Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελούν οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση τελικά. Χρήματα μπήκαν ήδη στους λογαριασμούς δύο συνταξιούχων που δικαιώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν.
Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων φέρνουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, καθώς και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση τελικά. Χρήματα μπήκαν ήδη στους λογαριασμούς δύο συνταξιούχων που δικαιώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν στην υπόθεση, όπως προκύπτει από τη δήλωση του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.
Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο στην υπόθεση έρχονται δύο νέα σημαντικά δεδομένα:
Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Δεύτερον, για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα, η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι ελήφθη, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας…
Έτσι, είναι σαφές πια πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.
Οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακολούθησαν από το 2016 και μετά, οι όποιες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.
«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ…. πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.
«Η προσέγγιση του ΝΣΚ, επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, αρά οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μέσων αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους» σημείωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
Υπουργείο Εργασίας : Η έφεση μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη…
«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Όπως αναφέρει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.
«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.
«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.
Ο κ. Πετρόπουλος με δηλώσεις του προ ημερών είχε υποστηρίξει πάντως ότι το Δημόσιο θα ασκούσε έφεση σε κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν το Δημόσιο προτίθεται να ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών, ο υφυπουργός είχε αναφέρει: «Είναι υποχρεωμένο το Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, να ασκήσει έφεση, διότι αυτή η απόφαση για την οποία γίνεται η συζήτηση είναι του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ή και άλλων πρωτοδικείων, τα οποία όμως έλαβαν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ εν μέρει και όχι στο σύνολό της».
«Το ΣτΕ προσδιόρισε περιορισμένα την έκταση της ικανοποίησης τέτοιων προσφυγών, δηλαδή μόνο σε όσους είχαν υποβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή που έβγαλε την απόφασή του και μόνο για αυτούς αναγνώριζε την καταβολή -αναδρομικά- των σχετικών παροχών, οι οποίες περικόπηκαν το 2012 από τον νόμο Κουτρουμάνη και στη συνέχεια τον νόμο Βρούτση», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι «το πρωτοδικείο έκρινε και υπεισήλθε σε ένα μέρος που το ΣτΕ είχε απαγορεύσει με την απόφασή του, δηλαδή το ΣτΕ είχε πει «αυτοί και όχι άλλοι», ενώ το Πρωτοδικείο λέει όλοι».
«Επομένως», συνέχισε ο υφυπουργός, «αφορά παλαιές διατάξεις, όμως, με ένα τρόπο που το ΣτΕ θέλοντας να προσδιορίσει ότι το δημοσιονομικό κόστος δεν θα εκτιναχθεί σε όρια πέραν του 16,2% του ΑΕΠ -διότι και αυτός ο νόμος του πρώτου μνημονίου είναι δεσμευτικός και για τα δικαστήρια και για όλους και έχει τυπική αυξημένη ισχύ και μάλιστα ο πρώτος νόμος του μνημονίου κρίθηκε και συνταγματικός από το ΣτΕ».