Η απόφαση της ΝΔ να «σηκώσει» όσο μπορεί το θέμα με τη ΔΕΠΑ και την ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι η αρχή μιας αντεπίθεσης κατά του… ηθικού πλεονεκτήματος.
Με το ίδιο νόμισμα αποφάσισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πληρώσουν την κυβέρνηση η οποία υιοθέτησε πρόσφατα το «δόγμα Πολάκη». Δηλαδή με το να παρουσιάζουν καθημερινά τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητούν τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή και την απόδοση ευθυνών.
Η απόφαση της ΝΔ να «σηκώσει» όσο μπορεί το θέμα με τη ΔΕΠΑ και την ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι η αρχή μιας αντεπίθεσης κατά του… ηθικού πλεονεκτήματος. Επίθεση τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από το Κίνημα Αλλαγής που τα «έσπασε» οριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την στοχοποίηση του Κώστας Σημίτης.
Στο δρόμο προς τις εκλογές, κι όσο η κυβέρνηση θα επιδιώκει την εφαρμογή του δόγματος Πολάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την χτυπούν στο σημείο ακριβώς που πονάει. Θα αναδεικνύουν το ένα μετά το άλλο τα «γκρίζα» σημεία της πολιτικής των τελευταίων ετών και θα απειλούν με δικαστικές διώξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά. Αλλωστε, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μη μπορώντας να ανακόψουν την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξουν «αίμα στην αρένα» θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Ξεκινώντας από τα παλιά και τα «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα ή την απαξίωση της ΔΕΗ, και φτάνοντας μέχρι καθημερινές περιπτώσεις που έχουν οσμή σκανδάλου ή ακόμη και τις σοβαρές καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει.
Οι βασικές υποθέσεις στις οποίες θα εστιάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι:
· Οι καταγγελίες Κοτζιά για χρηματισμό από τον Τζόρζ Σόρος της κυβέρνησης. Υπάρχει η μηνυτήρια αναφορά, υπάρχουν τα λεγόμενα του πρώην ΥΠΕΞ αλλά και η προσπάθεια να δικαιολογηθεί ανεπιτυχώς η «πέτρα του σκανδάλου», ο Πάνος Καμμένος.
· Η προσπάθεια πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Τα 300.000 βλήματα που πήγαν να δοθούν εν κρυπτώ και τις σχέσεις με τους μεσάζοντες όπλων.
· Η κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση στην ΕΡΤ. Η αντιπολίτευση θα αναδεικνύει τις σπατάλες με τις εξωτερικές παραγωγές αλλά και την «συριζοποίηση» του κρατικού καναλιού.
· Το σκάνδαλο με την πώληση του Θριασίου Πεδίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον Χρήστο Σπίρτζη.
· Την «αμαρτωλή» σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που την τελευταία στιγμή δεν πουλήθηκε σε τιμή εξωφρενικά χαμηλή.
· Μια σειρά από χαριστικές διατάξεις σε νομοσχέδια που ευνοούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
· Και βεβαίως το μείζον σκάνδαλο του πρώτου εξαμήνου του 2015 για το οποίο η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Αλλά και τα θέματα καθημερινότητας, με εμπλοκή συγκεκριμένων υπουργών θα είναι σε πρώτη γραμμή. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι χθες το ΚΙΝΑΛ έβαλε στο στόχαστρο το υπουργείο Υγείας. 15 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν τον υπουργό Αν. Ξανθό για την υπόθεση δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εύνοιας. Λένε οι παρανομίες συνεχίζονται παρά τις εκθέσεις των ελεγκτών που είχαν διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων και ενδεχόμενη ζημία του ΕΟΠΥΥ.
Ζητούν να διαβιβαστούν στη Βουλή και τα σχετικά έγγραφα από τον ΟΓΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας, για να διαπιστωθεί ο τρόπος χειρισμού του κ. Πολάκη και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.
Η πρώτη υπόθεση, που σύμφωνα με τη ΔΗΣΥ ελέγχεται ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και για την οποία το κόμμα βάζει στο «κάδρο» τον κ. Πολάκη, αφορά σε ιδιωτική κλινική στην περιοχή που είχε πάψει να λειτουργεί γιατί δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σε αυτή το ΣΕΥΥΠ, όπως τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, είχε εντοπίσει σωρεία παρανομιών και είχε ζητήσει από την Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινων του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε ενέργειες για την απόδοση ευθυνών στη διοίκησή της, ενώ η ίδια κλινική ελέγχεται και για ενδεχόμενη ζημία στον ΕΟΠΥΥ, καθώς το πρώτο 9μηνο του 2014 υπέβαλλε στον Οργανισμό
δαπάνες χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για τη νοσηλεία των 666 ασθενών που φέρονται να νοσηλεύθηκαν εκεί.
Όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπόθεση όχι μόνο δεν διερευνήθηκε, αλλά αντιθέτως τον Οκτώβριο του 2018 συγκροτήθηκε μετά από μία 10ετία από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, η δευτεροβάθμια επιτροπή για τις ιδιωτικές κλινικές του Υπουργείου, με αποκλειστικό θέμα να κάνει αποδεκτή την ένσταση της εν λόγω κλινικής και
να επιτρέψει την επαναλειτουργία της. Πράγμα που συνέβη και γι’ αυτό η συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική λειτουργεί σήμερα στη Λάρισα με άλλη επωνυμία.
Η δεύτερη περίπτωση, για την οποία η ΔΗΣΥ βλέπει ευνοϊκές παρεμβάσεις του νυν αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ και «εκλεκτού» όπως τον χαρακτηρίζει του κ. Πολάκη, ζητώντας σαφείς εξηγήσεις, αφορά ιδιωτική ψυχιατρική κλινική – ίδιας ιδιοκτησίας με εκείνη στη Λάρισα – η οποία στο παρελθόν έχει απασχολήσει τον ΟΓΑ, πόρισμα του οποίου διαπιστώσει όπως υποστηρίζουν επιπλέον χρεώσεις, αφού ζητούσε αποζημίωση για 506 ασθενείς ενώ διέθετε 236 κλίνες.