Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο τριήμερο διεθνές συνέδριο: «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος -21ος αιώνας)», που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καραμπατζός», στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο τριήμερο διεθνές συνέδριο: «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος -21ος αιώνας)», που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καραμπατζός», στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Το συνέδριο συνδιοργανώνει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο θα επισκεφθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 την πόλη μας, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά διοργανώνει ξενάγηση για τους σύνεδρους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά που ο Πειραιάς κι εγώ ως Δήμαρχος της πόλης, λαμβάνουμε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο «Πόλεις-Λιμάνια και Θαλάσσιοι Δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα» (18ος-21ος αιώνας).
Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής και τη σχέση της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, με σημαντικές πόλεις-λιμάνια. Παράλληλα μέσω του συνεδρίου θα αναδειχθεί η εξέλιξη των πόλεων μας σήμερα καθώς και η προοπτική τους.
Η πόλη του Πειραιά, εξαιτίας του λιμανιού και της θέσης του, αποτελούσε ανέκαθεν σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών. Κάνοντας μια χρήσιμη και σύντομη ιστορική αναδρομή, αντιλαμβανόμαστε ότι κατά την αρχαιότητα, έφτασε στο ύψιστο σημείο ακμής του και κυρίως στην κλασσική περίοδο, όταν σύμφωνα με τους ιστορικούς, το εμπόριο που διεξαγόταν μέσω του λιμανιού του απέφερε σημαντικά κέρδη, τα οποία σε συνδυασμό με τα νέα κοιτάσματα ασημιού που εντοπίστηκαν στα μεταλλεία του Λαυρίου τότε, ανέδειξαν την Αθήνα στο σημαντικότερο πόλο του τότε γνωστού κόσμου.
Τα χρόνια της σιωπής για την πόλη μας, καλύπτουν την περίοδο από τους ελληνιστικούς χρόνους έως τις αρχές του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1834, όπου η Αθήνα επιλέγεται πλέον για πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ακολουθούν περίπου δύο αιώνες προσπάθειας και δημιουργίας. Το έρημο λιμάνι του 1834 μέσα σε λίγες δεκαετίες θα μετατραπεί στην πρώτη βιομηχανική πόλη της χώρας και σε σημείο αναφοράς στους θαλάσσιους δρόμους όχι μόνο της Ανατολικής αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.
Μέσα από αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους θα μεταφερθούν άνθρωποι, προϊόντα, τεχνογνωσία αλλά κυρίως ιδέες.
Η πόλη του Πειραιά ήταν ανέκαθεν μια «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μια πύλη της Ευρώπης για το διεθνές εμπόριο. Αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε ειδικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στους κατοίκους της, οι οποίοι έφτασαν εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας – Κρήτες, Μανιάτες, Υδραίοι, Κεφαλλονίτες, Δωδεκανήσιοι και τόσοι άλλοι – αλλά και Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες. Όλοι αυτοί διαμόρφωσαν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του σημερινού Πειραιά.
Πρόκειται για μια πόλη, στην οποία συμπλέκονται η αρχαιολογική και ιστορική παράδοση με τη νεότερη ιστορία, το ρεμπέτικο, ο αθλητισμός, ο κόσμος του μεροκάματου με τους εφοπλιστές, τη μεγαλύτερη δύναμη στη ναυτιλία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα αυτό είναι πιο έντονο από ποτέ. Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικά στο λιμάνι κι όχι μόνο, μετατρέπουν τον Πειραιά σε σημείο αναφοράς για τις θαλάσσιες μεταφορές, το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία. Προφανώς και η πόλη οφείλει να συμπορεύεται σε αυτές τις νέες συνθήκες.
Πάντα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί η πόλη και το λιμάνι να έχουν μια διαφορετική πορεία, μια διαφορετική προοπτική. Πρέπει η προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού να συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική ανάπτυξης της πόλης και το αντίστροφο. Για εμάς, ως πόλη, το λιμάνι αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, μια ευκαιρία εξωστρέφειας για την περαιτέρω ανάδειξη της δυναμικής που έχει ο Πειραιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, υλοποιούμε στον Δήμο ένα σχέδιο, που στόχο έχει να αναδείξει τον Πειραιά σε έναν διεθνούς εμβέλειας προορισμό, σε επιχειρηματικό, τουριστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό επίπεδο, δημιουργώντας ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της πόλης.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» και δεν αναφέρομαι μόνο στον Πειραιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η έλευση του Μετρό και του Τραμ είναι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν μια νέα προοπτική στην πόλη. Οι επενδύσεις στον Φαληρικό Όρμο, αλλά ακόμα και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απέχει 4 χιλιόμετρα από τον Πειραιά, έχουν τη δική τους δυναμική. Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δίνει ώθηση στον τομέα του Πολιτισμού για την πόλη μας.
Στον Δήμο Πειραιά υπάρχει ένα «μπουκέτο» επενδύσεων, με επίκεντρο την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους συνολικού ύψους άνω των 111.000.000 ευρώ, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης μας, καθώς θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε τομείς όπως είναι η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία, καθώς και μια σειρά αναπλάσεων στην πόλη.
Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, στοχεύουμε στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και τελικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, το οποίο είναι ζητούμενο όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για τη χώρα. Στοχεύουμε επίσης στην προσέλκυση επισκεπτών. Είμαστε ένα λιμάνι, που περνούν από τις πύλες του περίπου 15.000.000 άνθρωποι τον χρόνο, είτε μέσω της κρουαζιέρας είτε μέσω της ακτοπλοΐας.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου να αποκομίσουμε οφέλη και κατ΄ επέκταση να αναπτυχθούμε μέσα από τον τομέα του τουρισμού. Η ναυτιλία και ο τουρισμός, είναι δύο πόλοι ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και έχουν επίκεντρο την πόλη μας. Ο Πειραιάς είναι η έδρα της ναυτιλίας, είναι η πύλη εισόδου-εξόδου από τη χώρα.
Προωθούμε μεταξύ άλλων τη δημιουργία τουριστικών διαδρομών, με σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών σε τοπόσημα και εμβληματικούς χώρους, την ανάπλαση της κεντρικής αγοράς του Πειραιά, αναπλάσεις σε κεντρικές πλατείες της πόλης, αναπλάσεις στην Ακτή Δηλαβέρη, στην Ακτή Θεμιστοκλέους, στον Άγιο Διονύσιο, στο Μικρολίμανο, προχωράμε στην αξιοποίηση στρατοπέδων που έχουν παραδοθεί στον Δήμο και ήταν ανεκμετάλλευτα πολλά χρόνια.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, αρχίζει επίσης να λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Χθες μάλιστα βραβευθήκαμε με το 1ο βραβείο για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πειραιά στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στην πόλη Graz της Αυστρίας. Είναι ένας τομέας στον οποίο η Δημοτική Αρχή δίνει μεγάλη έμφαση. Στη γαλάζια οικονομία θα στηριχθούμε, καθώς πιστεύουμε πως μπορεί να δώσει ώθηση στην χώρα αλλά και στον Πειραιά ως πόλη λιμάνι. Εκεί είναι η στόχευσή μας.
Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν είναι εύκολο. Ζούμε σε ένα κράτος, με μια δύσκολη δημόσια διοίκηση, με γραφειοκρατία, με αλληλοκαλύψεις, με διαδικασίες που καθυστερούν τα έργα και την υλοποίηση του οράματος που έχουμε όλοι για τις πόλεις μας.
Ο Πειραιάς είναι μια πόλη λιμάνι, που ιστορικά μετακινούνται άνθρωποι, οράματα και ιδέες. Η πόλη έχει ανάγκη από εξωστρέφεια. Ο Πειραιάς είναι αδελφοποιημένος Δήμος με πολλές πόλεις όλα αυτά τα χρόνια. Αδελφοποιήσεις που έχουν μείνει όμως στα χαρτιά. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται δράσεις με τις αδελφοποιημένες πόλεις, να υλοποιούνται συνέργειες.
Μια από τις αδελφοποιημένες πόλεις, που τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς έχει αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία είναι η Οδησσός, η οποία συνδέεται ιστορικά και έχει μεγάλη αναφορά με την Ελλάδα αλλά και με τον Πειραιά.
Είναι μια πόλη λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, με την οποία έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε συνέργειες. Πιστεύω πως μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία και με άλλες πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα και να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος των αδελφοποιήσεων.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του συνεδρίου. Τα συμπεράσματα του, θα μελετηθούν και από εμάς ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τη σκέψη μας αλλά και τη στρατηγική μας. Θα ήθελα τέλος να σας καλωσορίσω στον Πειραιά την ερχόμενη Κυριακή και ελπίζω κατά την έλευσή σας, να ανακαλύψετε και εσείς κομμάτια της ιστορίας και της δυναμικής της πόλης μας.
Σας ευχαριστώ».