Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη Συμφωνία των 15 σημείων που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτος
Εν μέσω αντιδράσεων από μερίδα των κληρικών, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη Συμφωνία των 15 σημείων που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτος.
Ο αρχιεπίσκοπος θα επιχειρήσει να πείσει τους μητροπολίτες για τα οφέλη που θα έχει η Εκκλησία από τη χθεσινή συμφωνία με τον πρωθυπουργό, η οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται εφεξής ως δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος, μέσω επιδότησης.
Οι κληρικοί πάντως, έριξαν από χθες προειδοποιητικές «βολές» για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου καθώς είναι προβληματισμένοι για μία σειρά ζητημάτων. Πρώτος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής. «Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς» τόνισε ο π.Γεώργιος Σελλής, εξηγώντας πως θα αγωνιστούν για ό,τι τους αφορά, να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
Μάλιστα κατήγγειλε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθεί κανείς.«Έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε .
«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα» σημείωσε από την πλευρά του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας.
Τα «γκρίζα» σημεία που χρήζουν απαντήσουν είναι πολλά.
Κατ’ αρχάς τα περί μισθοδοσίας των 8 χιλιάδων και πλέον κληρικών. Πλέον σταματούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το κονδύλι των 198 εκατ. ευρώ θα δίνεται από το κράτος.
Με ποια μορφή θα δίνεται όμως; Εν είδει επιδότησης θα γράφεται στον προϋπολογισμό; Οι δανειστές τι λένε γι’ αυτό;
Επίσης, το γεγονός ότι το κράτος «ξεφορτώνεται» 8-9 χιλιάδες υπαλλήλους χωρίς απολύσεις, αλλά συνεχίζει να τους πληρώνει, σημαίνει κάτι για τα deal που έχει κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα; Με απλά λόγια τώρα θα μπορεί να κάνει 10.000 προσλήψεις ελεύθερα;
Βασικό ερώτημα που έχει προκαλέσει την οργή των παπάδων είναι η φυγή τους από το ενιαίο σύστημα πληρωμών. Λένε δηλαδή ότι επειδή δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι θα κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αν το κράτος για κάποιο λόγο δεν δώσει την επιδότηση.
Επίσης ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη διαχείριση των 198 εκατ. ευρώ. Ποιος θα τα παίρνει από το κράτος; Η κάθε Μητρόπολη και αυτή θα πληρώνει τη μισθοδοσία; Ετσι αποκτά πλήρη εξουσία ο Μητροπολίτης και θα μπορεί να κάνει μειώσεις σε όσους ιερωμένους έχει σ δυσμένεια ή να ευνοεί άλλους μισθολογικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Μείζον θέμα προκύπτει με το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα των ιερωμένων. Που θα ανήκουν; Από ποιο φορέα θα παίρνουν τα φάρμακά τους και τις υπηρεσίες υγείας;
Και το βασικότερο: Από πού θα παίρνουν σύνταξη οι κληρικοί; Αραγε οι παλαιοί παπάδες θα συνεχίσουν να παίρνουν από το πρώην ΙΚΑ και οι νέοι θα ενταχθούν σε ένα νέο Ταμείο Κληρικών που πρόκειται να δημιουργηθεί;
Οι κληρικοί τι λένε
Από την πλευρά ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης μιλώντας στον ANT1 αναρωτήθηκε «ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας» υπογραμμίζοντας ότι, «υπάρχουν πολλά θέματα πίσω από τη συμφωνία που είναι έωλα».
Ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα της ιατρικής περίθαλψης και των προαγωγών των ιερέων. «Βλέπουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα αγγίξουν την κοινωνία», είπε σχετικά.
Σε ένα δεύτερο θέμα που στέκονται οι ιερείς, είναι αυτό των συμβόλων, με τον Αντιπρόεδρό τους να παραδέχεται ότι «το ζήτημα διατυπώθηκε σε θεωρητικό επίπεδο, όμως στην πράξη βλέπουμε ότι οι εικόνες έχουν αφαιρεθεί από πολλά κτήρια»
Αν και ακόμη δεν υπάρχει σαφή εικόνα, φαίνεται πως στις τάξεις των μητροπολιτικών θα υπάρξουν ορισμένοι που θα προβάλλουν επιμέρους αντιρρήσεις. Το μέγεθος των αντιδράσεων θα φανεί εντός της ημέρας.
Ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα.
«Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες) , όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής», δήλωσε σχετικά και αναφέροντας μερικά από τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συμφωνία, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.