H υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» για την οποία είχε μιλήσει ακόμη και ο Τσίπρας στη Βουλή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ως προς το σκέλος της λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία καθώς διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οι συναλλαγές με τη γειτονική χώρα δεν υπόκεινται σε φόρους και δασμούς
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πολύκροτη υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» για την οποία έχει γίνει τόσος ντόρος κι έχουν προφυλακιστεί 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ενεχειροδανειστής, Ριχάρδος. Μια υπόθεση για την οποία μάλιστα είχε μιλήσει στη Βουλή και ο πρωθυπουργός θέλοντας να αναδείξει τις… επιτυχίες της κυβέρνησης. Και που τώρα ενδεχομένως η νέα εξέλιξη να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του Ριχάρδου καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισής του για να βγει από τη φυλακή μετά τις νέες εξελίξεις.
Το σκέλος που αφορά την κατηγορία του λαθρεμπορίου χρυσού προς την Τουρκία μπορεί να αναδειχθεί σε δικαστικό φιάσκο καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγές με τη γειτονική χώρα που αφορούν σε χρυσό δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς. Οπότε δεν υπάρχει απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και προφανώς δεν στοιχειοθετείται και κατηγορία για λαθρεμπορία.
Όπως εκτιμούν νομικές πήγες, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης, ενώ δικαστικές πήγες αναφέρουν ότι και αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.
Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες (όπου θα καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης οι δικηγόροι των 8 προφυλακισμένων), ωστόσο, στους δικαστικούς κύκλους εκφράζονται φόβοι ότι θα επιβεβαιωθεί το φιάσκο, τουλάχιστον στο σκέλος της λαθρεμπορίας και της απώλειας εκατομμυρίων από δασμούς.
Τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία ήρθαν χθες όταν αποφυλακίστηκαν και οι 23 εμπλεκόμενοι, της δεύτερης σπείρας, μεταξύ των οποίων και τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη, αλλά και από πληροφορίες ότι στο γραφείο της ανακρίτριας έφτασε απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημα σχετικά με το αν υπόκειται σε δασμούς το εμπόριο χρυσού προς την Τουρκία.
Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει υποχρέωση για καταβολή φόρων και δασμών από τον εξαγωγέα, αρκεί βεβαίως αυτός να αποδείξει ότι νόμιμα κατείχε τον χρυσό. Στην περίπτωση της «μαφίας του χρυσού» δηλαδή θα πρέπει ο ενεχειροδανειστής και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να αποδείξουν ότι νόμιμα κατείχαν αυτές τις ποσότητες χρυσού και νόμιμα έκαναν τις εξαγωγές.
Βάσει της σύμβασης τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία ορίζεται ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.
Αν επιβεβαιωθεί μέσα στην ημέρα ότι κατά την προανακριτική διαδικασία και τη σύνταξη της δικογραφίας που πήγε στην ανακρίτρια, δεν είχε υπολογιστεί ότι δεν υπάρχουν δασμοί, τότε θα καταπέσει η κακουργηματική κατηγορία της λαθρεμπορίας πάνω στην οποία στηρίζεται και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.λ.π.
Η υπόθεση αυτή έχει σαφέστατα και πολιτικές προεκτάσεις καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκαταβάλλοντας τους δικαστές και γνωρίζοντας τη δικογραφία, είχε «καταδικάσει» τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση από το βήμα της Βουλής.
Κούγιας: Οι ανακριτές δρομολογούν αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γνωστού ενεχυροδανειστή οι ανακριτικές αρχές έχουν ήδη κινήσει αυτοβούλως και χωρίς εντολή εισαγγελέα τις διαδικασίες για αποφυλάκιση του.
Ο κ. Κούγιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε από την πλευρά του το ρεπορτάζ ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν προβλέπουν επιβολή δασμών στις εξαγωγές σκραπ χρυσού προς την Τουρκία, και συνεπώς δεν έχει τελεστεί λαθρεμπόριο.
Αίτημα αποφυλάκισης
Νωρίτερα ο κ. Κούγιας είχε ζητήσει την άρση του εντάλματος προσωρινής κράτησης για τον ενεχυροδανειστή επικαλούμενος νεώτερα στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της ανάκρισης, τα οποία κατά τους υπερασπιστές είναι ικανά να αλλάξουν τη δικαστική αξιολόγηση της υπόθεσης που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ενεχυροδανειστής δια του δικηγόρου του:
«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες».
Κατόπιν αυτού , όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν. Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών».