«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ – Ο Νίκος Παππάς στο στόχαστρο

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ – Ο Νίκος Παππάς στο στόχαστρο

Η απόφαση για τις απομακρύνσεις των Βασίλη Κωστόπουλου και Γιώργου Θαλασσινού ήρθε μετά τη «μυστική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο διαρκής εσωτερικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ κορυφαίων στελεχών βρίσκεται πίσω από το «ξήλωμα» της διοίκησης της ΕΡΤ, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας .

Η απόφαση για τις απομακρύνσεις των Βασίλη Κωστόπουλου και Γιώργου Θαλασσινού ήρθε μετά τη «μυστική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι για την απομάκρυνσης της διοίκησης μιας δημόσιας επιχείρησης (διοίκηση η οποία επιλέγεται υποτίθεται με αξιοκρατικά κριτήρια και εγκρίνεται από τη Βουλή) συνεδρίασε ένα κομματικό όργανο. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «εργοδότης» της δημόσιας τηλεόρασης και αποφασίζει πέρα και πάνω από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

Ο πρωθυπουργός είδε μία σειρά από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ν. Βουτσης, Ε. Τσακαλώτος και Ν.Φίλης πρωτού πάρει τις αποφάσεις του. Αλλωστε πολλά ήταν και τα στελέχη που στο πρόσφατο παρελθόν δεν σταμάτησαν να μιλούν για την ΕΡΤ με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια. Στο στόχαστρο βουλευτών και υπουργών για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ο οποίος μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι όλα πήγαιναν περίφημα στην ΕΡΤ και ότι δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Παππάς ο οποίος θεωρητικά έχει μεταβιβάσει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ στον Λ. Κρέτσο, αλλά αυτό κινεί παρασκηνιακά τα νήματα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κόντρα που μαινόταν ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Βασίλη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό και είχε εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξαιτίας των διαρκών εκατέρωθεν δημοσίων βολών, λύθηκε με την παρέμβαση του Λευτέρη Κρέτσου ο οποίος ζήτησε κι έλαβε την περασμένη Παρασκευή τις παραιτήσεις των δύο στελεχών.

Πιέσεις προς τον πρωθυπουργό

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, σε σημείο που και ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα διότι η κατάσταση που παρουσιάζεται δεν είναι καλή, μια επισήμανση που αφορούσε βέβαια και τον αρμόδιο υπουργό.
Όπως σημειώνεται από τα «ΝΕΑ», κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά όταν σειρά κορυφαίων στελεχών βρέθηκαν απέναντι. Γι’ αυτό και επελέγη ως κίνηση εκτόνωσης το ξήλωμα της διοίκησης της ΕΡΤ για να επέλθει μια στοιχειώδης ηρεμία. Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, αμφιβάλλουν εάν με την αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα λήξει και ο άτυπος εμφύλιος πόλεμος τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Αγία Παρασκευή.
Η ιστορία αυτή όμως έχει πλήξει, όπως παραδέχονται και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος που απολογείται συνεχώς για την ΕΡΤ. Ο Νίκος Παππάς, πάντως, επικαλούμενος και την υψηλή τηλεθέαση των αγώνων ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκα, έκανε λόγο για «πόλεμο της διαπλοκής, μέρος δεύτερο».
Λες και η υψηλή τηλεθέαση σε ματς του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟ, «εξαγνίζει» τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο ραδιομέγαρο. Με σοβαρές καταγγελίες για υψηλό κόστος εξωτερικών παραγωγών, με προσλήψεις ή εύνοια ημετέρων, κυρίως κολλητών και φίλων του κ. Παππά, με ένα ενημερωτικό πρόγραμμα που πολλές φορές κινείται πέρα από τα όρια της προπαγάνδας.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δρομολόγησε και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την επόμενη κιόλας ημέρα. Η κόντρα που μαινόταν ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Βασίλη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό και είχε εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξαιτίας των διαρκών εκατέρωθεν δημοσίων βολών λύθηκε με την παρέμβαση του Λευτέρη Κρέτσου. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησε κι έλαβε την περασμένη Παρασκευή τις παραιτήσεις των δύο στελεχών, με το πρόσχημα της αδυναμίας συνεργασίας τους και ως εκ τούτου της πρόκλησης προβλημάτων στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου ενώπιον του υφυπουργού αλλά και του Νίκου Παππά, στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επιλέγοντας ν’ αφήσει σε δεύτερο πλάνο τον οικονομικό απολογισμό της ΕΡΤ για το 2017, ο πρώην ισχυρός άνδρας του οργανισμού προτίμησε να αναφερθεί σ’ έναν «ανηλεή πόλεμο» που διεξάγεται καθημερινά εναντίον της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε «πολιτική του τίποτα» τις καταγγελίες εναντίον του ενώ επιτέθηκε και στην προηγούμενη διοίκηση Τσακνή για την απόφασή της να μην εξασφαλίσει τα δικαιώματα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων όπως η Ευρωλίγκα.
Τα λεγόμενά του δεν έθιξαν μόνο τα στελέχη της κυβέρνησης που τον επέλεξαν για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά και τις ενώσεις των δημοσιογράφων. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και οι περιφερειακές ενώσεις Τύπου κατήγγειλαν τη ζοφερή ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εντός ΕΡΤ. Παράλληλα, έβαλαν εναντίον της διοίκησής της κυρίως για τις πρακτικές της, όπως ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων από θέσεις ευθύνης σχετικές με τη ειδησεογραφία.
Από εκεί και πέρα, κατέδειξαν και τα φαινόμενα παραδιοίκησης, τη συγκέντρωση εξουσίας και τον αποκλεισμό ικανών στελεχών, που έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Ο Φίλης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, είχε εξαπολύσει επίθεση για την ΕΡΤ «δείχνοντας» τον Νίκο Παππά.«Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή».
Και συνέχισε: «Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση».

Ο κ. Παππάς είχε απαντήσει ότι η «ΕΡΤ στο παρελθόν ήταν δέσμια ιδιοτελών συμφερόντων, πλήρωνε ποσά στην αμαρτωλή ΑΕΠΙ». «Κόπηκαν αυτά. Συμφέροντα δεν την άφηναν να αναπτύξει το δικό της δίκτυο».

Η ΝΔ

Η ΕΡΤ «σηκώνει» ψηλά το θέμα της ΕΡΤ . Σήμερα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας» που συνδιοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, η αρμόδια για θέματα ενημέρωσης Τομεάρχης Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια κυβερνητικής χειραγώγησης της ΕΡΤ και των ΜΜΕ γενικότερα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ακόμη και σήμερα, στην πατρίδα μας, χρειάστηκε να εξαντλήσουμε τις κοινοβουλευτικές μας και θεσμικές δυνατότητες για να ακυρωθούν αντισυνταγματικές προσπάθειες κηδεμόνευσης και εξωθεσμικού ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Να σταθούμε στο πλευρό δημοσιογράφων ή ΜΜΕ που διώκονται ή που επιχειρείται να τρομοκρατηθούν. Να καταγγείλουμε ενέργειες που μιμούνται ολοκληρωτικά μοντέλα. Να προστατεύσουμε το χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης που υφίσταται τον ανελέητο και ξεδιάντροπο κυβερνητικό έλεγχο. Εξοργίζοντας ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Ασημακοπούλου αποχώρησε ο Λ. Κρέτσος από την αίθουσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ