Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τους αστυνομικούς που έφεραν στη Δικαιοσύνη την υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» ενώ οι δικαστές έλεγαν ότι δεν είναι «δεμένο» το κατηγορητήριο.
Σε ένα απίστευτο δικαστικό και αστυνομικό φιάσκο που λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, μετατράπηκε μια επιτυχία των αρχών να εξαρθρώσουν δύο πολυμελείς συμμορίες που έκαναν εμπόριο χρυσού αλλά εμπλέκονταν και σε ληστείες.
Κάπως έτσι στήθηκε η υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» η οποία απασχολεί όλες αυτές τις ημέρες το Πανελλήνιο καθώς έχει «πιπεράτες» λεπτομέρειες, πολύ χρήμα, σενάρια επί σεναρίων για το τι συνέβη και φυσικά τα ενεχειροδανειστήρια Ριχάρδος που είναι σε όλους γνωστά καθώς υπάρχουν 44 σε όλη την Ελλάδα ενώ οι διαφημίσεις τους στην τηλεόραση ήταν πάμπολλες.
Οι συλλήψεις, που έφτασαν σχεδόν τις 60 χαρακτηρίστηκαν ως τεράστια επιτυχία των αρχών. Μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή έσπευσε να πανηγυρίσει, προτού καν δοθεί στη δημοσιότητα η δικογραφία. Ανέφερε μάλιστα και το όνομα του Ριχάρδου κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας αλλά και γιατί δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης που μόλις είχε αρχίσει.
Μόλις, όμως ανατράπηκε πλήρως η υπόθεση και οι 8 προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους και ο γνωστός ενεχειροδανειστής, ζήτησαν να απελευθερωθούν καθώς δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, πήρε φωτιά το πολιτικό, δικαστικό και αστυνομικό σύστημα.
Πόλεμος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μπαλάκι οι ευθύνες για το πρωτοφανές φιάσκο.
Από δικαστικές πηγές έλεγαν ότι η Αστυνομία ευθύνεται γιατί δεν κατάφερε να «δέσει» το κατηγορητήριο και κατόπιν εορτής (κι αφού είχαν προφυλακιστεί) έγινε γνωστό ότι το εμπόριο χρυσού με την Τουρκία δεν υπόκειται σε φόρους, οπότε δεν υπάρχει λαθρεμπόριο.
Η ανακρίτρια που αντιλήφθηκε το λάθος ζήτησε την άρση των ενταλμάτων σύλληψης, υπήρξε εμπλοκή με τον εισαγγελέα, και όλη η υπόθεση βρίσκεται στον αέρα.
Από την άλλη, φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη κόντρα μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης ή καλύτερα δικαστών, και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πηγές της οδού Κατεχάκη ανέφεραν ότι «για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια. Επιπλέον έλεγαν πως η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».
Πρόκειται για απίστευτες «μπηχτές» κατά των δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση η οποία καταλήγει σε αυτό το ανεπανάληπτο φιάσκο. H προσπάθεια κάλυψης της Αστυνομίας από το Υπουργείο, ουσιαστικά φορτώνει τις ευθύνες στους δικαστές και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια.
Πολιτική κόντρα
Η υπόθεση πήρε και πολιτικές διαστάσεις καθώς είναι πρώιμο το περιστατικό με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει τις διώξεις μέσα στη Βουλή. Κάτι που έχει κάνει άλλωστε και για τη Novartis, την Υγεία κ.λπ.
Γαλάζια στελέχη έλεγαν ειδικότερα πως η ΝΔ δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεση, καθώς δε σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη στη Δικαιοσύνη, αλλά σημείωναν ότι ενώ η η δίωξη βρισκόταν ακόμη σε πρωιμο στάδιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτή από το βήμα της Βουλής με στόχο να τη χρησιμοποιήσει για να κερδίσει πόντους στην πολιτική αντιπαράθεση. «Οι εξελίξεις τον διαψεύδουν πανηγυρικά και σε αυτό το θέμα» προσέθεταν γαλάζια στελέχη, θέλοντας να αποδομήσουν συνολικά την ρητορική του πρωθυπουργου περι επιτυχιών της ΕΛΑΣ.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιτέθηκαν στη ΝΔ λέγοντας:
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το σχόλιο πηγών της ΝΔ περί φιάσκου για την υπόθεση του Ριχάρδου. Από πότε βάλθηκαν στη ΝΔ να δουλεύουν και για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού; Αυτή είναι η δήθεν έγνοια τους για την ανομία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας; Λίγη περισσότερη υπομονή και εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές δε θα έβλαπτε…