Δικαστικό «τσουνάμι» απειλεί τη χώρα – Αποφάσεις τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό

Δικαστικό «τσουνάμι» απειλεί τη χώρα – Αποφάσεις τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται κυβέρνηση και δανειστές καθώς η πιο μεγάλη ανησυχία για την δημοσιονομική πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες συνδέεται με την έκβαση των πέντε δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με την αναστροφή ή όχι των θεσπισμένων περικοπών σε συντάξεις και στην μισθοδοσία του δημοσίου

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται κυβέρνηση και δανειστές καθώς η πιο μεγάλη ανησυχία για την δημοσιονομική πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες συνδέεται με την έκβαση των πέντε δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με την αναστροφή ή όχι των θεσπισμένων περικοπών σε συντάξεις και στην μισθοδοσία του δημοσίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει κοινωνικά μερίσματα και επιδόματα, δικαστικές αποφάσεις έρχονται ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους που αφορούν στη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφυγών στα δικαστήρια από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που διεκδικούν την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές αυτές, παράλληλα με την αποκατάσταση των αμοιβών τους. Αν τελεσιδικήσουν θετικά οι υποθέσεις αυτές για όσους προσφεύγουν σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου κατά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο λογαριασμός θα είναι ασήκωτος για τον προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι μπορεί να εκτινάξουν στα ύψη τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 10 δισ. ευρώ που μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεγάλες περιπέτειες τη χώρα.

Οι βόμβες

Οι δικαστικές αποφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το μελλοντικό δημοσιονομικό τοπίο είναι οι εξής:

  • Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έκρινε τότε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις, αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος είπε πως όσοι δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά για την περίοδο 2012 – Ιούνιος 2015.
  • Η απόφαση για την αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης και των περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων που έγιναν το 2012.
  • Δικαστικές αποφάσεις για δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που κρίνουν παράνομες τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού.
  • Οι αποφάσεις του μισθοδικείου για τις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων.
  • Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και κυρίως τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Επαναφορά των Δώρων σε δήμους

Την ίδια στιγμή, επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας για τους υπαλλήλους τους αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον πολλοί μεγάλοι δήμοι της χώρας, εφαρμόζοντας άμεσα, χωρίς να ασκήσουν έφεση, πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων με τις οποίες έχουν γίνει δεκτές σχετικές προσφυγές εργαζομένων τους.

Πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αποφάσισε να καταβάλει τα ποσά των επιδομάτων αυτών αναδρομικά από το 2013, σε εργαζομένους της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης, τα «Δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας συνολικού ύψους 110.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στην πενταετία 2013-2017, θα εξοφληθούν σε 22 εργαζόμενους. Τα χρήματα θα δοθούν από ίδιους πόρους του δήμου.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων έλαβε απόφαση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους που έχουν οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας με το δήμο.

Μετά από σχετική εισήγηση που έγινε από τη Δημοτική Αρχή, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ των εργαζομένων που έχουν καταθέσει προσφυγή (όπως αναμένεται, αφού υπάρχει δεδικασμένο και έχει εφαρμοστεί γι’ αυτούς που δικαιώθηκαν), ο δήμος θα πληρώσει το 13ο και 14ο μισθό, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 3.500.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά ο δήμος θα τα διεκδικήσει από την κυβέρνηση, καθώς αυτή τα έκοψε από τους εργαζομένους και αυτή, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να τα πληρώσει με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ