Η πρόθεση συμφωνίας στην οποία αναφέρθηκε προ ημερών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται πως είναι ... στρωμένη με «αγκάθια» καθώς καθημερινά μητροπολίτες αλλά και απλοί κληρικοί εκτοξεύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές και για τη στάση του αρχιεπισκόπου
Βαθαίνει μέρα με τη μέρα το ρήγμα στις σχέσεις των ιεραρχών με την κυβέρνηση μετά το προσύμφωνο Ιερώνυμου – Τσίπρα για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η πρόθεση συμφωνίας στην οποία αναφέρθηκε προ ημερών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται πως είναι … στρωμένη με «αγκάθια» καθώς καθημερινά μητροπολίτες αλλά και απλοί κληρικοί εκτοξεύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές και για τη στάση του αρχιεπισκόπου.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ο οποίος επιθυμεί διακαώς να υπάρξει αίσιο τέλος στη συζήτηση με την Εκκλησία, προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει το σχέδιο του για 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο – στη θέση των κληρικών που θα τεθούν εκτός Δημοσίου – έχει αρχίσει να απομονώνεται. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν συναινούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας ενώ λιγοστεύουν οι «σύμμαχοι» και εντός της ιεραρχίας.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Κόκκινη γραμμή» η μισθοδοσία των κληρικών
Για τους ιεράρχες, όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα σε πολύ υψηλούς τόνους ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το καθεστώς μισθοδοσίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε μάλιστα όλους να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας η οποία αρνείται να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κυβέρνηση.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το εκκλησιαστικό ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών» ανέφερε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει: «Να ξεκινήσει ο διάλογος και να ολοκληρωθεί πριν κάνει κάποια κίνηση η κυβέρνηση . Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε άσχημες εξελίξεις και μέσα στην ιεραρχία…».
«Διαφωνούν 73 από τους 82 ιεράρχες»
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ιεραρχών δεν συμφωνεί με το πλαίσιο Συμφωνίας. «Θα κληθεί ο καθένας μέσα στην ιεραρχία να πάρει το μερίδιο των ευθυνών του. 73 από τους 82 ιεράρχες είναι ενοχλημένοι με το θέμα της μισθοδοσίας».
Αναφερόμενος στη στάση του αρχιεπισκόπου στην τελευταία Ιερά Σύνοδο, σημείωσε πως ήταν η πρώτη φορά τον είδε να εκδηλώνει μία διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με το παρελθόν. Αναφερόμενος στα σενάρια διαδοχής σημείωσε πως «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως αυτά που θίγει το προσύμφωνο, το να λέγονται πράγματα περί διαδοχής είναι τάσεις αποπροσανατολισμού από την καρδιά του προβλήματος». Τέλος, χαρακτήρισε «εθνική αυτοκτονία» να δοθεί στο κράτος η διαχείριση της εκκλησιαστική περιουσίας.
Την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες αλλά και απλοί κληρικοί γυρνούν την πλάτη στο προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου, μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση επιχειρούν να εμπλέξουν στο όλο ζήτημα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με σημερινό δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για «ωμή παρέμβαση Μητσοτάκη» επικαλούμενη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μυστική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο.
Οι εκρηκτικοί διάλογοι στην Ιερά Σύνοδο
Κατά τα λοιπά, όπως έγινε γνωστό, προς το τέλος της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Παρασκευή ο κ. Ιερώνυμος παίρνοντας τον λόγο είπε: «Οχι μόνο ο αρχιεπίσκοπος, αλλά και ο κάθε ένας κληρικός, ενώ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του και μπορεί μερικά θέματα να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, χρειάζεται παράλληλα να έχει υπομονή και να δέχεται τις επιθέσεις και τα χτυπήματα. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι οι συναντήσεις γίνονται πολύ καιρό. Εγώ θα έλεγα ότι για να αρχίσεις να πείθεις έναν άνθρωπο που τον βλέπεις μέσα σε τόση φασαρία και τόσα προβλήματα που έχει να βρίσκει τον χρόνο να θέλει να κουβεντιάσουμε, όχι μόνο για την περιουσία και τα άλλα ζητήματα, ξεκινάς τη συζήτηση. Και μάλιστα όταν η θέση του προέρχεται από την κατήχηση του Αλιβιζάτου που λέει πως το κράτος μάς έδωσε περιουσία από την 1/1/1945 για να παραδεχθεί στη συνέχεια και να ομολογήσει μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο ότι «το κράτος έφαγε την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να την επιστρέψουμε τώρα» τι μου λέτε; Οτι δεν το κάνουμε υπηρεσιακά; Ούτε αισθάνομαι μειονεκτικά. Τα θέματα δεν είναι τόσο απλά. Και ούτε μπορούμε να παίζουμε με την ψυχή των ανθρώπων. Για τους λόγους αυτούς δεν πιστεύω στα κόμματα. Πιστεύω στα πρόσωπα. Και τα πρόσωπα θα τα βρούμε πού; Και στην Αριστερά και στη Νέα Δημοκρατία και στο Ποτάμι και στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Σταμάτα να με διακόπτεις. Μη φωνάζεις»
Για πρώτη φορά στη δεκαετή αρχιεπισκοπία του ο κ. Ιερώνυμος έφτασε να απαντάει σε έναν-έναν τους ιεράρχες σχολιάζοντας τις δηλώσεις, τη στάση και τις τοποθετήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι διέκοπτε τις παρεμβάσεις, καθώς φαίνεται πως η στήριξη που του προσέφεραν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ δεν αρκούσαν. «Σταμάτα να με διακόπτεις. Μη φωνάζεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.