Συνέχεια στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία έδωσαν με συνέντευξη Τύπου οι τομεάρχες της ΝΔ, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, οι δύο τομεάρχες υποστήριξαν ότι τα έγγραφα που προσκόμισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για να υποστηρίξει το νόμιμο των χειρισμών για την […]
Συνέχεια στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία έδωσαν με συνέντευξη Τύπου οι τομεάρχες της ΝΔ, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, οι δύο τομεάρχες υποστήριξαν ότι τα έγγραφα που προσκόμισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για να υποστηρίξει το νόμιμο των χειρισμών για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία με πληρεξούσιο τον Βασίλη Παπαδόπουλο είναι μη γνήσια ή πλαστά.
Οι δύο τομεάρχες υποστήριξαν ότι παραβιάστηκε ο νόμος για την πώληση στρατιωτικού υλικού που απαγορεύει ρητώς την ύπαρξη μεσαζόντων. Ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Στη διακρατική συμφωνία για την πώληση των βλημάτων, υπογραφή υπάρχει μόνο από την εταιρεία του Παπαδόπουλου. Ο υπουρός Άμυνας απέκρυψε αυτό το γεγονός, κάτι που ισοδυναμεί με ψεύδος γιατί παραπλάνησε την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα. Γιατί ο κ. Καμμένος απέκρυψε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα; Όταν ανέκυψε δημοσιογραφικά το ζήτημα της ύπαρξης της εταιρείας του κ. Παπαδόπουλου, υποστηρίχθηκε ότι δεν ήταν μεσάζων αλλά πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Η ίδια εταιρεία όμως για τα ίδια βλήματα στην πορεία προέκυψε ότι είναι πληρεξούσιος της Ιορδανίας και στη συνέχεια ότι εκπροσωπούσε σε άλλα θέματα το Κατάρ και την Κένυα. Μία ανώνυμη εταιρεία λοιπόν από το Κιλκίς πώς βρέθηκε εκπροσωπούσα τεσσάρων κρατών και να δείχνει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα όπλα που είχε βγάλει στην αγορά η Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Και πρόσθεσε: «Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι «τον κ. Παπαδόπουλο δεν τον ήξερε». Και έμαθα τώρα ότι ο Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη που λέει ότι έχει μακρά γνωριμία με τον κ. Καμμένο. Άρα εψεύσθη και ως προς αυτό. Ακολούθως ο κ. Καμμένος προσεκόμισε κάποια έγγραφα, έδωσε ένα κείμενο πληρεξουσιότητας της εταιρείας. Ποιος το έφερε, πού κατετέθη αυτό το κείμενο; Δεν έχει καμία σφραγίδα επικύρωσης, είναι μία απλή εξουσιοδότηση. Όταν αυτό αμφισβητήθηκε, ο κ. Καμμένος είπε ότι «εμείς κάναμε τα νόμιμα και ζητήσαμε από την Σαουδική Αραβία να μας βεβαιώσει ότι το έγγραφο είναι πραγματικό». Τα έγγραφα όμως που παρουσίασε επιβεβαιώνουν απλώς το προβληματικό της εκπροσώπησης, ενώ ακόμη και στα δύο ακόμη έγγραφα που κατατέθηκαν στην Βουλή για τον end user certificate, τον τελικό χρήστη, εμφανίζεται ως εξαγωγική οντότητα η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου. Όμως άλλο είναι ο πληρεξούσιος και άλλο η εξαγωγική οντότητα».
Οι δύο τεομεάρχες υποστήριξαν ότι είναι εργώδης η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου. Συμπυκνώνοντας: «Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές, δεν ήταν πληρεξούσιος, ήταν μεσάζων και ο νόμος έχει παραβιαστεί, άρα ο κ. Καμμένος έχει παραβεί τα καθήκοντά του. Η ανάκριση που θα ακολουθήσει αυτά πρέπει να δείξει. Γιατί παραβίασε το νόμο και παρέβη το καθήκον του, ποιον ήθελε να ωφελήσει και ποιον να βλάψει, γιατί είπε ψέμματα στην επιτροπή εξοπλισμών; Αυτά θα έπρεπε να ερευνήσει η Επιτροπή της Βουλής, όμως αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης. Όμως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και άλλη σύνθεση της Βουλής που θα διερευνήσει την υπόθεση. Όταν απαγορεύσαμε τους μεσάζοντες το κάναμε γιατί οι μεσάζοντες δίνανε μίζες. Αυτή η διάταξη παραβιάστηκε και έγινε και τεράστια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η παραβίασή της. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης που έφθασε μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πρόσωπο σαν κακός μεσάζοντας, ο κ. Σφακιανάκης, ως να σχετίζεται με την σύζυγο του προέδρου της ΝΔ. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται πράγματα, δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι την υπόθεση», δήλωσαν οι δύο τομεάρχες της ΝΔ, συμπληρώνοντς ότι «Τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στην Βουλή είναι πλαστά. Όταν κάποιος δουλεύει για τη Σαουδική Αραβία εισάγει στρατιωτικό υλικό. Είναι παράδοξο να εισάγει υλικό μία εταιρεία που από τα έγγραφα χαρακτηρίζεται ως εξαγωγική οντότητα».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρωθεί η απόφαση για λόγους αρχής: «Οι ανθρωπιστικές ανησυχίες των στελεχών της κυβέρνησης είναι πολύ όψιμες. Μέχρι να έρθουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία δεν υπήρχε ευαισθησία. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι και απεμπλοκής από οποιαδήποτε ευθύνη πολιτική, ποινική ή άλλη».
Κλείνοντας, άφησαν ανοιχτό στο τέλος της έρευνας και με διαφορετική σύνθεση της Βουλής ακόμη και να συσταθεί Ειδικό Δικαστήριο για τους υπευθύνους, σημειώνοντας ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχει και η έννοια της πρόθεσης και της απόπειρας που περιλαμβάνει την αρχή τέλεσης, ενώ παράνομο είναι και το να προσπορίζεις παράνομα όφελος σε τρίτους.
Πηγή: UNFOLLOW