Η κυβέρνηση βλέποντας να παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά η διαφορά της με τη ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τους πολίτες.
Σε ένα μπαράζ προσλήψεων με έντονο το … άρωμα των εκλογών επιδίδεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, σε μία προσπάθεια που στοχεύει στις «κάλπες» , όποτε και αν στηθούν.
Η κυβέρνηση βλέποντας να παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά η διαφορά της με τη ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τους πολίτες. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο, έρχονται προσλήψεις περίπου συμβασιούχων στο υπουργείο Οικονομικών ενώ θα προσληφθούν περισσότεροι από 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, οι θέσεις θα αφορούν ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών που θα είναι εγγεγραμμένοι ακόμη και για μία ημέρα στα μητρώα του Οργανισμού.
Η Παιδεία δεν έχει μείνει εκτός από το μπαράζ προεκλογικών προσλήψεων. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει επιφορτιστεί με το να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας για την «ιερή συμφωνία», έχει δρομολογήσει 4.500 προσλήψεις Ειδικής Αγωγής. Στο «παιχνίδι» των προσλήψεων και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας η οποία εξήγγειλε 341 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αναγκών σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση – όπως ανακοίνωσε με «άγαρμπο» τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος – «καίγεται» να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τη μισθοδοσία των κληρικών, προκειμένου – όπως έχει παραδεχτεί – να ανοίξει ο δρόμος για επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο στη θέση των ιερέων. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί, «κλείσει το μάτι» κατά διαστήματα σε αρκετούς συμβασιούχους υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκεί όπου υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Γιγαντώθηκε το Δημόσιο
Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη γιγάντωση του Δημοσίου τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Έτσι παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν όσο αφορά στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να προσλάβει σε θέσεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 21.924 άτομα τα τελευταία 2,5 χρόνια με την δαπάνη να υπολογίζεται για το 2018 ότι θα αγγίξει τα 18 δις. Ευρώ, λόγω και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο κανόνας της μίας πρόσληψης και κάθε τρεις ή τέσσερις αποχωρήσεις εργαζομένων που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και τη μισθολογική δαπάνη σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι Έλληνες «γονάτισαν» από τους υπέρογκους φόρους.
Από την επεξεργασία των δεδομένων που δημοσιεύονται στο «μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου» φαίνεται ότι το άθροισμα τακτικού και έκτακτου προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έφτασε τον Δεκέμβριο του 2017 στις 698.727 άτομα και παρουσιάζεται αυξημένο κατά 21.924 σε σχές με τον Δεκέμβριο του 2015.
Με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία – αναφέρει η εφημερίδα – αποτυπώνεται η «παραβίαση» του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις τόσο το 2016 όσο και το 2017, έτος κατά το οποίο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις αποχωρήσεις.