από την άλλη ο Μητσοτάκης έδειξε στο συνέδριο ότι κλείνει τα μέτωπα στο εσωκομματικό πεδίο. Όσα έγιναν την Παρασκευή ήταν μια καλά οργανωμένη προσπάθεια να φανεί ότι η ΝΔ πάει στις εκλογές αρραγής, χωρίς αρχηγισμούς και χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση στον αρχηγό. Έδωσαν επί της ουσίας οι «βαρόνοι» του κόμματος στον Μητσοτάκη το ελευθέρας να προχωρήσει για να γίνει πρωθυπουργός.
Έχουμε λοιπόν το «κόμμα του Τσίπρα» που ετοιμάζεται να συγκρουστεί σε όλα τα μέτωπα με το «κόμμα του Μητσοτάκη».