Πεδίο μάχης το Παρίσι: Δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις

Πεδίο μάχης το Παρίσι: Δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική (11 ώρα Ελλάδας) όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής με τις αρχές να απαντούν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και... πλαστικές σφαίρες.

Πεδίο μάχης θυμίζουν οι δρόμοι του Παρισιού με την ένταση να αυξάνεται στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» και τις δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις (700 μέχρι τώρα) κάνοντας παράλληλα χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική (11 ώρα Ελλάδας) όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής με τις αρχές να απαντούν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και… πλαστικές σφαίρες.

Το κλίμα σε αρκετά σημεία πολεμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 αστυνομικοί.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε πάνω από 700 συλλήψεις, τη στιγμή που άλλα 335 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτό ήδη ξεπερνά τις συνολικές προσαγωγές που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο, που ήταν 412.

Οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία των διαδηλωτών προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Εντουάρτ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ’ εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά στα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι

Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία.

Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και τους απομάκρυναν.

Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε.

Εν ω τω μεταξύ πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (…) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (…) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook.

Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μαρκόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.

Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (…) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ