Αν υιοθετηθεί η εισήγηση του εισαγγελέα, η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο.
Συζητήθηκε στο ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών ο Νίκος Ρωμανός.
Ο κρατούμενος είχε καταδικαστεί ως ατομικός τρομοκράτης, για σειρά πράξεων που θεωρήθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ είχε αθωωθεί για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που, όπως λένε οι συνήγοροί του, συναντάται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας ότι «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτόν τον τρόπο».
Αντιθέτως, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα Ρωμανού για αναγνώριση ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το Λύκειο και μπαίνουν Πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγόρης Πεπόνης και σημείωσε: «Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;».
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Θεόδωρος Μαντάς, η εν λόγω δικαστική κρίση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση του νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».
Αν υιοθετηθεί από τον Άρειο Πάγο η εισήγηση του εισαγγελέα, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο, όπου θα μειωθεί το υπόλοιπο της ποινής του.